Lørdag kommer den Namsos-bosatte honningsvågingen til Alta kunstforenings lokaler. Med seg i bagasjen har han over 90 kunstverk som han har jobbet med under sin 43 år lange liv som kunstner.

Gleder seg til å komme «hjem»

– På 70-tallet tok jeg to store kunstutdanninger i Tyskland. Det var på kunst- og håndverkskolen i Munster og på kunstakademiet i Stuttgart, og ettersom man på den tiden ikke kunne leve av å være kunstner på heltid, tok jeg også en utdanning som formingslærer, slik at jeg hadde en fast inntekt ved siden av, sier Dahlslett, som gikk på Alta videregående skole på 60-tallet.

– Jeg har stilt ut noen ganger i Alta, men det er veldig lenge siden, så jeg gleder meg stort til å vise fram denne utstillingen, som har fått tittelen «40-års kunstnerskap», sier  Dahlslett, som nå har trådt inn i pensjonistenes rekker.

Gode Alta-minner

Han har i hele sitt voksne liv hatt base i Namsos og er en del av kunstmiljøet i Trøndelag. Fra ungdomstiden i Alta har han gode minner.

– Da jeg var ung bodde jeg i Alta – og jeg jobbet da faktisk også litt frilans for Altaposten, samt spilte i et pop- og  rockeband som het Connection Group. Vi spilte mye på en plass som da het Skansen. Gode minner, mimrer han.

Geometri og biologi

Den anerkjente kunstneren har for de uinnvidde hatt en rekke utstillinger over hele landet – og noen av de som har kjøpt inn hans kunstverk er Nasjonalgalleriet, Norsk kulturråd og Nordkapphallen med mer.

– For de som ikke kjenner mitt arbeid, jobber jeg i hovedsak med teknikkene tegning, avtrykk, skrift og tekstur med avdempet koloritt. Bildene mine har mye geometri i seg og kretser rundt tematikk mellom natur, kulturhistorie og nåtid. I de geometriske mønstrene har jeg oftest mennesket i sentrum, som det biologiske og det skaper da en slags spenning og motvekt mot det matematiske. På flere måter handler bildene også om det om skjer på mellommenneskelig plan. Målet er at uttrykket ikke skal være privat, men på et personlig plan. Med de symmetriske komposisjonene prøver jeg å formidle statisk ro, tidløshet og sakral stemning, forklarer Dahlslett.

Fyller hele lokalet

Mette Skipperud i Alta kunstforing opplyser at «40-års kunstnerskap», som åpner på lørdag klokken 13.00, skal vise hele 90 bilder av Dahlsletts kunsteriske virke.

– Det er et stort mangfold i bildene og de to største verkene, som er veldig store, koster omlag 100.000 kroner. De er veldig flotte og det hadde vært veldig kult hvis en bedrift eller lignende i byen hadde investert i et av disse som en utsmykning, håper Skipperud.

Hun opplyser at alle er hjertelig velkommen på premierevisningen.

– For de som ikke kan være her lørdag så skal utstillingen stå framme til 13. desember. Dahlslett som skal være tilstede lørdag har også lovet å ta publikum med på en liten reise i hans egne verk, lokker hun.