Kaizerlig sjanger- sjonglør i praktslag

Janove i storform på City scene.

Årets første sekser fra Altapostens anmelder går til Janove som onsdag kveld holdt en fantastisk konsert på City Scene.  Foto: Bernhard Hienerwadel

6

Janove

Onsdag kveld

City Scene

60

kultur

Etter at Kaizers Orchestra ga seg på ubestemt tid i 2013, har frontmann Janove Ottesen syslet med en solokarriere der rocken er byttet ut med pianoballaden. Signaturen, den deilige kombinasjonen av distinkt stemme, eminent sangteknikk og låtvennlig jærdialekt, er fortsatt tydelig tilstede. Det nye materialet er definitivt smalere og holder kunstnerisk høyere standard – artisten glitrer med briljant lyrikk og spisskompetanse i sjangerforståelse. Likevel kan uhelbredelige Kaizers-blodfans få sin dose gamle takter her og der i post-Kaizers-låtmaterialet.

Som i Kaizers, er Janove også som soloartist tydelig inspirert av Tom Waits, noe han i løpet av konserten snakker om flere ganger. Jeg vil legge til at man i 45-åringens utgivelser og sceneuttrykk også ser og hører avtrykk av melankolikeren Nick Cave og multikunstneren David Bowie – for å nevne noen.

Også i kaizerens nye klær er Janove et oppkomme av kreativitet. Hver låt er en fortelling, en reise, marinert i entertainer-, teater-, musikal- og kabaretdynamikk. Alene på scenen i halvannen time, har Janove oss i sin hule hånd. Låtene fremføres like nedstrippet som da de ble komponert: på piano, gitar eller pumpeorgel. Kjedelig? Ikke ett øyeblikk.

Den smakfulle scenografien er verdt halve inngangsbilletten. Fra Kaizers-æraen drar vi kjensel på jærbuens hang til detaljer og dekorasjoner som gir betrakteren en del å fundere på – eller bare hvile øynene på. Den stilsikre kunstnersjelen har tatt dette til nye høyder. Det hele perfeksjoneres med en ytterst gjennomtenkt lyssetting. La meg i samme åndedrag nevne at lydbildet er aldeles utsøkt.

På en smått fascinerende måte er eks-kaizeren på samme tid både kongelig suveren og folkelig jovial, både introvert og ekstrovert, både superstylet og selvironisk. En mer intens tilstedeværelse på scenen skal man lete lenge etter. Et åpenbart sulteforet publikum sitter fjetret, lytter intenst, lar seg berøre inn til hjerterota og gir artisten gjennom hele konserten massiv og varm applaus.

Umiddelbart etter konserten dropper Janove det dekadente kunstnerlivet back stage, til fordel for koronaregulert nærkontakt med fansen ved scenekanten. Så klart vil han selge plater og merch. Men uten snev av stjernenykker signerer den jordnære fyren velvillig, og gjerne med individuelt tilsnitt. Ikke nok med dét – Janove tar seg all verdens tid til å prate med hver og en som vil, helt til den aller siste publikummeren har forlatt lokalet.