Kulturprisen til Søborg

Hedret etter 30 års innsats for Alta museum.

Hans Christian Søborg får årets kulturpris fra Alta kommune.  Foto: Av Hanne Larsen

kultur

I dag ble det klart at Hans Christian Søborg får Alta kommuns kulturpris for 2020. Prisen består av et kunstverk, diplom og 15.000 kroner.

En bauta

– Han har vært en bauta, og en institusjon i seg selv, i arbeidet med å bygge opp Alta museum, Hans visjoner for en arena for forskning, formidling og kultur ble en realitet og er i dag en viktig kulturinstitusjon i Norge og stor turistattraksjon i Alta, heter det i begrunnelsen.

Alta museum ble i 1993 kåret til årets musem i Europa under Søborgs ledelse. I mai gikk han av, etter mange år som bestyrer og medarbeider.


– Det er først når jeg har begynt å se meg selv inn i hvitøyet at jeg forstår at det meste ligger bak meg

I går hadde Hans Christian Søborg sin siste arbeidsdag ved Alta museum, hvor han har stått i formidlingens tjeneste i 30 år.


Tok NM-medalje

Mats Berg får kulturstipendet på 30.000 kroner. Stortalentet i motocross sikret seg en sensasjonell NM-medalje klassen MX 125 junior på Gardermoen motorpark i høst. Altaposten har en rekke ganger skrevet om den oppofrende satsing fra både Mats og støttespillerne i familien som reiser med bobil i Sverige for å delta i konkurranser, med mange gode resultater.

Mats Berg kapret karrierens første NM-medalje da han kjørte inn til tredjeplass på Gardermoen.  Foto: Privat

 

Han er flere ganger vinner av den prestisjefulle Nordcupen og har satt Alta motorsportklubb og NMF Region Nord på kartet, og sprer håpet om å kunne arrangere NM på Kvenvikmoen mortpark i 2022. Mats er i tillegg er en del av A-stallen til Alta IF håndball.


Innkasserte sin første NM-medalje

Alta-kjører Mats Berg leverte en kanonsterk sesongavslutning på motocrossbanen.


Kulturinteressert ektepar

Ildsjelprisen fra Alta kommune går til Edith og Hermann Ramberg. De får 15.000 kroner som de skal gi til et ideelt formål, i tillegg til kunstverk og et diplom

– Kulturlivet består ikke bare av utøvere og arrangører, men også av publikum. De beste representanter hovedutvalget klarte å finne fra denne gruppen er Edith og Hermann!. De er særdeles trofaste brukere av Alta rike kulturtilbud, heter det i begrunnelsen.

Edit og Hermann Ramberg fra Tollevika fikk Altapostens julestjerne fra Veronica Andersen (til venstre) i 2013.  Foto: Kita Eilertsen

 

På museet har de årskort og deltar på alt av konserter, foredrag og utstillinger. Likeledes på biblioteket.  De jobber som frivillige på konserter i Nordlyskateralen og de er selvsagte supportere på hjemmekampene til Alta IF.

– Ekteparet har i over 50 år vært blant de mest trofaste støttespillere for flere ulike kulturvirksomheter og foreninger. Kunnskapsrike og kvalitetsbevisste og ikke minst begeistret, heter det.