– Jeg er veldig glad for oppveksten i Alta

Fiolin-esset Miriam Helms Ålien deler i kveld sine opp- og nedturer i Alta kultursal.

Miriam Helms Ålien presterer på internasjonalt nivå. I dag skal hun sammen med Tore Reginiussen snakke om utfordringer på veien.  Foto: Bernhard Hienerwadel

kultur

Det gjør hun sammen med RBK-spilleren Tore Reginiussen. Begge har fått i oppdrag av Olympatoppen og Universitetet å snakke om veien  mot toppen, men også motivasjon når motgangen kommer.

Begge presterer på internasjonalt nivå, men det betyr ikke at alt bare er fryd og gammen gjennom en lang karriere. I ettermiddag blir det en spennende sofaprat.

I et intervju med Radio Alta sparer Miriam de fleste poengene til de som kommer til foredraget kultursalen, men er åpen og ærlig på at det er krevende å hevde seg på høyt nivå.

– Man trenger nok både naturtalent og talent for trening, påpeker Miriam i  intervjuet.

På det meste trenger hun 8-10 timer per dag, mens det normale vil ligge på 4-5 timer. I tillegg til selve spillingen, er det andre oppgaver.

– Jeg tror man må ha utholdenhet, selv når hverdagen kan være kjedelig. Man må minne seg selv om hvorfor man setter så pris på å drive med musikk og i sin tid valgte den veien, sier Miriam, som tidlig utmerket seg som et kjempetalent på fiolin. Siden oktober 2016 har Miram studert ved Kronberg Academy hos Ana Chumachenco.

Miriam, som om en drøy måned oppfyller drømmen om en kammermusikkfestival i hjembyen, er klar på at det har vært fantastisk å vokse opp i Alta.

– Jeg var ikke i den «boblen» som jeg kanskje nå er i. Jeg fikk drive med andre ting, som fotball, ski og dans. En variert bakgrunn som jeg setter pris på i dag, sier hun til Radio Alta. Hun nevner også naturen, venner og familie som viktige verdier hun har med seg.

– Jeg har jo vært priviligert som har fått en slik oppvekst. Av og til bør man ta en pause fra scenelivet og trene hardt videre for å ta nye steg i forhold til det jeg ønsker å formidle, påpeker hun.

Foredragene i kveld er gratis, opplyser prosjektleder Roger Finjord.

–  Seminaret passer for trenere, ledere, foresatte og utøvere  fra både idrett og kulturliv, mener prosjektleder Roger Finjord i Olympiatoppen nord. Han håper at de nærmere 500 plassene i kultursalen fylles opp av interesserte fra hele Finnmark. Tore og Miriam skal også snakke om den viktige dialogen mellom utøvere og voksne. Lise Lotte Lund Martnes og Tor Oskar Thomassen skal supplere med sine innspill.