– Lovet å fortelle Paulas historie

I morgen 1. august kommer en sterk bok om flukten fra Finnmark i 1944.

Paula var bare 14 år gammel da innbyggerne i Finnmark og Troms ble evakuert i 1944.  Foto: Screenshot

kultur

Det er forfatter Torunn Berge og Gyldendal forlag som står bak utgivelsen «Paulas reise», om dramaet som utspant seg i Finnmark på tampen av krigen.

Alle hus i Finnmark og Nord-Troms skulle brennes og alle ble tvunget ut av sine hjem med hard hånd. Finnmark sto etterhvert i flammer.

Midt i dette kaoset møter vi 14 år gamle Paula fra Ingøy, som var på en annen kant av øya enn familien. Ville hun noensinne finne familien sin? Og hvor skulle hun gjøre av seg når hun ikke hadde noe hjem? Det er en dramatisk fortelling, men også en faktabok om barn og ungdom i Finnmark på denne tiden.

Torunn Berge er en 63 år gammel grafisk designer fra Nesodden, som de siste årene har skrevet sakprosa for barn og ungdom ved Norsk barnebokinsitutt. I forordet forklarer hun hvem Paula er.

– Paula var svigermoren min, moren til han jeg er gift med. Hun fortalte meg historien da hun var blitt gammel, forteller Berge, som lovet å fortelle den videre etter hennes død. Hun har vært på research på Ingøy og har besøkt Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Måsøy museum for å få et bilde av omgivelsene.

Hun relaterer det som skjedde til flyktningkatastrofen vi opplevder i dag, der 65 millioner mennesker er på flukt, blant annet mange barn og ungdommer.