– Vi e Finnmark!

Slincraze rappet seg inn til hjerterota.

MAKSIMAL PUBLIKUMSKONTAKT: Som artist har SlinCraze aka Nils Rune Utsi aldri vært så god som nå. Men hans betydning for samisk ungdomskultur er enda større enn så.   Foto: Bernhard Hienerwadel

kultur

Som kjent favner Aronnesrocken sjangermessig vidt. På verdensbasis har hip-hop’en blitt større enn rocken, og da skulle det bare mangle at ikke Sápmis svar på Eminem, Nils Rune Utsi, med artistnavnet SlinCraze, fikk sin velfortjente plass på festivalens største scene.

27-åringen fra Máze tar definitivt vare på sjansen. Backet opp av et av festivalens tighteste band, der vår lokale tangent-trollmann Kjell Rune Myrland har minst 10 fingre med i spillet, gjør SlinCraze en konsert som appellerer til publikum i alle aldre. En må være emosjonelt rimelig avstumpet hvis ikke de heftige rytmene springer over i absolutt alle kroppsdeler. Men det er bare begynnelsen. Med karisma og kjærlighet evner SlinCraze å få deg til å fornemme essensen i låta, selv om du ikke forstår ett ord samisk. Og de som enda ikke har gitt seg hen til Nils Runes fabelaktige fremføring, kan i det minste la seg fascinere av hans helt avsindig munnrappe mitraljøse-vokal og telle antall stavelser per sekund.

SlinCraze leverer en uhyre sterk og troverdig pakke. Når han postulerer «Vi e Finnmark» og sitt budskap om fred, kjærlighet og aksept uansett livssyn, kultur og legning, er dette langt mer enn et billig publikumsfrieri, og selvsagt langt bortenfor regionreformer og greier. SlinCraze betyr like mye for samisk ungdomskultur som Mari Boine og andre ikoner har gjort for revitaliseringen av samisk kultur én generasjon tidligere. Respekt!

Bernhard Hienerwadel