– Jeg tilbragte mye av barndommen og ungdomsårene i Kvænangen som mine foreldre er fra, så jeg vet av erfaring at Kvænangen er en fantastisk plass.

Det sier Merete Jørstad (50) som skal jobbe for at den lille kommunen i Nord-Troms skal utvikles med flere arbeidsplasser. Hennes stilling kom i stand etter at fylkeskommunen i Troms innvilget en såkalt omstillingsstatus til Kvænangen som i første omgang i skal vare fra 2017-2020 - med mulighet for forlengelse i inntil tre år. Omstillingsstatus betyr kort forklart at Kvænangen kommune får midler fra fylkeskommunen til å sette i gang en ekstraordinær innsats for åskape vekst og nyetablering i privat sektor i kommunen.

Vil motivere for vekst

For tre uker siden startet hun i sin nye jobb som er daglig leder for Kvænangen næringsfabrikk. Stillingen handler om at hun skal hjelpe nye og etablerte næringsaktører til å finne veien fra idè til ny eller større virksomhet.

– Jeg har kun jobbet i tre uker, men jeg har allerede fått flere visjoner om hvordan Kvænangen skal bli en attraktiv kommune, sier Jørstad, som har vært redaksjonssjef i NRK Finnmark siden 2013 og som har jobbet som journalist og programleder i hele sitt voksne liv.

– Det er nok min bakgrunn som journalist som var utslaget for at jeg fikk stillingen, for som journalist lærer du mye om samfunnstrukturer og hvordan ting fungerer, samt at jeg har laget masse saker om omstillingsprosesser og næringslivet generelt, sier Jørstad som utdyper:

– Jeg har hele livet jobbet med kommunikasjon – på flere plan – og det å kunne inspirere og motivere er helt klart viktig for stillingen som går ut på å motivere de som vil skape arbeidsplasser i kommunen, sier Jørstad.

20 nye arbeidsplasser

Hun gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å legge til rett for at nye arbeidsplasser finner sted.

– Mye av jobben blir å finne løsninger sammen med de som har en ide slik at det skapes arbeidsplasser. Det som er viktig i denne prosessen er å finne ut av om ideen har livets rett, sier Jørstad, som utdyper flere av målene med stillingen.

– Over 60 prosent jobber i kommunen, altså det offentlige, og det betyr at det er lav andel som jobber i privat sektor og dette skal jeg gjøre noe med. Mitt mål er å skape 20 nye arbeidsplasser i løpet av 30 måneder. Det er hårete og høye mål, men store mål og visjoner må man ha hvis man skal lykkes, mener hun.

– Hvordan skal du få det til?

– Det er tre hovedsatsinger, ting som jeg og Kvænangen næringsfabrikk nå i startfasen har som hovedfokus. Nummer èn er så se på muligheter for opplevelseturisme. Vi har flotte, store fjell og sjø, og begge elementene er utrolig flotte i Kvænangen så her finnes det helt klart store utviklingsmuligheter. Mål nummer to er  grundervirksomhet som handler om å finne og se på ideer som kan utvikles og forhåpentligvis skapes til nye arbeidsplasser. Det tredje er å skape grobunn for at eksisterende bedrifter vokser slik at de kan ansatte flere tiden som kommer.

– Perfekt sted

Hun mener kommunen ligger perfekt plassert for opplevelseturisme.

– Kvænangen ligger rett ved E6 og vi har både sjø og flotte fjell og dette er noe som helt klart er til kommunens fordel. Mye ligger eksempelvis til rette for å utvikle turismebaserte virksomheter. Både sommer og vinter. Sjøfisketurisme er helt klart en av flere ting som bør kunne bli stort i kommunen. På sommeren kjører masse turister som skal til Nordkapp forbi oss, og disse bør det også finnes opplegg for, mener Jørstad.

En ting som hun også vil jobbe med, er bolyst og stolthet.

– Jeg vil at de som kommer fra Kvænangen med tiden skal si at de er fra bygda med stolthet i stemmen, for dette er en fantastisk plass med kvenske, finske og samiske røtter. Mange altaværinger har også hytte her og dette med å legge tilrette for hyttefolk er også noe jeg vil jobbe med. Vi ligger jo  kun en liten biltur fra Alta og det bestyr at hytteturisme er noe som har utviklingspotensial, mener hun.

Flere utfordringer

Selv om Jørstad har visjoner og tro på at Kvænangen næringsfabrikk skal bidra til å skape flere arbeidsplasser, er hun også klar på at det finnes flere utfordringer.

– Statistisk sentralbyrå sine befolkningsprognoser peker på at befolkningen i kommunen vil reduseres fram mot 2025 og dette er en trend som jeg vil snu. Mange unge flytter ut av kommunen for å ta utdannelse med mer, og disse håper jeg å få tilbake og da må vi ha en plattform for de som ønsker å starte opp ny virksomhet eller som har gode ideer for hvordan nye bedrifter kan skapes, for de som vil bo her må ha jobb. Nå bygger kommunen en ny skole og det er noe som også vil bidra til å skape bolyst og framtidstro for barnefamilier.  Utfordringene er å få skapt nye arbeidsplasser for de som ønsker å bo her. Men, det er noe som vi skal jobbe hardt med for å få til, sier Jørstad som gjerne tar i mot tips fra altaværinger.

– Hvis noen i Alta har èn eller flere gode ideer så er de velkommen. Alle ideer og tanker er nemlig noe som jeg vil se på med entusiasme, oppfordrer den nye Kvænangsværingen.