– Vi er nybegynnere som plateartister, verken mer eller mindre. Når det gjelder eget stoff er vi som 16-åringer, ler Kjell Rune Myrland og Einar Leinonen, karene bak  2nd of july, som fredag gir ut singelen Make It Through.

Det er en debut som gir nervøs, ungdommelig prikking i huden.

– Bevares, vi er voksne, jordnære folk opp i årene, så vi svermer ikke for verken hitlister eller drøm om gjennombrudd. Vi vil gi ut noe eget, musikk som vi selv liker, fastslår duoen samstemt.

Alltid for andre

De to er kjente og kjære bak- og sidemenn for utallige musikalske prosjekter i Alta, men de siste fire årene har de spilt ball med hverandre i studio. Begge er født 2. juli, så gruppenavnet kom av seg selv, men det gjorde også kjemien. Der Kjell Rune er kjent som en trollmann i studio, med keyboards og programmering, trakterer Leinonen gitar og bass på suverent vis. Med seg på singelen har de også studiomusikere som Ole Morten Sommer (trommer) og Pär Westling (sax). I dag er det bare å bestille inputs fra musikalske venner på mail, så verden har blitt enklere og billigere.

Funky pakke

Det er en ganske så funky pakke de har laget med singelen Make It Through, inspirert av filmen Get Me Roger Stone, om Trump-lobbyisten som falt for egen hånd, bokstavlig talt. Leinonen tar seg av teksten.

– Vi ønsker å lage popmusikk med groovy beats, sier Leinonen og nevner i fleng inspirasjonskilder, som Steely Dan, Prince og Level 42.

Der er det perfeksjonister så det holder, men jåleri vil de ikke ha.

– Det skal være enkel struktur og harmonikk, rene produksjoner, usentimentale tekster og gode musikalske prestasjoner. Så skal det fenge når refrenget kommer, fastslår karene med overbevisning.

– Vi synes også det skal høres at vi spiller musikken selv, at det er en live-feeling der et sted, sier de, vel vitende om at moderne popmusikk har noe maskinelt over seg.

Mer på gang

Singelen som kommer på strømmetjenester natt til fredag blir forhåpenligvis etterfulgt av to nye låter raskt.

– Vi har en sang delvis ferdig og en på skisse-stadiet. Det er for tidlig for oss å tenke live. Vi må ha flere låter enn som så, men det hadde vært artig å spille eget materiale for et publikum, sier de.

– Vi er i flytsonen akkurat nå, så vi får se hva som skjer, sier Kjell Rune, en studiomann som aldri har lagt skjul på at 80-tallet ruler.

– Dette er spennende og artig, tilføyer Leinonen, om et prosjekt som formes og pusses på.

– Vi skal stå inne for det, så da går det litt tid, medgir pop-duoen.