Kinosjef ved Aurora Kino Alta, Kjell Gundersen, kan fortelle at det har vært nedgang på 21 prosent i Alta, som er bedre tall enn de regionale og nasjonale tallene. I Finnmark er nedgangen på 27 prosent, og nasjonalt på hele 36 prosent.

– Ingenting kan erstatte den ordentlige gode kinoopplevelsen med popcornlukta i hele salen. I tillegg har faktisk været en god del å si, når det er fint vær er det ingen som går på kino, forklarer Gundersen.

"Den 12. mann" i egen klasse

Den store publikumsfavoritten i år er uten tvil «Den 12. Mann». Den norske spillefilmen i regi av Harald Zwart hadde premiere 25. Desember i fjor, og er i skrivende stund besøkt hele 425 245 antall ganger av kinoglade nordmenn rundt om i landets kinosaler kalenderåret 2018.

Føyer man til premiere-uken fra 2017 er den kritikerroste filmen besøkt svimlende 639.598 ganger ved norske kinoer. Det betyr at i løpet av premiere-uken, så i overkant av 214 000 besøkende filmen som omhandler Jan Baalsruds nådeløse flukt fra tyskerne under 2. verdenskrig gjennom vinterkulden i Troms.

Til sammenligning var fjorårets publikumsfavoritt «Star Wars: The Last Jedi» besøkt av 401 785 kinotittere.

Lokal tilknytning

Kinosjefen har sin teori på hvorfor «Den 12. Mann» har slått så bra an, spesielt her i nord:

– Spesielt i Alta og Nord-Norge forøvrig handler det om lokal tilknytning. Historien er jo en del av krigshistorien i Finnmark og Troms. Folk kommer som regel på kino for å se slike filmer, konstaterer kinosjefen.

Ett hakk ned på kinostatistikkene følger Marvel-filmen «Avengers: Infinity War» på en klar andreplass med 341.755 besøkende. På tredjeplass, med 263.189 antall besøkende, troner den norske komedien «Norske byggeklosser» hvor Atle Antonsen er en av hovedrolleinnehaverne. Etterfulgt av det andre Marvel produserte verket på lista, «Black Panther», med i overkant av 260 000 besøkende, knappe 2500 mindre besøkende enn tredje film på lista.

En titt lenger ned på lista ser man blant annet at den mye omtalte 22. juli filmen regisert av Erik Poppe er besøkt i overkant 248.000 ganger.

Netflix - positivt for kinobransjen

– Vil folk fortsatt gå på kino, eller er folk blitt så glad i strømmetjenestene som Netflix, HBO og Viaplay at de heller venter til filmene eventuelt kommer dit?

– Kinobransjen har vært dømt nedenom og hjem igjen siden 80-tallet ved innføringen av VHS-kassetter. Deretter kom DVD-ene og de samme spådommene om kinobransjens fall. Likevel har det vært en jevn økning i antall besøkende de siste 20 årene på norske kinoer.

– De samme spådommene kommer nå med de populære strømmetjenestenes inntog i folks filmvaner. Jeg tror strømmetjenestene faktisk kan være positivt for kinobransjen. En enklere tilgang til filmverdenen gjennom strømmetjenestene kan rekruttere nye kinogåere, avslutter Gundersen.

REKRUTERING: Kinosjefen mener strømmetjenester som Netflix kan bidra til at flere går på kino.

Foto: Elise Amendola/NTB scanpix