Trodde du at Galàpagos var øygruppa i Stillehavet som Thor Heyerdahl reiste til? Vel. Det er også en tursti i Narvik, der handlingen begynner...

Lanseres i Alta

Tirsdag 19. juni kommer Bjørn Isachsen til Alta for å lansere sin debutroman Galàpagos på Alta bibliotek. 65-åringen debuterer med en spenningsroman gjennom Bodø-forlaget Licentia forlag. Det hele begynte i Narvik.

– Vi synes det er fint og riktig å presentere både det som er lokalt og mer kjent og regionalt. Vi har ikke bare fokus på det som er i riksmedia, og anser han litt som lokal selv om han er fra Bodø og Narvik, sier biblioteksjef Sonja-Kristin Granaas ved Alta bibliotek.

Forfatteren har kalt boka en grovkalibret spenningsroman. Det skulle bli en kriminalroman, men her er ingen politi som skal løse en sak. Derfor kaller han det en spenningsroman.

Nokså mye finnmarking

– Jeg har hatt noen boklanseringer allerede, i Bodø, Narvik og akkurat nå er jeg i Oslo. Og så kommer jeg til Alta og Honningsvåg i neste uke, sier han.

– Det er som å komme hjem. Jeg gleder meg til å komme til Finnmark igjen, og det er mange som vil at jeg skal komme, røper han.

Bjørn Isachsen har nemlig bodd i Honningsvåg i 16 år – fra 1983 til 1999. Da han dro, var det for å komme nærmere og få tid med foreldrene sine de siste årene.

Til Alta og Honningsvåg

– I Alta vil jeg fortelle litt om boka, og så spiller jeg litt piano innimellom fortellingen. Jeg skal videre lese noen utdrag fra boka og gi en presentasjon av personene vi møter under veis, forteller Bjørn.

Låtene har han laget selv, og de er fra en forestilling som heter Bluesland som han turnerer med, sammen med en forteller og en munnspiller. Snart skal de til Svalbard med forestillingen. Fra da han bodde i Finnmark vil nok noen kanskje huske han fra musikkshowene eller bluesbandet «Gutta fra Calcutta».

Bjørn håper å komme nordover også til litteraturfestivalen i Alta i slutten av oktober.

– Men da kommer jeg jo med ny bok som jeg gjerne vil presentere på litteraturfestivalen, sier han.

Handlingen i Galàpagos

Romanen følger fire ungdommers dramatiske oppvekst fra de er elleve år til de er godt voksne. Produksjon og smugling av cannabis fra Marokko til Rotterdam har en sentral plass i historien med bortføringen av en ung kvinnelig student fra Narvik til Rif-fjellene i Marokko som hovedplot. Malmtrafikken fra Rotterdam til Narvik er inspirasjonen til denne eventyrlige og spennende historien som er ren fiction. Marokkos annektering av Vest-Sahara er imidlertid et faktum.

Bjørn Isachsen har lang erfaring fra skriving av alt fra utredninger og taler til revytekster, viser og lyrikk. Han har gitt ut to CD'er med egne nordnorske tekster og melodier. I tillegg er han sentral i bluesmiljøet i Bodø.

– Er noe av handlinga fra Finnmark?

– Nei, utgangspunktet er Narvik, min fødeby. Det handler om cannabis-smugling fra Marokko via Rotterdam, til Narvik, og det er jo noe som faktisk har skjedd. Men vi beveger oss ganske fort fra Narvik, forteller han.

Selv om det er fiction er flere historiske hendelser og geografi hentet fra virkeligheten.

– Tilbakemeldinga er at folk synes boka er spennende, og at jo lenger ut i boka du kommer dess vanskeligere er det å legge den fra seg. Så jeg håper at finnmarkingene vil like den, slår han fast.

Til høsten kommer hans andre roman, Kosakkdansen, som ikke har noen forbindelse med debutromanen. Hovedpersonene i de to første bøkene møtes imidlertid i bok nummer tre.

Musikk og lett servering

Med en spent og ivrig bokdebutant lover det godt for en avslappet og hyggelig kveld på biblioteket tirsdag 19. juni.

– Jeg er veldig spent på mottakelsen. Det blir en morsommere presentasjon når han også spiller litt, så jeg gleder meg, sier biblioteksjef Sonja-Kristin Granaas.

Det er et åpent arrangement som passer best for voksne. Hun kan også love servering av litt kaffe og te. Og selvfølgelig blir det også boksignering for de som ønsker det.

– Vi i Nord-Norge er nok litt ekstra nysgjerrige på det som er nært, så jeg håper og tror folk vil komme og høre. Dette er spennende, sier hun.