Et samlivsbrudd kan være så mangt. Hat, fortvilelse og sjokk kan være noen av måtene man reagerer på. Men hva hvis det var en måte å gi slipp på tankene? Det prøver Olinka Vištica og Dražen Grubišić seg på gjennom kunstprosjekt «Museum of Broken Relationships». Torsdag kveld åpnet vandreutstillingen i Alta museum med både internasjonale, nasjonale og lokale bidrag.

– Utstillingen har blitt vist mer enn 40 steder verden rundt. Vi fikk den unike muligheten til å bli de første i Norge til å lage vår egen versjon. Å kunne dele gjenstander og historier som forteller om brutte relasjoner, er vi veldig stolte av. Gjenstandene er samlet inn fra folk i Alta, så dette kunne vi ikke klart uten dere, sa seksjonsleder Maria Øien under åpningen.

Til Altaposten sier Øien at utstillingen kan være med på å gi sorgen rundt et samlivsbrudd en stemme.

– Folk skal få lov til å snakke om sorgen i fellesskap.

– Vi fikk inn så mange som 56 bidrag. Helt vanlige folk har donert  anonymt sine ting. Det lokale engasjementet har vært veldig stort, og det vi har fått inn er så vidt forskjellig, forteller hun.

Første gang i Norge

Olinka og Dražen besluttet etter sitt eget samlivsbrudd å lage et museum over de personlige gjenstandene med affeksjonsverdi, som paret syntes det var vanskelig å dele. Deres brudd gjorde dem bevisste på at vi i dagens samfunn mangler ritualer og et offentlig rom for hjertesorg.

– Kunstprosjektet startet for 11 år siden. Endelig har det kommet til Nord-Europa  og Alta, forteller Dražen entusiastisk.

– Det startet som en enkel idé  i Zagreb i Kroatia. Etterhvert som vi reiste rundt, samlet vi inn nye historier og gjenstander og ble en del av utstillingen. Menneskene i Alta og Alta museum har gjort en kjempejobb  med insamlingen, sier han.

Dražen understreker at det ikke handler om antall gjenstander, men kvaliteten på historiene knyttet til de.

– Historiene fra Nord-Norge er litt mørkere enn det vi er vant til. Hva som er årsaken, er usikkert. Kanskje det har med at folk bor så langt nord, sier han, og legger til at han stortrives i Alta og gjerne vil komme tilbake på sommeren.

«Museum of Broken Relationships» er å se på Alta museum frem til 31. august.