Over 36 arrangement i sjangrene konsert, stand-up, teater, foredrag med mer, er klar for besøk av altaværinger i alle aldere denne våren.

– Ingen konkurranse

Et av arrangementene går av stabelen om knappe to uker. Det er den lokale UKM-mønstringen (Ung kultur møtes). Det skjer i Alta kultursal 2. februar og Benedicte Lyng som er prosjektansvarlig, sier de i år satser stort på den sosiale biten.

– Vi forsøker å tone ned konkurranseelementene i det hele, for UKM er ikke en konkurranse, men en artig og koselig happening der ungdom mellom 13 og 20 år skal få gjøre hva de vil på scenen, sier Lyng, og utdyper:

– Terskelen for å delta er ikke høy. En gang deltok en ung gutt med noe han kalte for et solonummer. Han gikk på scenen og drakk en brus av merke Solo, og det syntes publikum var veldig morsomt. Det er et eksempel på at man kan delta med det man selv synes er morsomt eller brenner for. I UKM er alle kulturelle uttrykk velkomne,  smiler Lyng.

Hun påpeker at aldersgrensen, i noen tilfeller, kan tøyes litt i begge retninger.

– Man kan eksempelvis være ni år for å delta, men da må man medvirke med en annen person, som er i alderen innenfor 13 til 20 år.

Samkjøres med konsert

I år skal også de som deltar få gå på konsert etter endt show.

– UKM starter klokken 17.00 og varer til cirka 20.00. Etter det skal vi på konsert på Huset (ungdommens hus) hvor festivalen Iskald-metalfest arrangerer en konsert. Det er kult å kombinere ulike arrangementer på sammen kveld. Dette er også et eksempel på at vi i Alta kan bli flinkere til å samkjøre tilstelninger som skjer samme dag, sier Lyng.

Ny rekord

Til nå er det ti påmeldte innslag, men fortsatt er det plass til flere. Lyng håper flere melder seg på.

– Fristen er fredag 26. januar. I år er det faktisk rekord i antall påmeldte i kategorien arrangører. Det er de som vil være med å lage forstillingen. Elleve er påmeldt i denne kategorien, sier Lyng som minner om at mønstringen er for alle, i alle aldere, og helt gratis.