Støtte til poetisk kortfilm

Knut Erik Jensen regisserer kortfilm for Rein film AS.

PROTESTERER1: Knut Erik Jensen, her i arbeid på Campus Alta sammen med Kristian Klevberg, skal lage en poetisk kortfilm med Rein film som produsenter.  Foto: Inger Elin Utsi

kultur

Norsk filministitutt delte fredag ut støtte til ni forskjellige kortfilmer, blant annet "Morgen" i regi av Alta-baserte Rein film, melder nettstedet Rushprint.

Naturportrett fra Jensen

Det er den høyt respekter regissøren og manusforfatteren Knut Erik Jensen som skal lage filmen, som portretterer et vakkert naturlandskap som bærer på en uendelig tung historie, som det heter i beskrivelsen.

– Det er sjeldent at ord som majestetisk og pompøst faller meg naturlig å bruke på en positiv måte i en prosjektvurdering, men så er tilfelle med dette prosjektet. Kudos til Jensen for å våge å gå all inn og ta i bruk det audiovisuelle språket og naturen for å favne noe av den uutgrunnelige historiske tragedien som Finnmark bærer på, heter det i begrunnelsen for støtten som er på 372.000 kroner. De mener det dreier seg om et potensielt vakkert og poetisk filmdikt.

FÅR STØTTE: Marja Bål Nangos neste filmprosjekt har fått støtte på en million kroner.  Foto: Presse

Størst tilskudd får imidlertid MER film med den samiske regissøren og medmanusforfatter Marja Bålk Nango. De er tildelt en million kroner til kortfilmen Njuokčamat (Tungene) der «en samisk kvinne opplever en grusom hendelse på vidda midt i en snøstorm». Altaposten har tidligere omtalt filmen som en del av The Arctic Film Circle.

– Dette er en sterkt visuell og utforskende filmfortelling som tar for seg en tabubelagt tematikk om overgrep mot kvinner i det samiske miljøet, heter det i begrunnelsen.

Det er Marja Bål Nango og Ingor Bål Nango som sammen har skrevet manus til filmen sammen. Marja vakte oppsikt med debuten Natteløse Netter og ble kåret til årets skårunge i Film fra Nord for noen år siden. Som støttespiller har hun hatt Samisk internasjonal filminstitutt hele veien.