Det samiske nasjonalteatret Beaivvas setter opp hele fem nye samiske verk, som skal ha urpremierer i 2017.

Premiere i Oslo

Ett av stykkene skal altaværingen Frank Jørstad regissere. Stykket skal handle om Johan Turi, som regnes for å være den første samiske forfatteren. På begynnelsen av 1900-tallet ga han ut boken «Muitalus sámiid birra», om reindriftsamenes liv.

– Jeg ble forespurt om å lage et stykke om Turi. Det handler dog ikke om boken i seg selv, men om tilblivelsen av den. Turi møtte nemlig på en togreise konsernsjef Hjalmar Lundbohm, som skapte gruveindustrien i Kiruna, og en dansk kunstnerinne og forsker som het Emilie Demant. De kom i samtale og da fant konsensjefen ut at han ville gi ut boken. Dette blir et slags trekantdrama mellom to menn og en kvinne, som skal favne om drømmer, fristelse, tvil, forføring og anger, sier Jørstad om stykket som har premiere 6. september på Det Norske Teatret i Oslo.

Stykket er forøvrig skrevet av Harald Gaski og Gunnar Gjengset.

– Blir fantastisk

Teateråret starter med jubileumskonserten «Jiemelen aavoe» som har urpremiere i Olavshallen 6. februar. På denne skal kongeparet være til stede, og den skal også bli vist på NRK samme kveld. Konserten er et samarbeid med Kringkastingsorkesteret og medvirkende er blant annet Mari Boine, Bjørn Sundquist, Sofia Jannok og Wimme Saari. Den vil inneholde både joik, sang, dans og skuespill.

– Stykkets tittel betyr «livets glede» og det har vært en ære å få lov skrive dette stykket, som skal fortelle hvem vi er, og hvor vi kommer fra, sier Rawdna Carita Eira.

Ærlig rapper

De andre stykkene som skal ha urpremiere i år er barneforestillingen «Stallo og nordlysets sønn», «This is me» med rapperen Nils Rune/SlinCraze Utsi, som tar for seg sin oppvekst da han ble mobbet, stykket «Snøfrid» om Harald Hårfagre og samekvinnen Snøfrid, samt «Rypeungen» som er skrevet av Jens Martin Mienna fra Kautokeino. Han debuterer som dramatiker.

– Det kommer til å bli en fantastisk år, som braker løs i Trondheim med «Jiemelen aavoe». Etter det fortsetter vi med utrolig mange flotte stykker som alle er nyskrevne og som har sterk samisk identitet. Vi er Norges mest internasjonale teater, ettersom vi spiller over hele verden og det skal vi fortsette med. I fjor hadde vi hele 11.928 besøkende, som er fantastisk. Publikumstall er dog ikke alt, for vi synes det er viktig å spille på små plasser, med få mennesker, som også har nytte av å få se teater, sier teatersjef Rolf Degerlund.