– Hun er blant de beste i verden

Unik konsert i Nordlyskatedralen.

STOR MUSIKER: Ms. Lu Zhang er rangert som en av verdens beste Guzheng-musikere. Mandag gjester hun Altas storstue.   Foto: Privat

kultur

Mandag byr Sino Nordic Culture Association (SNCA), med medarrangør Berlevåg kommune, på en gratis konsert i Nordlyskatedralen med en av Kinas beste musikere.

En storhet

Musikeren heter Ms. Lu Zhang og spiller på instrumentet Guzheng.

– Hun er en av de yngste Guzheng-spillerene i Kinas nasjonale musikkorkester og er rangert blant de beste i verden. Hun har studert ved det kinesiske musikkonservatoriet i Beijing og dette blir en sjelden konsertbegivenhet. Blant annet har hun gjestet de største scenene i Australia og Asia, sier altaværingen Hallgeir Johansen, som jobber som nærings- og utviklingssjef i Berlevåg.

Kultur bygger relasjon 

Konserten er et ledd i å forbedre den kulturelle kommunikasjonen mellom Kina og Norge.

– SNCA arbeider med for å skape bedre kulturforståelse og kommunikasjon mellom landene. Denne konserten som også vil bli avholdt i  Berlevåg, Vadsø, Oslo og Tromsø er en del av en lang serie med kulturelle begivenheter som vi skal arrangere i Finnmark og Norden fremover, sier Johansen.

Han påpeker at konserter på tvers av kulturer er særs viktig i tiden vi er inne i.

– For tiden snakker man mye om å bygge gjerder og murer mellom land, og vi ser at når relasjonene på tvers av kulturer bygges fram på grasrotnivå, så blir det mindre problemer. Et godt eksempel på det er gjerdet som regjeringen har satt opp i Kirkenes mot Russland. Dette er ikke noe kirkenesværingene er veldig glade for, forklarer Johansen.

Hallgeir Johansen.  Foto: Privat

Gratis for alle

Denne konserten er også starten på flere samarbeid med kinesiske kulturarbeidere i framtiden.

– I februar kommer det en kinesisk filmskaper til Berlevåg. Han skal se på mulighetene til å lage en film om et kinesisk folkeeventyr hvor handlingen er lagt til Arktis. Vi håper prosjektet vil involvere flere av de talentfulle filmarbeiderne fra fylket for det er veldig spennende at folk fra ulik bakgrunn og kulturer kommer sammen. Da oppstår det ofte magi, påpeker Johansen.

– Det var viktig for oss at konserten i Alta ble gratis, slik at alle skal få muligheten. Det er like før jul og publikum skal i tillegg til tradisjonsrik kinesisk musikk også få høre Ms. Lu Zhang fremføre en kinesisk versjon av både «Glade jul» og sangskatten vår «Nordnorsk julesalme» som hun har øvd inn spesielt for denne anledningen, reklamerer utviklingssjefen.