– Med boka kan vi tryggere arbeide videre

Det berømte helleristningsfeltet i Alta bredt presentert i ny bok.

VISER ALTAS KULTURARV: Flere av de berømte helleristningene i Alta er med i ei ny bok som omfatter bergkunst nord for polarsirkelen.  Foto: Arkiv/illustrasjonsfoto

kultur

Det er  «Bergkunst nord for Polarsirkelen» av Bjørn Hebba Helberg, omhandler helleristninger, hellemalerier og hulemalerier i Nord-Norge, nord for Polarsirkelen. 

Måtte lage den selv

Hebba Helberg har magistergrad i arkeologi, og de siste 20 åra har han arbeidet med dokumentasjon, skjøtsel og forvaltning av bergkunst ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

–  Ei slik bok kunne jeg ha hatt bruk for i arbeidet mitt, men den fantes ikke, så nå laget jeg den sjøl, sier forfatteren fornøyd.

Dette er det siste arbeidsstykket før han pensjonerer seg fra Tromsø Museum og en lang karriere ved museet.

– Flott avskjedsgave

Boka er den første komplette og gjennomillustrerte presentasjonen av bergkunst i nord hvor alle kjente bergkunstlokaliteter som er registrert i området presenteres, og gir detaljerte beskrivelser av alle lokalitetene og av bergkunsten på hvert enkelt sted. Finnmark har 32 lokaliteter, Troms har 15 og Nordland har 28, til sammen 75 lokaliteter som er presentert i sin store bredde.

– At våre fagfolk deler åpent og raust sin kunnskap er vårt store mål. Å få en slik kunnskapsintensiv og rik bok i avskjedsgave fra en av våre ansatte er fantastisk. Hebba vil bli savnet i blant kollegaene både for sin nærhet og varme og for all sin kunnskap, med denne boka kan vi tryggere arbeide videre i bergkunstfeltet, slår direktør Marit Anne Hauan ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet fast.

Hun opplyser at utgivelsen er gjennomillustrert med massevis av flotte bilder av lokaliteter og detaljbilder av fortidens vakre bergkunst.

– Her er eksempelvis det berømte helleristningsfeltet i Alta bredt presentert, opplyser Hauan.