Åses minner i bokform

– Da tyskerne kom for å brenne ned huset vårt, la pappa fiolinen på bordet i stua.

BOR HJEMME: Åse Ryan er 93 år og bor hjemme i Bakkeveien. Der hun holder seg i sving med fortsatt skriving og håndarbeid.  Foto: Magne Kveseth

kultur

Den nye boka til 93-årigen har fått tittelen «Livets tonefølge», med undertittelen «Barndomsminner fra Langfjordbotn». Boka er noe så sjeldent som et selvopplevd historisk dokument, illustrert med en rekke flotte sort-hvittbilder. Denne boka er Åse Ryans andre utgivelse, etter at hun i 2007 ga ut boka «Det kommer en dag - et stykke Finnmarkshistorie», der hun tar for seg perioden fra 1940 til 1948. I denne siste utgivelsen går hun lenger tilbake i tid og tar for seg bygda Langfjordbotn helt tilbake til da hun ble født i 1923 og fram til krigsutbruddet. Hjemmet hun vokste opp i bar preg av sang og musikk, der faren både bygde og spilte fiolin, mens moren spilte gitar.