Hyller lottene i TV-serie

Krigshistorie fra Sørøya løftes fram.

TØFFE JENTER: Maria Bock, Ken Arne Brox og Mathis Ståle Mathisen mener lottene som ble skarpskyttere har en histore som må fortelles.  Foto: Rein film

kultur

Ken Arne Brox vil at motstandsbevegelsen på hans kjære Sørøya skal få fortjent oppmerksomhet. Dermed får han med seg Mathis Ståle Mathisen og Maria Bock på laget.

De skulle først vaske og lage mat, men etter hvert blir de trent opp til å være skarpskyttere.

– En svært viktig del av norsk krigshistorien er ennå ikke er fortalt. Hvem var de unge jentene som ble soldater under krigen? Hva drev de med? Spør trioen, som mener at lottenes innsats under 2. verdenskrig er underkommunisert.

– I tillegg til alle de grusomme historiene, vil også enkelthistorier fra andre ungdommer tas med i serien, for landets yngste soldat var tross alt bare 15 år da kampene startet. Det ville i dag ha blitt karakterisert som en barnesoldat, påpeker de.

Skarpskytteren Mary Hustad og de andre kvinnelige soldatene blir sentrale, ikke minst  i opptrappingen til det som skal bli en av historiens største kamper på norsk jord mot slutten av krigen. I 1944/45 ble fem unge jenter vervet til motstandsbevegelsen for å beskytte Finnmark mot tyskernes herjinger, skriver produksjonsselskapet i en pressemelding.