– Komplett skandale at Beaivvas ikke er nevnt

Teatersjefen er nådeløs.

SJOKKERT: Teatersjef Rolf Harry Degerlund og dramatiker Sven Henriksen er enstemmige  i sin karakteristikk av regjeringens behandling av Beaivvas. – En skandale, mener de.   Foto: Magne Kveseth

kultur

– Det er en skandale at Beaivvas ikke er nevnt i statsbudsjettet. Ikke med en krone, ikke med ett ord. Vi er tross alt nasjonalteater. Arbeidsforholdene for oss i Beiavvas er under enhver kritikk og det er ingen tvil om at teateret trenger et nytt bygg, sier teatersjef Rolf Harry Degerlund.

Klar for «Hevn»

De ansatte ved Beaivvas forbereder seg til premieren på Sven Henriksens stykke «Hevn» i morgen kveld, men flere av de ansatte måtte pøse på med astmaspray for å klare hverdagen i lokalene som gang på gang har vært stengt på grunn av helseskadelige forhold. Pustebesvær får de også av statsbudsjettet som ble lagt fram i morges.

– Helseskadelig

– Forholdene går rett og slett på helsa løs, sier dramaturg Sven Henriksen, som forbereder premieren i morgen med stort forbruk av astmaspray. Henriksen sier det er ille at man blir oversett gang på gang og mener regjeringen bør ta forholdene ved teateret på alvor. Henriksen stiller seg bak teatersjefens karakteristikk at dette er uholdbart og en skandale i kultursammenheng.

Han sier også at det ikke er nok bare å styrke Sametinget, man må også se på institusjonene.

Degerlund er oppgitt.

–  Jeg er skuffet, selvfølgelig, men også rystet over at regjeringen ikke har nevnt oss med ett ord. Her får vi den ene prisen etter den andre, så blir totalt oversett. Det er bare en skandale og forferdelig trist, sier Degerlund.

Mer kreativt

Degerlund sier de ansatte ved teateret har kommet med en rekke innspill til hvordan man kan få reist et teaterbygg, gjerne sammen med skolene i kommunen, men så langt er det helt stille fra departementet.

– Er det slik man behandler urfolk etter å ha ratifisert både ILO-konvensjonen og andre internasjonale forpliktelser? Spør teatersjefen, som likevel lover å sprette champagnen i morgen kveld etter premieren.

Har blitt avvist

Teatersjefen får støtte fra ordfører Johan Vasara i vertskapskommunen Kautokeino.

–  Nå har det snart gått en hel regjeringsperiode, uten at saken er kommet et skritt videre. Vi har forsøkt å komme i dialog med kulturministeren og departementet, men er blitt avvist, noe vi synes er svært beklagelig. Vi kunne ha kommer med løsningsforslag for å realisere et slikt bygg og kanskje til og med en samfinansieringsløsning, men vi blir avvist før vi får sett på billetter til hovedstaden, sier Johan Vasara.

– Uverdig

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) deler skuffelsen til teatermiljøet og Kautokeino-ordføreren:

– Dette synes jeg er trist. De ved Beaivvas har vært tålmodige og ventet lenge på dette. Det har vært gjort en god jobb lokalt for å løfte behovet inn nasjonalt, med bakgrunn i at Beaivvas er et nasjonalt, samisk teater. De drifter i dag i bygg med råte og fukt, der man balanserer på grensen til at det blir helsefarlig. Beaivvas skulle være et fyrtårn for samisk kunst. Sånn sett er dette både uverdig og trasig, sier Sjåstad.