Da Talvik kirke for noen år siden trengte nytt orgel, falt valget på et elektronisk orgel, hovedsakelig fordi et slikt orgel er langt billigere enn et tradisjonelt pipeorgel. Det var ikke alle som var fornøyd med dette valget, verken da eller nå.

Orgelvirtuosen Iver Kleive derimot var full av lovord om orgelet av det nederlandske merket Johannus, da han etter konserten i Talvik kirke i går kveld (se anmeldelse) velvillig pratet med publikum og lokale musikere, herunder organistene i Alta og Talvik menigheter.

Spilleteknisk nydelig

– Orgelet er glimrende, og jeg er strålende fornøyd med å ha fått anledning til å gi en konsert på det. Det er perfekt for å spille variert og musisere på min måte. Spilleteknisk er det helt nydelig, det responderer på en måte som gjør det mulig å tøye tonen, sier spellemannsprisvinneren til Altaposten.

Nå skal det, for balansens skyld, sies at konsertturnéen til Iver Kleive og Sondre Bratland er arrangert av importøren til Johannus-orgler i Norge, og på absolutt alle konsertsteder er det nettopp et orgel av dette merket. Men det virker definitivt som om Kleives begeistring for instrumentet er ektefølt.

Digital Bach-lyd

– Dette orgelet er elektronisk og digitalt. Digitalt vil si at lydene er samplet, eller tatt opp, om du vil, og når man trykker på en tangent, spilles rett og slett lyden som er tatt opp, sier kantor i Alta og Talvik menigheter, Bjørn Øyvind Kjellman.

Torstein Simonsen fra Talvik var en av ildsjelene og pådriverne bak arbeidet for nytt orgel, og han var med i komitéen som var satt ned for å arbeide for et nytt orgel til kirka.

– Teknikere fra Johannus-fabrikken har fortalt meg at de har tatt opp orgellyd blant annet i en kirke i Tyskland, på et orgel som selveste Johan Sebastian Bach har spilt på. Den type lydopptak foregår midt på natta og med det fremste av dagens tekniske utstyr. Hver tone og hver pipe tas opp i 10 sekunder, så dette er et skikkelig omfattende arbeid. En av teknikerne sa til meg at det er forferdelig kjedelig, ler Torstein Simonsen.