Monika Holst-Olsen fra Tverrelvdalen skulle gjerne spilt trompet hele sommeren. Men det lar seg ikke gjøre når man er førsteårsstudent ved Norges Musikkhøyskole og helst bør tjene litt penger i sommerferien.

Så ved siden av sommerjobben hos Alta Caravan, har Monika planlagt en sommerkonsert i Nordlyskatedralen sammen med studiekameraten Edel Marie Bolstad. Der får hun gjøre det hun liker aller best – nemlig å spille klassisk musikk på trompet. De to utgjør «Duo Vibrante». 24. juli holder duoen sin aller første «ordentlige» konsert, i Nordlyskatedralen.

Monika spiller B- og C-trompet på konserten. Edel klaver.

– Vi gleder oss masse til å spille en god variasjon av klassisk musikk i Alta. Det blir en kort sommerkonsert og vi ønsker å gi en god konsertopplevelse, forteller Monika.

Edel gleder seg også:

– Jeg har hørt at det er et veldig fint sted å spille. Det at det bare er vi to, blir bare gøy. Vi har jo spilt mye sammen nå i år, det fungerer veldig godt. Vi har det veldig gøy når vi spiller. Vi er så gode venner, sier Edel.

De går begge to på linjen for utøvende klassisk musikk. Selv om de har ulike instrumenter fant de fort tonen i fjor høst.

– Vi starta samtidig og ble gode venner. Da vi også fant tonen så godt musikalsk, fant vi ut av vi kunne lage en duo, forteller Monika.

Hører på Tine

En av trompetlærerne til Monika på musikkhøyskolen, er den kjente trompetisten Tine Thing Helseth. Hun har også vært instruktør for Monika og Edel i Duo Vibrante.

– Tine oppfordrer oss til å spille mange konserter. Det er en av grunnene til at vi nå har denne konserten, forteller Monika.

For når man har selveste Tine Thing Helseth som lærer (og litt som idol), så vil man jo gjerne gjøre som hun sier...

– Du kunne ikke spille trompet hele sommeren da?

Spør jeg idet Monika tar imot en kunde som vil se på bobiler.

– Det skulle jeg gjerne gjort, men jeg tror ikke det er mulig i Alta. Ennå, hvertfall, tenker hun høyt.

– Men dette er en utmerket sommerjobb ellers, og Alta Caravan er for øvrig også sponsor for konserten vår, legger hun til.

Klassisk og moderne klassisk

– Det jeg liker med klassisk musikk, er særlig formidlingen av følelser, sier hun.

Konserten inneholder klassisk musikk, men likevel mye forskjellig.

– Jeg tror det blir noe for enhver smak. Vi har også litt moderne klassisk musikk, som et stykke fra 2003. Vi har flere sonater, der trompet og klaver spiller like stor rolle. Det blir også tango, og så vil Edel spille noen Grieg-slåtter, forteller hun.

Vi får dessuten høre en trompetkonsert av Vasilij Brandt. Ellers synes Monika det er morsomt å spille stykker som ikke nødvendigvis er skrevet for trompet.

– For meg er det morsomt å spille fiolinstykker, der de lange løpene er utfordrende, sier hun.

– Jeg tror det blir en veldig artig konsert, sier Monika.

Startet som 6-åring

Monika begynte å spille trompet da hun var 6 og hørte de eldre søstrene øve. En dag kom mamma hjem med en pockettrompet til Monika. Hun spilte både fotball og håndball også, men etter at hun bestemte seg for å satse for fullt på trompeten, måtte idretten etter hvert vike.

– Det var i 8. klasse jeg bestemte meg for å satse skikkelig, minnes hun.

Monika fulgte etter hvert talentutviklingsprogrammet ved Musikkonservatoriet i Tromsø som hun vil berømme. Alt i alt er hun svært takknemlig for den opplæringen hun har fått.

– Og så må jeg få lov til å skryte av Per Andersson i Alta kulturskole. Tenk at Alta har en slik ressurs. Per er veldig flink, og i sommer har jeg fått gleden av å øve litt sammen med han, skryter hun.

Nå håper hun at både eldre og yngre musikkinteresserte vil komme og høre konserten deres.

– Jeg håper jeg kan få noen ungdommer til å bli interessert i å spille klassisk musikk også. Det er utrolig flott. Jeg kjenner mange som spiller, men det er ikke så ofte de spiller klassisk musikk, sier Monika.

For Edel blir det spennende å komme til Finnmark:

– Jeg gleder meg veldig, for jeg har aldri vært så langt nord. Det blir veldig spennende. Og så er det koselig å besøke Monika nå i ferien, sier Edel Bolstad som har sommerjobb på Fisketorget i Bergen og spiller konserter hver eneste dag for «Grieg in Bergen».

– Nå det blir gøy å få spille noe annet også – og få reise litt. Det er vi som har ordnet alt selv, så det er ekstra gøy, sier Edel Bolstad.