13. oktober er det duket for et – for mange – hjertelig gjensyn med Egil Hegerberg, som i et par tiår har fremstått som en av de mer eksentriske artister i et tidvis nokså strømlinjeformet og hitsøkende musikkunivers. Gjensynet i Alta er en del av en turné i anledning 20-årsjubileet til debutplata til Bare Egil Band, med det megetsigende navnet Absolutt Ikke Bare Egil Band. Hovedpersonen selv, Egil Hegerberg, røper overfor Radio Alta at det blir mye godt, gammelt på tapetet.Dermed er det duket for et gjenhør med slagere som «Arne», «Kjærlighet mellom muslinger», «Asfalt», «Brigg» og ikke minst «Tagging».

Typisk Alta?

Men det blir ikke bare gammelt nytt under oktober-konserten:

– I tillegg har jeg pålagt meg selv å lage en ny låt til hvert av stedene jeg besøker under turneen, og nå jobber jeg med en Alta-låt som jeg trenger hjelp til. Jeg har et dataprogram jeg bruker som kommer opp med tema til hvert sted jeg skal besøke, og for Alta ble det trukket ut at jeg skal lage en verdensmusikk-låt om en drikk. Da tenkte jeg på reinsdyrsblod. Det er det som er den typiske Alta-drikken, er det ikke? spør Hegerberg.

– Så har det seg jo slik at jeg ikke kan så mye om reinsdyrsblod, så jeg trenger hjelp med info fra altaværingene. Kan også gjerne få noen stikkord om ting og tang som er typisk Alta, rare stedsnavn, rare skikker og slikt. Dette bør helst være stikkord som kan lures inn i låta så det virker som at jeg har gjort forferdelig mye research, samtidig som det setter de små grå i bevegelse, så jeg kan ende opp med en skikkelig Bare Egil Band-låt.

Kritisk og humoristisk

At det kommer ei reinsdyrsblod-låt er neppe særlig overraskende for blodfansen, som gjennom årene har fått presentert låter med geografisk tilsnitt (Bergen, du er ei fitteby), matspalte-låter (333 grams burger), låter der både dyreliv og alkohol har fremtredende roller (Pils og padde), helserelaterte låter (Illeluktende mann på sykehuset i Kongsberg) og låter det er vanskelig å si så mye om uten å støte våre mer konservative lesere (Kjønnsforsker-Egils refleksjoner vedrørende forskjellen på ham og henne).

– I fjor kom også «Bæsj i skjegget» –  hvordan blir låtene dine til?

– Jeg prøver å være morsom. «Bæsj i skjegget» kom i fjor, og er ment som mediekritikk. Bakgrunnen var en nyhetssak om at det var mer bæsj i et gjennomsnittlig skjegg enn i et gjennomsnittlig offentlig toalett. Dette ble slått opp på bakgrunn av forskning som ikke holdt helt vann. Jeg mener vi har kommet til et punkt der aviser kanskje kunne drevet litt mer kildekritikk og litt mindre jakt etter klikk. Det var ment som smart satire, og så ble det en jævlig bra låt utav det hele!

Stas i Alta

Alta er på ingen måte noe nytt konsertsted for Hegerberg. Ikke minst hadde artisten flere mer eller mindre minneverdige opptredener i det som da var fylkets største bygd:

– På midten av 90-tallet var jeg ofte på Studentersamfunnet, rundt 10 ganger antar jeg, med både Gartnerlosjen og Ikke Bare Egil Band. Det var veldig stas! Vinterstid fikk vi den tradisjonelle snøscooterturen, etter hvert ble det både havfiske og helikoptersafari. Det var alltid noe morsomt som ventet oss i Alta, og vi ble godt tatt vare på. Vi har aldri fått et så spektakulært opplegg som her. Alta vil alltid ha en spesiell plass i hjertet vår.

– Sier du det om alle steder du besøker, bare for å være hyggelig?

– Jeg forsøker jo alltid å finne noe hyggelig å si om stedene, men det skal alltid være sant det jeg sier. Så når jeg sier at et sted er bedre enn andre steder, så mener jeg det. Jeg har i nyere tid vært innom Aronnesrocken – kjempeflott arrangement, må jeg bare si.

Hegerberg viser til opplevelsene han har fått fra konsertarrangører og i Alta gjennom årene, og håper dette høynes i år:

– Jeg tenker det kunne vært gøy å kjøre noen stridsvogner rundt på vidda, kanskje sprengt noen greier, skutt med tungt artilleri eller noe. Jeg tenker forholdene ligger til rette for det nå.

Mer info om Hegerbergs reinsdyrblodlåtjakt finner du på hjemmesidene til Duplex records.

  • Konserten 13. oktober er på City Scene.