Henter kremen av kortfilmer til Alta

I morgen kan du boltre deg i sterke kortfilmer på Aurora kino.

STERK OPPLEVELSE: Elin Johansen mener at buketten med kortfilmer som vises i Alta, vil skape stort engasjement.  Foto: Reiulf Grønnevik

kultur

Det lover medieviter og filmekspert Elin Johansen, som i denne sammenhengen har rollen som styremedlem i Tromsø Internationale Filmfestival (TIFF).

Plukket ut fem filmer

Hun har god oversikt over det som rører seg når det gjelder filmkunst i nord – og mener at disse fem kortfilmene fra Norge, Sverige og Finland vil gi publikum et imponerende møte med filmatiske historier.

– Dette er rett og slett kremen av kortfilmer som ble vist på TIFF. Disse fem filmene er valgt ut og satt sammen til en smakfull helhet, et kortfilmprogram som også i år skal til Russland, forteller Johansen.

Gjester Finnmark

«Film fra Nord» er blant de mest populære programmene under TIFF. Når de nå drar på turne i Finnmark gjester de Alta, Kirkenes og Vardø i løpet av tre dager, men skal også til hele seks byer i Russland. Filmene som vises denne gangen er fra de to siste års festivalprogrammer på TIFF. Tittelen er Films From The North: Games They Play.

Fellesnevnere

De fem filmene er selvstendige, men har til felles at de utforsker hvordan vi mennesker interagerer, konkurrerer og kommuniserer med hverandre – gjennom språk, mimikk og retorikk. Av og til ropes alt høyt og tydelig, mens i andre tilfeller ligger all kommunikasjon under overflaten. Karakterene vi møter blir alle konfrontert og utfordret i ulike sammenhenger.

– En annen viktig fellesnevner er naturligvis at dette er filmer som er fra nord i disse landene, noe som preger det meste. Ikke bare selve kulissene, men kanskje også tenkningen og de valgene som blir tatt. Her kan også publikum få en flott innføring i hva som skjer i filmer som lages på Nordkalotten, sier Elin.

Hun opplyser også at regissør Vibeke Heide som har laget «Bunker» vil være på plass under TIFF-programmet på Aurora i morgen kveld.

Filmene som skal vises:

  • ALL IN (Regi: Line Klungseth Johansen/Øystein Moe, Norge)
  • BUNKER (Regi: Vibeke Heide, Norge)
  • CLUMSY LITTLE ACTS OF TENDERNESS (Regi: Miia Tervo, Finland),
  • OF BIBLICAL PROPORTIONS (Regi: Patrik Eklund, Sverige)
  • BYRÅKRATMONSTERET (Regi: Thomas Simonsen Balmbra, Norge).

  • Dette er femte året på rad Tromsø Internasjonale Filmfestival sender filmer fra festivalens Film fra Nord-program på turné. Filmene vises i seks norske og seks russiske byer. Turneen er støttet av Barentskult.