Tørkekrisen i sør: – Nasjonal krise også for oss i nord

Selv om tørkekrisen rammer verst på Østlandet, fører den og til store konsekvenser i nord.

TA I BRUK BYGDA: Jørn Suhr vil ha mer jord til aktive bønder, og få boligfelt opp i liskråningene der det ikke er landbruksjord.  Foto: Altaposten

New Articles

8. april tidligere i år skrev Altaposten om krisetilstander i landbruket i Alta etter en svært dårlig 2017-sesong. Vi har tatt en prat med flere i miljøet for å høre om hvordan sesongen har gått til nå, og om hvordan tørkekrisen på Østlandet påvirker bøndene i nord.

Norge er i skrivende stund inne i sin verste sommertørke på 71 år. Det går utover avlingen til bønder over hele landet. Ifølge NRK har over 400 norske bønder meldt inn på nettstedet formidling.no en mangel på 77.600 høyballer - 22.000 dyr mangler fôr.

Gått bra hittil

I april uttalte Jørn Suhr at han regnet seg fram til at han er berget fram til 1. Juli. Han kan fortelle at ting har gått bra både for han og andre bønder han kjenner til i Alta.

– Årets sesong har til nå vært bedre enn i fjor. Men alt er avhengig av hvordan været utvikler seg, sånn sett vet vi ikke hvordan året blir.

Kollega i Eiby, Kåre Vidar Heitmann har samme oppfatning som suhr.

– Jeg berges. Jeg er nok ikke den som har vært hardest rammet selv om fjoråret var et dårlig år. Det ser bedre ut i år, konstaterer han.

Bekymret for kollegaene i sør

Selv om ting går relativt bra i landbruket i Alta, er bøndene bekymret for kollegaene sine i sør, og påpeker tørkekrisen også har konsekvenser for nordnorske bønder.

– Situasjon er kritisk for hele landet, det er en nasjonal krise også for oss i nord. Tørkekrisen på Østlandet har noe å si for oss her også i form av at det mest sannsynlig blir å gå ut over kraftforet til dyrene våre. Det som skjer på Østlandet er at kornåkrene ikke vokser grunnet tørken. Krisa vil spesielt påvirke oss som kjøper halm og for fra sør, konstaterer Suhr.

– Men jeg unner selvfølgelig søringene godt vær, selv om det ikke er så gunstig for landbruket, avslutter den humørfulle bonden.

Heitmann i Eiby synes det er synd at det ikke står så bra til med kollegaene lenger sør i landet.

Mange som sliter psykisk

Leder i Finnmark bondelag, Liv Grete Olaussen, deler Alta-bøndenes synspunkter.

– Selv om tørkekrisen ikke foregår i Finnmark, vil landbruket og folk flest komme til å merke konsekvensene av det i nord. Det kan i ytterste konsekvens føre til at matprisene stiger. Produksjonen av korn vil få konsekvenser og det vil bli vanskeligere å få tak i halm og kraftfôr vil bli dyrere.

NRK meldte for noen dager siden at flere bønder på Østlandet sliter psykisk på grunn av tørken og at det for mange er tungt å se livsverket deres tørke inn.

 – Det er mange som er fortvilet, og som vurderer å slutte. Man må jo ha for til dyrene, sier Olaussen, som er bekymret over situasjonen.

FEIL ADRESSE: – Landbruket blir pålagt å ta kostnaden med å løfte kapasiteten på strømnettet i distriktene, påpeker Grete Liv Olaussen.  Foto: Arkiv