Duften av ferske boller, pommes frites, og nysmurte baguetter slår inn, idet Renate Alphous, tar imot Altaposten på Cirkle K Alta.

I dag er hun daglig leder på Circle K stasjonen som er lokalisert i Bossekop, men karrieren begynte som tilkallingsvikar på daværende Statoil Skibotn i Troms. Her jobbet hun seg oppover i gradene, og etter hvert ble hun nestkommanderende på stasjonen. Så ble hun håndplukket til Circle K Norges talentprogram.

Pågangsmot som står til gull

– Jeg vet hvorfor de valgte akkurat meg, sier hun selvsikkert. Jeg har et pågangsmot som står til gull. Jeg var veldig, veldig nervøs under framlegget jeg skulle holde på intervjudelen til samlinga. Det kunne alle i hele verden se, men jeg la meg ikke ned, og ga ikke opp av den grunn. De egenskapene jeg viste da, er en stor grunn til at jeg kom med, sier hun.

Den daglige lederen, som forøvrig nådde femårsmålet om å bli daglig leder på en CK-stasjon på ett år, kan fortelle at noe av det viktigste hun har lært iløpet av talentleiren, er at alle mennesker er forskjellige, og at hun som daglig leder må justere seg ut i fra det.

– Det er viktig at du finner tida til å prate ordentlig med dine medarbeidere i en travel hverdag. Alle har det ikke likt hjemme, det kan være alt fra samlivsbrudd, barn, eller syke foreldre. Det er viktig å snakke om sånne ting også på arbeidsplassen. Det er ingen tvil om at du som kunde merker det når du går innom en butikk hvor det er dårlig stemning. Ansatte som trives på jobb er ekstremt viktig for god kundeservice.

Handler om kvalitetene som menneske

– Er det her et bevis på at hardt arbeid over tid lønner seg?

– Det jeg synes er helt fantastisk med Cirkle K, er at du faktisk kan jobbe deg oppover i systemet. Det handler mer om kvalitetene til de menneskene som jobber her enn prestasjonene de har på papiret når de kommer hit. Alle har et talent. Det handler rett og slett om å bygge opp det beste i alle, og øve opp de dårlige sidene.

– Så du for deg at det var her du skulle være for 15 år siden? Hadde du noen andre drømmer på den tida?

– Etterhvert ble dette drømmen min. Jeg liker visjonen til Cirkle K, tanken om at det skal være enkelt for våre kunder å handle hos oss. Det går i tråd med det jeg ønsker og vil, da trives jeg.

– Jeg har mer bagasje nå enn for 15 år siden. Høyere selvtillit, jeg har sett mer, opplevd mer og løst flere utfordringer. Det er ikke lenger sånn at om noe går galt på jobb så er det verdens undergang. Nå er jeg bevist på at utfordringer er en del av hverdagen.

Flere kvinner slipper til

– Før i tida var denne bransjen svært mannsdominert, spesielt i lederstillingene. Hvordan var det for 15 år siden, og opplever du at ting har forandret seg opp gjennom årene?

– Vi damer er blitt flinkere. I klassen som gikk ut i fjor fra talentprogrammet var det bare damer. I min klasse var det en gutt. Klassen under meg er det to gutter. Så jenter blir uten tvil satset på.

– Det handler hvem som er best egnet til jobben. Det er viktig at begge kjønn er representert på stasjonene. Skal man få best mulig resultat, må man ha litt av begge deler. En stasjon med kun gutter eller kun jenter fungerer ikke optimalt, det gjelder alle arbeidsplasser.

En helt annen tid

Tidligere daglig leder ved Cirkle K Elvebakken (Statoil), Britt Jørstad, kan fortelle at kjønnsbalansen var en helt annen i hennes tid:

– Det var sånn at kvinner helst ikke skulle lede. Når jeg ble ansatt som daglig leder i 1983, var jeg den eneste kvinnelige lederen i systemet, utenom en til i Narvik. De siste årene har flere og flere kvinner fått slippe til, og blitt medeiere i stasjonene. Det skal nevnes at det er stor forkskjell på fokuset til stasjonene fra 1983 til i dag. Det er blitt mye mer butikkorientert.

– Det er gledelig å se at Renate og mange flere kvinner får sjansen nå enn når jeg startet, sier Jørstad.

Stolt for muligheten

Hovedpersonen selv forteller at hun er stolt over muligheten som Cirkle K har gitt henne.

– Jeg elsker jobben min. Jeg liker at ting går fort, og få utfordringer som blir kastet i trynet mitt som jeg må ordne opp i der og da trigger meg. Jeg blir stolt og beæret for at de ser potensialet mitt og tør å satse på meg.

– Til slutt må jeg gi ros til Geir Varvik, min tidligere sjef på Skibotn Cirkle K, han tok service til et helt annet nivå.

TALENTER: Renate og de andre Cirkle K-talentene.