Styrtrike russere eier det aller meste av industrivirksomhet på Kola-halvøya. Det går fram av en oversikt som Barents Observer har gravd fram. Åtte av de russiske rikingene på Forbes liste over milliardærer, har tjent seg søkkrike som eiere av industri-virksomheter på Kola-halvøya.

Har til salt i grøten

De åtte personene som Barents Observer har funnet frem til, har alle til felles at de står på Forbes-listen over verdens milliardærer og gjør stor business av eierandelene sine i industrien på Kola-halvøya. Gruver, smelteverk, havner og verft skaper megaverdier for eierne.

De åtte milliardærene er:

  • Alexey Mordashov 18,7 milliarder dollar

  • Leonid Mikhelson 18 milliarder dollar

  • Gennady Timchenko 16 milliarder dollar

  • Vladimir Potanin 15,9 milliarder dollar

  • Andrey Melnichenko 15,5 milliarder dollar

  • Oleg Deripaska 6,7 milliarder dollar

  • Andrey Guryev 4,5 milliarder dollar.

  • Viacheslav Monche Kantor 3,7 milliarder dollar

Mer enn forsvarsbudsjettet

Det betyr at denne buketten rikinger i følge BarentsObservers liste er gode for til sammen 99 milliarder dollar. Omregnet til norske kroner, (NOK) betyr det at med dagens kurs er de gode for 802 milliarder norske kroner. Det er betyrelig mer enn det russiske forsvarsbudsjettet som er oppgitt til drøyt 60 milliarder dollar.

Alle milliardærenes verdier er knyttet til gruvedrift, smelteverksindustri og viderefordeling av blant annet kunstgjødsel. Også bygging av det store nye Kola Yard, nord for Murmansk som er det største utviklingsprosjektet innen industrivirksomhet noe som helst sted nord for Polarsirkelen er med i porteføljen. Dette prosjektet og jerngruvene i Olenogorsk styres av mannen på toppen av denne lista, Alekseij Mordasjov, for øvrig regnet som Russlands nest rikeste mann.

Hele 42 på lista

Mannen på andreplass på listen, Leonid Michelson er Russlands tredje rikeste og figurerer på Forbes list som nummer 64 blant verdens milliardærer. Forbes-listen inneholder i følge Barents Observer hele 42 russere med en privat formue på over 1 milliard dollar. Redaktør for Barents Observer, Thomas Nilsen skriver at «mens den russiske økonomien står overfor vanskeligere tider på grunn av internasjonale sanksjoner, kan de åtte milliardærer med store eiendeler i Russlands grenseområde til Norge smile helt til banken.»

Tredjemann på listen som er Gennadij Timchenko, er både russisk og finsk statsborger. Han tjener penger på å eie Volga Group som eier 23% av aksjene i Novatek, selskapet som bygger og eier Kola Yard, forsyningsbasen til russisk naturgassvirksomhet i Arktis.

Timchenko følges tett av den som hadde størst formuesøkning av de russiske milliardærene siste året. Potanin er storaksjonær i det som tidligere het Norilsk Nickel, som i dag heter Nornickel og driver gruver, prosessanlegg, smelteverk og havner i alle disse byene på Kola-halvøya: Murmansk, Nikel, Zapolyarny, Apatity, Olenegorsk, Monchegorsk, Kirovsk, Kovdor og Kandalaksha.

LUKSUS: Denne yachten, "A" er verdens største og eies av Andrey Melnichenko, femtemann på milliardærlisten for Kola. Foto: Wikimedia commons, Feliz

Transportmidler

Barents Observer har laget en utrolig sammenstilling av hvilke eiendeler disse oligarkene har. En liste over eiendommer og hus, fly og luksusyachter finnes også i artikkelen, som er interessant lesning når man vet hvor lite bemidlet alminnelige mennesker på Kola-halvøya har vært, for det aller meste.

For eksempel har eieren av Nikel-fabrikken i Monchegorsk, Vladimir Potanin angivelig tre super-yachter. De er døpt «Barbara», «Nirvana» og 248 fots yachten «Anastasia». I tillegg eier han tre private jetfly, en Gulfstream G650 og to Gulfstream G550. Så her skulle det ikke mangle transportmidler.

Men Potanin har kun en sjalupp av en yacht sammenliknet med Andrey Melnichenko. Han er eier av yachten «A» som er ansett å være verdens største på 568 fot og med master høyere enn hotell Azimut i Murmansk som har 19 etasjer. Azimut er det hotellet som tidligere het Arktika.