I går omtalte Altaposten en episode fra før helga, der en alenemor fra Ghana og hennes to barn (4 og 5 år) ble hentet midt på natta av seks politifolk. Saken har fått stor oppmerksomhet blant annet i sosiale medier.

Flere politikere på forskjellig nivå har reagert og tatt kontakt med Altaposten.

I en epost til Altaposten skriver stortingsrepresentant for SV Karin Andersen at de i formiddag behandler to forslag fra SV i Stortinget om asylbarna.

Det ene forslaget er at «alle de lengeværende barna som er sendt ut siste år må få saken behandlet på nytt etter nye regler. Da skal barna beste legges mer vekt på». Det andre er at de som er sent til Afgahnistan må hentes og få bli.

Like mye barn som våre

Dette gleder leder i Finnmark SV, Tommy Berg. Han ble nemlig kokforbannet da han leste Altaposten i går.

– Dette er barn, på linje med dine og mine barn. Justisministeren burde skamme seg, sier Berg om avisoppslaget.

– Hvor blir det av menneskerettighetene og barns beste? Uansett hvilken regel denne saken kommer inn under er det meningsløst at en femåring som har bodd 90 prosent av livet i Norge må ut. Jeg blir frustrert over at Frp og Høyre er mer opptatt av å fylle ut statistikken på antall utsendte, enn å tenke på barnas beste, sier Berg.

Uforståelig

Venstre-leder Trine Noodt er også opprørt.

– Det er fryktelig skuffende at myndighetene fortsetter en slik inhuman praksis med å hente ut små barn og foresatte midt på natta. Jeg skjemmes og blir sint på samme tid, sier Noodt og legger til:

– Det er fullstendig uforståelig at barn som har bodd over fire år i Norge ikke skal komme inn under definisjonen lengdeværende asylbarn. Disse to barna har jo endatil vokst opp med norsk språk.

Bryter avtalen

Hun ber om at de som har ventet og bodd lenge i Norge få bli i landet.

– Og så må myndighetene prioritere å saksbehandle raskere de som ikke har bodd her så lenge. Dette var et av det viktigste punktet i avtalen Venstre og KrF hadde med regjeringen, og det er like hardt hver gang nye lengeventende asylbarn blir sendt ut.

– Jeg vil ta kontakt med Trine S. Grande og si at jeg synes ikke denne praksisen er i tråd med den avtalen vi har, og at etter de rundene som nettopp har vært med justisministeren er dette skuffende. For å si det mildt.