– Alta er det perfekte stedet for oss

Under koronapandemien valgte Renata Novogreckaite og Riccardo Rottino å oppleve et nytt eventyr. Med hjemmekontor kunne de jobbe fra hvor som helst i landet og valget falt dermed på en langvarig drøm: Alta og Finnmark.

foto
For Riccardo Rottino og Renata Novogreckaite var det viktig med gode jobbmuligheter, men også alt en småbarnsfamilie trenger, som barnehage, skole og godt helsetilbud. Foto: Tom Birger Anundsen
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

Nå har det snart gått to år siden de pakket sammen flyttelasset på Vestlandet og dro nordover til bygda Kviby, tre mil utenfor Alta. De to siste årene oppsummerer Riccardo enkelt:

– Et eventyr.

Vurderer du også å flytte til Alta? Her er 9 gode grunner til å flytte til Alta.

Viktig med barnehage og godt helsetilbud

Paret hadde vært i Finnmark på sommerferie to ganger tidligere og kjørt rundt i hele fylket. Flere byer og bygder ble vurdert, før valget falt på Alta.

– Alta var det perfekte stedet. For oss var det viktig med gode jobbmuligheter. Her opplevde vi at det var enkelt å finne jobb, samtidig som det var midt i naturen. Jeg er også musiker og det var derfor viktig med et levende kulturliv, hvor jeg hadde mulighet til å finne musikere å spille med og steder å spille, forklarer Renata.

– Vi vurderte andre steder i Finnmark før vi flyttet, men Alta is the place to be. Her finner man alt en småbarnsfamilie trenger og det som er viktig for oss, som barnehage, skole og godt helsetilbud. I Alta er det masse servicetilbud og det er ikke langt å kjøre fra Kviby, sier Riccardo.

Begge hadde hjemmekontor og sin tidligere jobb med på flyttelasset, men etter hvert fikk Riccardo jobb hos en reiselivsbedrift og nå jobber han hos A-krimsenteret i Alta. Renata jobber i mediehuset Altaposten.

foto
Riccardo og Renata foran huset i Kviby med deres eldste datter og hunden Fjordo. Foto: Privat

Myter om nordnorsk vinter

Selv om de hadde vært på ferie i Finnmark flere ganger, var de bekymret for den nordnorske vinteren, som de fra familien hadde hørt mange myter om.

– Foreldrene mine var veldig bekymret. Jeg spiser ikke kjøtt og de fortalte myter om at «det ikke finnes grønnsaker i Nord-Norge med god kvalitet og du må begynne å spise kjøtt». De sa også at vi kom til å bli deprimerte om vinteren. Og jeg var litt skeptisk, fordi været påvirker oss. Vi vurderte derfor først om vi skulle flytte for et års prøveprosjekt. Men så forelsket vi oss i Kviby, Alta og Finnmark, forteller Renata.

foto
Nordlyset danser ofte over huset til Renata og Riccardo i Kviby. Foto: Privat

Hun kommer opprinnelig fra Mažeikiai i Litauen, mens Riccardo har vokst opp i Milano i Italia. De har bodd i Norge i totalt ti år, åtte år på Vestlandet og to år i Alta.

– Det er mye å gjøre her i vinterhalvåret. Ja, det er kaldt og mørkt, men det betyr ikke at vi sitter inne. Jeg var også litt bekymret med tanke på mørketiden, men det er ikke så stor forskjell fra Sør-Norge. Vi er på jobb fra åtte til fire og akkurat som i Stavanger eller Oslo er det mørkt når du starter på jobb og mørkt når du slutter på jobb, forteller Riccardo.

Heldigvis tok familien feil, grønnsakene er akkurat de samme som lengre sør og vinterdepresjonen har de enda ikke stiftet bekjentskap med.

foto
Familien på tur i fjæra i Kviby. Foto: Privat

En ting som følger med den nordnorske vinteren, er store mengder snø. Det gikk ikke lang tid før det ble fastslått at det ikke var noe problem for familien.

– Vi har så mange naboer med brøytebil! De hjelper alltid til. Da vi kjøpte huset vårt, var det så mye snø og ingen steder å parkere bilen. På Facebookgruppa for Kviby spurte vi om hjelp, og folk kom med brøytebil og traktor for å hjelpe til. Folk her i Nord-Norge er spesielt høflige og imøtekommende, forteller Renata.

– Etter åtte år på Sunnmøre tør vi å påstå at det er forskjell. Etter at vi kjøpte hus i en bygd nær Ålesund tok det kanskje fem-seks måneder før vi snakket med naboene, ler Riccardo.

Nært naturen

Nærheten til naturen er noe av det som har gjort at familien har forelsket seg i Alta.

– En dag i barnehagen satt barna rundt bålet og grillet brødskivene sine, og jeg syns det er så fint at barna kan oppleve dette på en helt vanlig dag i barnehagen, midt i naturen. Barnehagen i Kviby er midt i naturen og barna blir mer knyttet til naturen. Kanskje bidrar det til at de vil passe litt mer på verden i fremtiden, sier Renata.

– Det er stor forskjell fra der vi vokste opp. Vi har opplevd en helt annen barndom, men jeg tror dette er bra for mine jenter. Kviby er en fin plass å bo og vokse opp, sier Riccardo.

foto
Renata og Riccardo er glad i naturen og er ofte ute på jakt etter midnattssol eller nordlys. Her fra Sennalandet i 2021, med besteforeldre som barnevakt. Foto: Privat

Venner og familie fra Italia og Litauen følger med på livet i Kviby gjennom oppdateringer i sosiale medier, men er heller ikke fremmede for å komme på besøk.

– Hver gang jeg poster noe på sosiale medier, tagger jeg Kviby. Vennene mine klikker på det og spør om det faktisk bor folk her, og om vi ble tvunget til å flytte hit på grunn av jobb. Jeg svarer alltid at jeg har valgt det selv, for det er så fint her, avslutter Renata.