Fant drømmejobben i Alta

Da Sindre Kristensen (25) fra Hønefoss var uteksaminert fra Universitetet i Bergen med en bachelorgrad i informatikk og datasikkerhet, fikk han jobb som utvikler i Alta.

foto
Sindre Kristensen hadde aldri vært i Finnmark eller Nord-Norge før han søkte jobb i Alta.
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

Før han søkte på jobben hadde han aldri vært i Finnmark eller Nord-Norge.

– Det er ikke ofte man har muligheten til å bo i Finnmark og oppleve naturen og friluftslivet. Før jeg flytta hit tenkte jeg at det var kaldt og mye snø i Alta, men jeg var åpen for nye erfaringer og opplevelser, forteller Sindre.

Høsten 2021 gikk flyttelasset nordover til Alta og han hadde sin første arbeidsdag på hovedkontoret til programvareselskapet SmartDok.

Han hadde forventninger om at hans nye adresse skulle gjøre han til et friluftsmenneske i enda større grad, noe som har vist seg å stemme. I Alta er det nemlig ikke langt mellom by og natur.

– Jeg hadde forventninger om å bli mer friluftsmenneske, noe jeg har blitt. Nå drar jeg mer ut for å gjøre ting, i skogen og på fjellet. Jeg har også prøvd ting jeg aldri har gjort før, som hundekjøring, forteller han.

Med kort avstand mellom by og natur, får du både det urbane bylivet og stillheten til Finnmarksvidda i en og samme pakke. I Alta sentrum finnes et bredt utvalg av både butikker, kafeer og restauranter. Her ligger også kjøpesentrene Parksenteret, AMFI Alta og Handelsparken Alta sentralt plassert. Altaværingene er også opptatt av kortreist mat, og menyene på spisestedene både i og utenfor sentrum bærer sterkt preg av det.

Her er 9 gode grunner til å flytte til Alta.

Utvikler nye funksjoner

SmartDok står bak applikasjonen SmartDok, som er Norges mest brukte dokumentasjonssystem for bygg- og anleggsnæringen.

Som utvikler jobber Sindre med å vedlikeholde og utvikle nye funksjoner i applikasjonen til SmartDok.

– Jeg jobber både frontend og backend, altså både det du ser i appen, og det som skjer på baksiden. Vi har veldig varierte dager, så det er vanskelig å beskrive hvordan en arbeidsdag ser ut, forteller han.

Han beskriver miljøet i SmartDok som godt og inkluderende. Det legges opp til mye sosialt, både fra arbeidsgiver sin side, men også på eget initiativ blant de ansatte.

– Jeg fikk en veldig god start, med en sosial arbeidsplass. Jeg kjenner heller ikke på trangen til å reise hjem, for det er alltid noe å gjøre her og noe nytt å oppleve, forteller Sindre.

På fritiden bruker han mye tid på å utforske byen, både fra sykkelsetet, i klatreselen eller til beins på et av de mange fjellene som omkranser Alta.

foto
Sindre har brukt mye tid på å utforske byen. Her fra fjellet Skoddevarre. Foto: Privat

Gerd Kathrine Johansen er HR-sjef i SmartDok og forteller at folk med kompetanse innenfor informatikk og teknologi er svært ettertraktet på jobbmarkedet.

– Det er vanskelig å få tak i utviklerressurser, ikke bare i Norge, men i hele verden. For oss er det avgjørende å gå bredt ut og tenke smart når vi skal rekruttere, forteller hun.

Variert næringsliv

De har utviklet en egen nettside som viser frem hvor tett på Alta er naturen, kulturen, spenningen og verden. Nettsiden altatettpå.no blir brukt mye i rekrutteringsprosessen til SmartDok.

– Det er en del som er uvitende om Alta og tenker at det er lang unna og kaldt. Men flyplassen er like ved byen og det tar bare 1 time og 50 minutter med fly fra Oslo, så er man her. Det er derfor viktig for oss å nå ut med den informasjonen når vi skal rekruttere, forteller Gerd Kathrine.

foto
Gerd Kathrine Johansen er HR-sjef i Smartdok. Hun forteller at de har fokus på å la kandidatene bli kjent med Alta. Foto: SmartDok

Som arbeidsplass er de opptatt av å fortelle kandidatene hvordan livet i Alta faktisk er. – Nordlyset og midnattssola gjør Alta eksotisk, men vi skal ikke selge et glansbilde til mulige kandidater. Vi forteller de ekte sidene ved å bo i Alta, forteller hun.

Alta har et variert næringsliv, med gode jobbmuligheter både innenfor offentlig og privat næringsliv. NHOs Kommune-NM for 2022 bekrefter det, når Alta er nest best i Nord-Norge, kun slått av storebror Tromsø. Byen blir ofte omtalt som en gründerby, fordi mange tør å ta sjansen - og de lykkes. SmartDok er en av suksessene skapt i Alta.

Innblikk i hvordan Alta er

Selskapet har i lang tid rekruttert mange kloke hoder fra hele landet. I dag har selskapet 65 ansatte som kontinuerlig jobber med å videreutvikle og forbedre produktet SmartDok.

– Vi inviterer kandidater på intervju til Alta. Det er viktig for oss at de ikke bare tar stilling til selskapet, men også hvordan det er innenfor veggene her hos oss. Da Sindre var på jobbintervju hos SmartDok ble han tatt med på sightseeing. Da får man et innblikk i hvordan Alta er, forklarer hun.

Å flytte til et helt nytt og ukjent sted, kan være en skummel overgang for mange. SmartDok er veldig opptatt av å ta vare på det sosiale miljøet, i tillegg til at mange av de ansatte tar initiativ til å skape samlingspunkt utenfor jobb.

– Utviklingsavdelingen gjør mye ut av ting, vi samler hele teamet og feirer når vi når målene våre. SmartDok er fordelt utover flere kontorer i Norge og Europa, men vi samles ofte i Alta og da går vi ut og spiser, drar ut på forskjellige aktiviteter her i Alta og har samlinger, sier Sindre.

I dag er det omtrent 200 arbeidsplasser innenfor teknologi i Alta. Bransjen preges av satsningsvillige bedrifter som er i vekst, og dette antallet forventes derfor å dobles i løpet av de neste årene. Alta kan dermed by på gode utviklingsmuligheter for teknologitalenter som ønsker seg spennende utfordringer.

Vurderer du også å flytte til Alta? Her er 9 gode grunner til å flytte til Alta.

Han har bodd i Alta i et år nå og føler ikke på trangen til å flytte sørover med det første.

– Jeg opplever Alta som et sted jeg kan bli lenge, jeg har et nettverk her og trives veldig med friluftslivet omtrent rett utenfor døra. Også trives jeg veldig godt på jobb, avslutter Sindre.