VEFAS RETUR
Gå til

Tar miljøansvar i russetida

Russetiden er i gang i Alta og på veiene ruller rødkledde avgangselever i russebilene sine. Sammen med Vefas Retur sørger de for en mer miljøvennlig feiring av 13 års skolegang.

Før russetiden startet var forventningene til flere av avgangselevene ved Alta videregående skole store.
- Vi gleder oss til å rulle, skape gode minner, ha det gøy og høre på musikk, sier Sindre Solberg.Vefas tok kontakt med årets russekull for å sjekke interessen for egne poser for sortering av flaskepant er og restavfall. Svaret fra en miljøbevisst generasjon var selvfølgelig ja!

Enkel og viktig inntektskilde

Sindre forteller at i russebilen Ares er de flinke til å ta vare på flasker og pante dem, men at de har litt å gå på når det gjelder sortering av resten av avfallet.

Pant av flasker har vært en enkel og viktig inntektskilde i forberedelsene til russetiden.
- Mange av russebilene har panta flasker for å spare til russebil. Det er mange som gir pant til lag og foreninger, så det er hovedsakelig gjennom bekjentskaper og Facebook de har fått pant, sier russepresident Emil W. Jensen.

Plukkanalyser på Stengelsmoen avfallsanlegg i Alta viser at det kastes tomflasker for 1,5 millioner kroner hvert år.

Etter et besøk hos markedssjef Rune Berg i Vefas Retur, er flere av russebilene i Alta nå utstyrt med muligheten til å ta vare på restavfallet og panteflaskene. De får også lov å komme til Amtmannsnes for å kaste posene med restavfallet.

MILJØBEVISST: Vefas bidrar til at russen får kontroll på avfall og pant.  

- Nå har vi en plass å kaste avfallet, så vi slipper at det ligger og flyter i bilen og kanskje faller ut når vi stopper forskjellige steder, sier Sindre.

Kun bruk av plastflasker

Russestyret har oppfordret årets russekull til å kun bruke plastflasker av hensyn til miljøet. De ønsker heller ikke at glassflaskene skal knuses og at eventuelt barn og dyr skader seg på dem. Utover dette forteller russepresidenten at de er flinke til å rydde opp etter seg og at de kaster det avfallet de produserer på egnet sted.

Salg- og markedsansvarlig i Vefas Retur, Rune Berg, mener det er naturlig å bidra til at russen får hjelp til å ta hånd om avfall og flasker.

- Vi håper at vårt bidrag fører til at russen får kontroll på avfallet de har i bilene sine og at det leveres inn hos oss. Erfaring viser at terskelen for å rydde opp etter seg ikke er den beste når klokka har passert seks på morraskvisten. Kanskje kan lett tilgjengelige poser være med å bidra til at avfallet havner der det skal og ikke i naturen. Ikke minst blir det jo også rent og ryddig i bilene, og flaskepant kan jo føre til at de får seg en burger eller to i løpet av russetiden. Vi håper de får en fin og minnerik russetid, avslutter Berg.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.