Ving
Gå til

HVOR VIL DU REISE NESTE ÅR? Vietnam, Sri Lanka, Maldivene og Bali spås å bli fire av de mest populære eksotiske reisemålene i 2019.  

Disse eksotiske reisemålene blir blant de mest populære i 2019

Møt tre reiseglade nordmenn som har vært der allerede.

Tok med familien til Vietnam

Stadig flere oppdager Vietnam, og bare siden i fjor har salget av reiser økt med 27 prosent hos reisearrangøren Ving. Christine Odnes Jacobsen jobber i Ving, og sammen med mannen Morten tok hun med døtrene Stella (10) og Filippa (8) til det spennende landet tidligere i år.

– Det var flere grunner til at vi valgte nettopp Vietnam, men én av hovedårsakene var at Morten ble 40 år, og vi ville markere det med en litt spesiell ferie. Vi har allerede vært en del i Thailand og hadde lyst til å oppleve noe nytt. Noe enda mer spennende og eksotisk, forteller Christine.

BLID FAMILIE PÅ TUR: Christine Odnes Jacobsen og mannen Morten tok med døtrene Stella (10) og Filippa (8) til Vietnam tidligere i år.  

Valget falt til slutt på Vietnam, og ikke nok med det – i løpet av tre uker skulle de både til Ho Chi Minh City (også kjent som Saigon), øya Phu Quoc og byen Hoi An.

– Vi brukte mye tid på research både før vi bestilte og før vi reiste, særlig fordi vi skulle reise med barn. Vi ville oppleve mest mulig, men uten at det skulle bli for slitsomt for jentene. Derfor valgte vi innenriksfly fremfor tog, og hotell med høy standard og svømmebasseng.

Reisen bestilte de gjennom Ving, for å være dekket av pakkereiseloven. Da var familien sikre på å få hjelp ved eventuelle forsinkelser eller hvis noe ikke var som det skulle på hotellet.

NØYE PLANLAGT: I løpet av ukene de tilbrakte i Vietnam var familien innom flere steder, blant annet Ho Chi Minh City (også kjent som Saigon).  

 

Den første delen av ferien tilbrakte Christine og familien i Ho Chi Minh City.

– Det er en pulserende og vibrerende storby, med millioner av mopeder og masse historie. Krigen har naturligvis satt sitt preg på både byen og landet, men det virker som om lokalbefolkningen har lagt den bak seg. De er så blide, optimistiske og stolte. De forventer at du møter dem med respekt, og de er ikke underdanige – eller later som de er det, som noen gjør – de ser deg rett i øynene og forventer at du er hyggelig, sier Christine.

HEFTIG STORBY: Vietnamesiske Ho Chi Minh City en pulserende, spennende og varm storby. Et godt tips? Bestill et hotell med basseng! 

 

Hun anbefaler blant annet et besøk i Independence Palace, det gamle presidentpalasset der Sør-Vietnams leder bodde og jobbet til «The Fall of Saigon» 29. april 1975. Datoen er for øvrig også kjent som «The Liberation of Saigon». Det kommer an på hvilken side du spør.

POPULÆR SEVERDIGHET: Independence Palace, det gamle presidentpalasset der Sør-Vietnams leder bodde og jobbet til «The Fall of Saigon» 29. april 1975. 

 

– Etter å ha tilbrakt noen dager i Ho Chi Minh City var det deilig å reise til litt roligere omgivelser på øya Phu Quoc og bare slappe av. Maten var fantastisk med ferske råvarer fra havet. Generelt sett likte jeg at vietnamesisk mat ikke er like krydret som thaimat, den føles renere i smaken. Pho anbefales, det er en suppe med risnudler og kylling, og ikke minst banh mi, en sandwich i form av en knasende fersk baguette med lokal skinke og syltede grønnsaker, tipser hun.

FERIEØYA PHU QUOC: Her får du en ferie med deilig mat, spennende opplevelser og herlige dager på stranden. 

Etter Phu Quoc gikk turen til Hoi An, og besøket i den lille byen falt i smak hos hele familien.

– Hoi An var helt fantastisk, og særlig den bilfrie gamlebyen med de små, gule husfasadene. Byen er kjent for skredderne sine, og vi tok en sykkeltaxi til en skredder i gamlebyen og fikk sydd kjoler, og vi var innom en skinnmaker og fikk laget skinnvesker.

KOSELIG I HOI AN: Det er relativt lett å reise rundt i Vietnam, og familien på fire fikk blant annet med seg den hyggelige byen Hoi An.  

 

For jentene Stella og Filippa var spesielt lanternefestivalen som arrangeres én gang i uken en stor opplevelse.

– Vi fikk sette ut lykter på vannet, og særlig Filippa hadde stjerner i blikket hele kvelden, forteller Christine.

EKSOTISK OPPLEVELSE: For Stella og Filippa var det stas å få være med på den ukentlige lanternefestivalen i Hoi An.  

 

Hva som var feriens ultimate høydepunkt, er ikke familien helt enige om.

– Det kommer nok an på hvem av oss du spør, ler Christine, før hun fortsetter:

– Stella ble 10 år og feiret bursdagen sin på Phu Quoc, og de ansatte i restauranten hadde pyntet bordet med ballonger og kom med partyhatter og små pakker til jentene. De kom også ut med en kjempestor kake og sang bursdagssangen. Begge jentene syntes det var skikkelig stas, men for Filippa var det kanskje enda mer gøy å få kjøre vannscooter på An Bang utenfor Hoi An.

FYLTE ÅR I VIETNAM: Stella ble 10 år og feiret bursdagen sin på Phu Quoc, og de ansatte i restauranten stelte i stand feiring med brask og bram.  

FERIENS HØYDEPUNKT: Filippa (8) synes noe av det morsomste med hele ferien var få kjøre vannscooter på stranden An Bang utenfor Hoi An. 

 
  • Ikke gå glipp av: – Man føler seg fri! utbryter Filippa entusiastisk når hun blir spurt om hvordan hun synes det er å være på ferie. Se mer her.

Christine er ikke i tvil når hun blir spurt om hun vil anbefale andre familier å reise til det populære landet i Sørøst-Asia.

– Ja! Men sørg for god planlegging, ha god tid og ha litt ekstra penger til uforutsette ting. Forbered deg på at ikke alt blir akkurat som du hadde planlagt. Tenk på reisen som et eventyr og husk at det meste kan løses med et smil i Asia. Bli aldri sint – da taper begge ansikt, både du og den du krangler med, tipser Christine.

GODE MATOPPLEVELSER: Vietnamesisk mat er ikke like krydret som thaimat, og mange steder bys det på fantastiske retter med ferske råvarer fra havet.  

 

Historisk hotelltips:

Hotellene Sofitel Plaza Saigon og Caravelle ligger midt i sentrum av Saigon, like ved katedralen Saigon Notre-Dame. Det var på Caravelle journalistene bodde under Vietnamkrigen (som for øvrig kalles «Den amerikanske krigen» i Vietnam). De kunne se kampene som pågikk i utkanten av byen, og hvordan tanksene rullet gjennom gatene og inn på presidentpalasset 29. april 1975.

STRANDLIV: Like utenfor Hoi An ligger den populære stranden An Bang.  

 

Sri Lanka og Maldivene: Rundreise og romantikk i Det indiske hav

To andre favoritter blant de eksotiske reisemålene i Vings program er Sri Lanka og Maldivene. Førstnevnte ligger også helt øverst på Lonely Planets prestisjetunge liste over reisemål du bør få med deg neste år.

Sri Lanka har vokst mest i popularitet det siste året – med hele 61 prosent, mens Maldivene troner øverst på listen over de mest solgte reisemål i Det indiske hav, forteller ruteflysjef Svein Erik Bjørheim.

De to reisemålene er også en populær kombinasjon, og Vings tekstforfatter Lén-Veronica Kongerud og samboeren Anders Boström brukte først elleve dager på å utforske Sri Lanka før de dro videre til øyparadiset Maldivene i sommer.

FARGERIKT OG FENGENDE REISEMÅL: Sri Lanka byr på flere tusen års kulturhistorie, frodig natur, fargerikt folkeliv og fantastiske strender, som denne i Bentota.  

 

– For oss handler det om å utnytte at vi skal reise langt. Vi liker å oppleve nye steder i ferien, og ville gjerne kombinere Maldivene med et annet reisemål i nærheten.

KOMBINERTE REISEMÅL: Lén og Anders tilbrakte elleve dager på Sri Lanka før de reiste videre til Maldivene.  

 

Valget falt på Sri Lanka etter anbefalinger fra både venner og kolleger, og paret ble ikke skuffet. I løpet av ferien var de på safari og så ville elefanter, de reiste med tog gjennom teplantasjene i det frodige høylandet og overnattet i en tretopphytte i ødemarken.

– Tretopphytta var en spesiell opplevelse. Vi klatret opp en bratt, skjev og knirkete trapp langs en tykk trestamme, og vel oppe var det bare et par stoler, en seng med myggnetting og et bittelite bad. Når vi skrudde på vasken rant vannet rett ut av et avkappet rør, mellom trestokkene som gulvet besto av og videre ned på bakken, ler Lén.

OVERNATTET I TRETOPPENE: Søvnkvaliteten blir så som så når natten tilbringes i en svaiende tretopp midt i jungelen, men opplevelsen er definitivt minneverdig! 

 

Hun sier at det var en minneverdig opplevelse, men anbefaler ikke å ta hele ferien i en slik hytte.

– Søvnkvaliteten blir så som så når natten tilbringes i en svaiende tretopp midt i jungelens kakofoni, men et godt tips er å gjøre det i én natt. Så kan man heller dra tilbake til mer behagelige omgivelser på et skikkelig hotell etterpå.

ELEFANTENES LAND: Det er flere nasjonalparker i Sri Lanka hvor du kan se ville elefanter, blant annet Yala National Park og Udawalawe National Park.  

MEKTIG NATUR: Ikke gå glipp av et besøk på en av de mange teplantasjene i det frodige høylandet.  

Lén anbefaler også et besøk i Galle og Galle Fort. 

– Galle Fort overrasket meg veldig. I de små, trange gatene ligger det kule, lounge-aktige restauranter, creperier, isbarer og butikker som selger gammeldagse plakater – og plutselig snubler man over et buddhisttempel! Galle må bare oppleves, tipser Lén.

OVERRASKENDE GAMLEBY: Galle Fort er full av små, trange gater med kule, lounge-aktige restauranter, isbarer og kuriøse butikker.  

OPPDAGELSESFERD TIL FOTS: Galle Fort er ikke stort, og du rekker å gå rundt hele bydelen på en times tid. Ta deg tid til å rusle inn i smågatene og la deg overraske av det du finner underveis.  

 

Noen kilometer sør for Galle ligger også Unawatuna Beach, en av Sri Lankas vakreste strender.

– Det er mange fantastiske strender langs vest- og sørkysten, men vi tilbrakte ikke så mye tid på dem. Vi ville oppleve mest mulig på den korte tiden vi hadde, og sparte rett og slett strandlivet til Maldivene, forklarer Lén.

STRAND ETTER STRAND: Det ligger mange fantastiske strender langs Sri Lankas vest- og sørkyst, som denne – Unwatuna.  

 

Og strandliv ble det – i massevis.

– Maldivene var helt fantastisk. Kombinasjonen av det hektiske programmet vi hadde på Sri Lanka og å kunne senke både tempoet og skuldrene betraktelig på Maldivene var uslåelig.

NESTE STOPP MALDIVENE: Etter hektiske og innholdsrike dager på Sri Lanka er det lite som slår å ankomme øyparadiset Maldivene.  

Paret sjekket inn på Komandoo i Lhaviyani-atollen, omtrent 40 minutter unna hovedflyplassen på Male med sjøfly, og ble servert ferske kokosnøtter og en oppfordring om å sparke av seg skoene og la de bli stående resten av ferien.

BARFOTLUKSUS: På Komandoo Island Resort går man barføtt overalt, og det er silkemyk sand overalt, til og med i restauranten.  

 

– På Komandoo går man barføtt overalt. Øya er ikke spesielt stor, og det er silkemyk sand overalt. Til og med i resepsjonen, barene og restauranten består gulvet av sand, forteller Lén.

Det er bare ett resort på Komandoo, og du kan velge mellom å bo i en strandvilla eller det som for mange er selve symbolet på Maldivene – en villa på påler ute i det krystallklare vannet. Lén og Anders ville prøve begge deler, og sjekket først inn i en strandvilla.

– Da bodde vi bare et par meter fra vannkanten, med vår egen lille strandstripe og to solsenger. Komandoo har også et «husrev» som besøkes flittig av 4-5 havskilpadder, og disse møtte vi allerede på vår første snorkletur – rett utenfor villaen, forteller Lén.

PRIVAT STRANDVILLA: Strandvillaene på Komandoo ligger bare et par meter fra vannkanten, med en egen liten strandstripe, terrasse og to solsenger i sanden. 

Ifølge henne er det smak og behag som avgjør om man vil trives best i en strand- eller vannvilla.

– I strandvillaen er det kortere vei til de beste snorklestedene, og til restauranten, men siden øya er såpass liten er det ikke snakk om store avstander uansett. Badet i strandvillaen er også helt fantastisk – det ligger delvis under åpen himmel, så du kan se på stjernene når du dusjer. Samtidig er det lite som slår vannvillaens store solterrasse med stige ned i vannet, mimrer Lén.

IKONISK VANNVILLA: Villaene på påler ute i det krystallklare vannet har blitt selve symbolet på Maldivene. Ifølge Lén er det smak og behag hva man vil trives best i.  

 

Dagene besto for det meste av avslappende strandliv, med unntak av en fisketur som resulterte i at paret fikk sin egen fangst grillet til lunsj dagen etter.

FISKET EGEN LUNSJ: Paret dro på fisketur og halte opp en snapper som de fikk servert til lunsj dagen etter. Fisken på bildet var dagens første (uspiselige) fangst, som ble sluppet løs igjen.  

 

For en matopplevelse utenom det vanlige anbefaler Lén imidlertid undervannsrestauranten 5.8 på søsterresortet Hurawalhi.

SPEKTAKULÆR MATOPPLEVELSE: Undervannsrestauranten 5.8 på Hurawalhi ligger nesten seks meter under overflaten og er omgitt av korallrev og fisk.  

– Restauranten ligger i en slags stor glasskuppel nesten seks meter under overflaten, omgitt av koraller og revfisk. Du glemmer nesten helt å spise, for du blir så fascinert av alt rundt deg. Det er langt fra billig, men så er det også en opplevelse i verdensklasse, avslutter Lén.

  • Visste du? Stadig flere ønsker å sette sammen reisemål på samme måte som Lén og Anders. Ving tilbyr mange kombinasjoner, og reiserådgiverne hjelper deg mer enn gjerne å sette sammen drømmereisen din.

Bali med vennegjengen

Det fjerde og siste reisemålet på listen er indonesiske Bali. Sammenlignet med i fjor har salget av reiser til den eksotiske øya økt med hele 60 prosent hos Ving. Indonesia havnet også på en respektabel syvende plass på Lonely Planets kåring av neste års mest severdige land.

Truls Nordbrenden er reiserådgiver i Ving og dro selv til Bali med tre venner i slutten av mai.

Truls Nordbrenden er reiserådgiver i selskapet og dro selv til Bali med tre venner i slutten av mai.

– Årsaken til at vi valgte Bali var at det er et av de mest solsikre eksotiske reisemålene i sommermånedene, og fordi reisen var relativt rimelig, forteller han.

GUTTA PÅ TUR: Truls Nordbrenden (t.v.) og tre kamerater reiste til Bali denne sommeren, og den indonesiske øya levde definitivt opp til forventningene.  

Truls hadde aldri vært på Bali før og gledet seg stort, og øya levde definitivt opp til forventningene. Første stopp var Sanur på Balis sørside.

– Vi stortrivdes der. Tempoet er behagelig, stranden er nydelig og utvalget av restauranter og butikker er akkurat stort nok. Det er også kort vei både til livlige Kuta Beach og flere andre spennende steder.

STRANDLIV I SANUR: En ferie i Sanur med Ving betyr rolig strandliv, fine hotell og et passe stort utvalg av fornøyelser. 

KUL ATMOSFÆRE: Truls og vennene likte seg godt i Sanur, og forteller om et reisemålet med behagelig tempo og mange bra spisesteder.  

Sammen med de tre kameratene reiste han rundt for å se hva Bali hadde å by på.

– Vi dro blant annet til Ubud, som er kjent som Balis kulturelle sentrum. Der besøkte vi lokale kunstnere, så kaffeplantasjer og tok turen til storslåtte templer. Naturen er som tatt ut av en annen verden her, med fossefall og grønne rismarker, og er en opplevelse seg selv, forteller han.

ANBEFALER Å REISE RUNDT: Den balinesiske naturen er en severdighet i seg selv, og Truls anbefaler alle å få med seg litt av det Bali har å by på.  

 

Det ble også tid til et besøk i Monkey Forest, et skogsområde med ville aper som er over gjennomsnittet glad i mennesker og bananer, og det ble rafting i en av Balis elver.

APESTREKER: Apene i Monkey Forest er over gjennomsnittet glad i mennesker og bananer – og til tider også i hverandre, kan det se ut til.  

 

– Raftingen var en fantastisk og morsom opplevelse. Vi suste nedover elven i spektakulære omgivelser og så aper som svingte seg i trærne langs elvebredden. Du bestemmer selv hvor utfordrende du vil at turen skal være, så det passer i utgangspunktet for alle. Vi gikk imidlertid for de heftigste strykene, og ja – vi tilbrakte en del av veien nedover i vannet, ler Truls.

RAFTING I BALIS ELVESTRØK: – Rafting var en fantastisk opplevelse. Du bestemmer selv hvor utfordrende du vil at turen skal være, så det passer i utgangspunktet for alle, tipser Truls.  

 

Ifølge ham er den beste måten å komme seg rundt på å leie en privat sjåfør, eller ved å bli med på en organisert utflukt. Kollektivtrafikk er nemlig nærmest ikke-eksisterende, og trafikken generelt innbyr ikke til kjøring på egen hånd.

Selv arrangerte han transport på forhånd og ble hentet på flyplassen, men de fleste hotellene har egne sjåfører som du kan leie når du er der.

SKJULTE STRANDPERLER: Det ligger mange fantastiske strender langs Balis kyst. 

 

– Jeg vil si at Bali er et reisemål som passer for alle, uansett om man reiser med venner, som par eller med barn, så lenge man er forberedt på en lang flyreise. Reisemålet i seg selv har mer enn nok å by på og passer for de fleste, mener Truls.

Selv lot han seg overraske og begeistre blant annet av det indonesiske kjøkkenet i løpet av turen.

– Kvaliteten på maten var rett og slett imponerende, både på restaurantene og i matbodene langs gatene. Det ble ganske mange nasi goreng på meg i løpet av ferien, for å si det sånn! Det er egentlig en vanlig indonesisk rett med stekt ris, men den lages med balinesisk vri og er helt fantastisk, tipser Truls.

NOE FOR ENHVER SMAK: Kuta Beach er Balis største turiststed, med et stort utvalg av barer og fornøyelser. 

 

Ellers anbefaler han alle som skal til Bali å reise litt rundt for å få med seg naturen og alle de fantastiske strendene langs kysten.

– Det er faktisk vanskelig å trekke frem hva som er det aller beste med Bali, for det var helt fantastisk på alle måter. Må jeg velge vil jeg si at lokalbefolkningen er noe av det jeg husker best. De setter så utrolig stor pris på oss turister, og servicen er blant den beste jeg noen gang har opplevd. Det sies at Thailand er kjent som smilets land, men jeg er ikke helt sikker etter å ha vært på Bali. Jeg skal definitivt tilbake dit!

SMILETS ØY? Thailand er kjent som smilets land, men lokalbefolkningen er minst like hyggelig på Bali, mener Truls.  

  • Visste du? Det er billigere å reise til eksotiske reisemål om sommeren. Ving samarbeider med flyselskap som Emirates og Qatar, og disse har nå flere ruter fra Oslo. Det har ført til kortere reisetid, og ikke minst – betydelig lavere priser på flybillettene. Aller billigst er det i sommerhalvåret, når prisene er flere tusen kroner lavere enn i høysesongen på vinterstid.

Slik velger du riktig reisemål på Bali:

Sanur passer best for voksne og familier. Her er det en veldig barnevennlig strand, og sentrum er stille og rolig. Kuta Beach passer best for den aktive familien eller unge par og vennegjenger. Her er atmosfæren hektisk, og aktivitetstilbudet er stort. Er du glad i en fest er dette stedet. Både Sanur og Kuta Beach passer perfekt i kombinasjon med noen dager i grønne og rolige Ubud. Her kan du se alle Vings reisemål på Bali.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.