Ving
Gå til

En tur til Roma er å reise 2000 år tilbake i tid, og den italienske hovedstaden har masse å by på for både store og små.  Foto: Privat

Miniferie med familien? Her er fire storbyer nordmenn elsker.

Nordmenn elsker storbyreiser, og så mange som 47 prosent av oss foretrekker storbyreiser når vi skal på ferie. Vurderer du en miniferie med opplevelser for store og små? Da bør du lese videre!

Roma – byen for historie- og pizzaelskere

Den evige stad byr på god mat, fantastisk shopping og noen av verdens mest kjente severdigheter, og det har familien Blekkerud for lengst oppdaget. I fjor sommer reiste Eilif August (11) og Vilje Elida (9) til Roma med mamma Rina Therese og pappa Martin.

– Vi elsker Italia og har vært på ferie der mange ganger. Roma blir aldri kjedelig, og siden vi også elsker italiensk mat, var det et enkelt valg når vi skulle finne en storbytur for hele familien.

Viktor Emmanuel II-monumentet er et av mange imponerende byggverk i Roma.  Foto: Privat

Ifølge Rina Therese og Martin er Roma en super by for barnefamilier. Det mangler ikke på morsomme aktiviteter, til tross for at det var godt over 35 grader i skyggen på den varmeste tiden av døgnet når familien var der.

– Roma er en av de mest spennende byene i verden, historisk sett. Det å stå og se på Forum Romanum, det som en gang var Romerrikets – ja, egentlig verdens – sentrum for 2000 år siden, gir inntrykk nok i seg selv for en niåring og en elleveåring. Da trenger man hverken iPader eller annen underholdning, forteller Martin.

En guidet omvisning på legendariske Colosseum anbefales. Husk vannflaske på varme sommerdager!  Foto: Privat

 

Familien Blekkerud er historieinteresserte, og i løpet av ferien fikk de også med seg en guidet omvisning på det verdenskjente amfiteateret Colosseum.

– Det synes jeg man bør når man besøker en by som Roma. Colosseum er så godt bevart at det er spennende å vandre rundt der og tenke på at det for 2000 år siden satt 70.000 mennesker og så gladiatorene kjempe mot hverandre, og mot løver og andre ville dyr, sier Martin.

Det var varmt den dagen, med hele 40 grader i skyggen, men det stoppet ikke familien.

– Ungene synes riktignok det var i overkant slitsomt å prøve å få med seg hva guidene sa på engelsk, men vi fant noen skyggesteder inne på arenaen og drakk masse vann underveis, så da gikk det fint. Etterpå belønnet vi oss selv med verdens største is.

Varmen kan være nokså intens i Roma. Eilif August fant seg en skyggeplass på Colosseum.  Foto: Privat

 

Også det gamle tempelet Pantheon imponerte store som små.

– Jeg og Rina Therese ble stående midt under det runde hullet i kuppelen og se opp, og bare nyte øyeblikket. I alle fall gjorde vi det helt til ungene begynte å løpe rundt der inne og krangle. Da måtte vi ut, ler han.

Familien fikk også med seg Kapusinerklosteret, en av de mer makabre severdighetene i Roma, der de har laget kunst av hodeskaller og skjeletter.

– Vi trodde det skulle bli litt spøkelsesaktig, men det var ikke så ekkelt som vi fryktet.

Som i enhver storby bør du ha med deg gode sko å gå i, og ikke minst passe på den hektiske trafikken. Se også opp for vespaer i full fart, selv gjennom trange smågater, tipser familien.

Hver dag kaster turister mynter til en verdi av nærmere 30.000 kroner i Trevifontenen. Pengene går til de hjemløse i byen.  Foto: Privat

 

– Det er lurt å unngå turistfellene når man skal spise. Finn heller de små og smale bakgatene med de mer autentiske spisestedene, de som italienerne selv går på. Vi røyk på en smell da vi kjøpte fire kuleis rett ved Trevi-fontenen. Pris? 380 kroner, humrer Martin. 

Familiens favorittrestaurant viste seg å være et lite «hull i veggen» på Piazza di Santa Maria.

– Pizzeria da Remo serverte den beste pizzaen vi noensinne har spist. Det ser ut som et sted man bare går rett forbi, en litt ubetydelig og sliten fortauspizzeria, men de serverte ekte, steinovnsbakt pizza med tynn bunn. Det er her lokalbefolkningen i området spiser, tipser de.

Når kveldsmørket senket seg og temperaturen ble mer levelig, inntok familien Spansketrappen. Der satt de og så på livet og på dem som gikk forbi.

Spansketrappen er et hyggelig sted å slappe av når kvelden kommer og det ikke kryr av andre turister der.  Foto: Privat

 

– Det vil si, vi satt og slappet av, men ungene løp opp og ned og kom etter hvert frem til at trappen har 136 trinn.

Et annet Roma-tips er Borgheseparken midt i sentrum – en deilig, grønn lunge, ifølge familien Blekkerud.

– Vi tok med oss et pledd og kjøpte med litt parmaskinke, jordbær og et par flasker Pellegrino på veien, og tok lunsjen i parken. Det var flere som gjorde det samme, og vi så flere barn som leide både sykler og rulleskøyter.

Familien avsluttet Roma-turen med å kjøpe kilovis av parmaskinke og parmesan.

– Det er ikke noe annet i verden vi liker bedre å spise, så denne gangen stappet vi en skinke på 9,3 kilo i kofferten – og måtte betale 1000 kroner i overvekt! Dyrt? Ja! Verdt det? Ja! ler Martin.

Hotelltips i Roma

Hvis du skal reise med barn til Roma har Ving flere bra hotell å velge mellom. Hotellene er både sentrale og har store rom der alle får plass. Et eksempel er Accademia, som ligger et steinkast fra Fontana di Trevi, og på veien dit passerer du minst tre iskrembutikker.

Det er mulig å holde ungene i aktivitet, selv i en av Romas trange bakgater.  Foto: Privat

 

Et annet eksempel er Rome Garden, som ligger litt lenger unna, men som til gjengjeld har en flott liten hage der man kan slappe av mellom alle opplevelsene i Roma.

Alenetid i Venezia

Etter en vellykket storbyreise med eldstemann Silje for noen år siden, valgte Ann-Iren og Svein å gjøre det samme med lillesøster Oda da hun fylte 10 år. En reise med foreldrene – uten søsken. Oda fikk velge by selv, og valget falt på Venezia, som hun hadde sett fine bilder av.

– Vi voksne sto for det meste av planleggingen fordi Oda ikke hadde noen preferanser med tanke på hva hun ville gjøre. Det viktigste for henne var nok å være i Venezia sammen med oss, sier Ann-Iren.

Med vaparetto på Grand Canal.  Foto: Privat

Å bevege seg rundt i Venezia er fascinerende for både store og små.  Foto: Privat

De tre bodde på et hotell rett utenfor byen.

– Det mest optimale er nok å bo i sentrum, men det kan være vanskelig å finne et stort familierom der. Fra hotellet vi bodde på tok det 15 minutter med trikk til Venezia, så det var overhodet ikke noe problem.

– Før vi reiste fikk vi høre at var det én ting som var sikkert, så var det at alle går seg bort i Venezia. Ikke bare én gang, men flere ganger. Det gjorde vi også. Men vi var ikke de eneste som gikk med kart i den ene hånden og mobil i den andre. Så mange og trange smug på kryss og tvers har vi aldri sett før! Heldigvis finner man alltid en vannbuss-holdeplass, men ting tar litt lengre tid enn hva man tror, forteller hun.

Oda og pappa fant mange spennende og trange smug.  Foto: Privat

 

Vaporettoene er Venezias vannbusser – et praktisk og artig system, og det er like enkelt som å finne ut av T-banenettet i hvilken som helst storby. Men det kan være en del køer til de som går til de mest kjente turiststedene, som for eksempel Markusplassen.

Både Ann-Iren og Svein var klare for en gondoltur når de først var i Venezia, men ifølge Oda var dette noe bare kjærester gjorde, så det var hun overhodet ikke interessert i å være med på.

– Hun tilbød seg til og med å sitte og vente på oss, men vi valgte bort den gondolturen. Vi får heller ta det igjen senere, ler Ann-Iren.

Ifølge familien er isbarer er et must i Venezia, og da gjerne med en makron på toppen. Når det gjelder mat til mer eller mindre kresne unger, er Venezia, i likhet med resten av Italia, perfekt ettersom både pizza og pasta er lett tilgjengelig.

Markusplassen er et kjent turiststed i Venezia.  Foto: Privat

 

– Vi spiste blant annet en veldig god lunsj på koselige Ristorante Pizzeria Da Alvise. Etterpå tok vi båten til øya Murano, som er kjent for langvarig glassproduksjon. Vi gikk innom museet hvor det blant annet skulle være flotte lysekroner i glass, men det var nok ikke det mest spennende for Odas del. Å mate duene som vi kom over på en liten piazza, var mye mer interessant.

En fornøyd Oda på Pizzeria da Alvise.  Foto: Privat

 

Paret mener det er viktig å ta hensyn til barna når man reiser på storbytur. Når barna får styre tempoet og aktivitetene, opplever man andre ting enn det man kanskje gjør om bare vi voksne styrer løpet. 

– Dette var jo tross alt en gave til datteren vår. Selv om vi voksne kanskje ikke fikk se og oppleve det vi i utgangspunktet kunne tenke oss, hadde vi en flott tur. Vi ville heller bruke dagene til å tusle rundt i vårt eget tempo, enn å stå i lange køer ved severdighetene.

Familien er enige om at Venezia er en fin by – også for barn. Oda selv synes det beste med turen var å få være sammen med mamma og pappa.

Koselig utsikt fra pizzarestauranten.  Foto: Privat

 

Sightseeing og shopping i Paris

Elise (13) og mamma Åse reiste til Paris for noen måneder siden. Begge mener den vakre byen egner seg vel så godt for foreldre og barn som for nyforelskede turtelduer.

– I Paris kunne vi shoppe masse og samtidig oppleve en vakker by med en fantastisk historie og mange severdigheter. Vi reiste torsdag morgen og kom hjem søndag kveld. Da hadde vi akkurat god nok tid til alt vi ville oppleve, forteller Åse.

Åse og Elise på toppen av Eiffeltårnet.  Foto: Privat

Mor og datter leste litt i Lonely Planets guidebok om Paris før de reiste.

– Det var fint å se hvor vi skulle bo, og hva som var i nærheten av hotellet. Det er så mye å oppleve, så vi syntes det var smart å planlegge på forhånd hva vi skulle se og gjøre.

En av tingene som sto på listen var å komme seg til topps i Eiffeltårnet.

Ingenting å si på utsikten, verken fra luften eller bakken.  Foto: Privat

 

– Vi dro til Eiffeltårnet den første dagen. Jeg tror torsdag var en bra dag, for vi slapp unna de lengste køene. Vi startet med å gå trappene et lite stykke opp, og på den måten slapp vi køene for dem som ville ta heisen hele veien.

Åse og Elise fikk også med seg andre severdigheter som Notre-Dame og Sacre-Cæur, i tillegg til Musée d’Orsay.

Litt severdigheter må man få med seg. Her fra Notre-Dame.  Foto: Privat

 

– Det er et fantastisk museum med verker av kjente kunstnere som Manet, Monet, van Gogh og Renoir. Vi var også i Parque de Luxembourg og det nydelige Latinerkvarteret, hvor det var masse deilig mat på små restauranter.

De to brukte stort sett beina for å komme seg rundt i byen.

– Det er så utrolig vakkert i Paris, så vi gikk stort sett til alt vi gjorde og beundret omgivelsene underveis.

Åse og Elise anbefaler også en tur til den lille øya Ile St-Louis for å spise deilig iskrem hos Berthillon.

– Man bør også ta seg tid til å spasere rundt i noen av de flotte parkene og ta med seg noen nydelige makroner som man får kjøpt i små, lekre bakerier og butikker som nesten bare driver med dette.

Hvem lar seg ikke friste av disse fargerike herlighetene?  Foto: Privat

Palais du Luxembourg er et palass i Paris og ligger i parken Jardin du Luxembourg.  Foto: Privat

 

Hotelltips i Paris

Det kan være vanskelig å finne større rom i Paris hvis dere er flere som reiser, men på familiehotellene Citadines Saint Germain des Prés og Citadines Les Halles får du plass til hele familien.

Ikke gå glipp av Disneyland Paris!

Ca. 40 minutter utenfor Paris ligger Disneyland® Paris, med karuseller, festlige opptog, spektakulære show og storslagne parader.

Når du bestiller reisen med Ving kan du velge om du vil ha inngang til Disney-parkene inkludert i prisen eller ikke.

Når du bor på et av Disneyland® Paris' egne hotell kan du (når du er fremme) kjøpe både inngangsbilletter og "Extra Magic Time" som innebærer at du får komme inn en time før parkens vanlige åpningstid.

Eksotiske Bangkok

Skal du virkelig slå på stortromma når det gjelder storbyferie, anbefaler familien Könberg Bangkok. Gateselgere, travle markeder og gylne templer kjemper om oppmerksomheten i denne asiatiske metropolen.

Familien, som består av Annette, Kristofer, Malou (11) og Neo (7), ble invitert til bryllup i Thailand og bestemte seg for å ta noen dager i Bangkok først for å se en spennende storby. De anbefaler den pulserende byen på det varmeste til andre barnefamilier.

Gøy på tur med hele familien: Annette, Kristofer, Malou (11) og Neo (7).  Foto: Privat

 

– Det er mye spennende å se både for voksne og barn der. Kulturen er så annerledes fra Europa at barna var veldig engasjert i gatebildet og menneskene. De gikk konsekvent rundt med store, spente øyne og sugde til seg alle inntrykk, forteller mamma Annette Motrøen Könberg.

Familien hadde gjort litt research på forhånd, og bestilte hotell i et område som var sentralt i forhold til hva de ønsket å få med seg av attraksjoner.

Utsikt fra toppen av Marriott hotel Bangkok, Octave Rooftop Skybar.  Foto: Privat

 

– Vi hadde blant annet gåavstand til Skytrain som vi tok til Siam-senteret, hvor det er veldig bra shoppingmuligheter. Vi besøkte i tillegg takterrassen på en av de høyeste bygningene for å se ut over hele byen, forteller Annette.

Bangkok er helt klart en litt annerledes storby for norske barn. Her er det fullt av nye lukter, lyder, inntrykk – og ikke minst spennende severdigheter. Familien på fire brukte for det meste lokale transportmidler som vannbuss og tuk for å komme seg rundt.

– Da får man med seg så mye mer av det pulserende livet i denne byen, sier Annette.

Familien dro blant annet med vannbuss til et område med et flytende marked på elven, for så å teste ut lunsj fra en av Bangkoks mest kjente matboder.

Båt-taxi er perfekt for å utforske Bangkok.  Foto: Privat

 

– Det var ingen turister å se, og barna synes det var en veldig spennende måte å se seg rundt på. Vi så øgler i vannet, hadde egen båt til to familier og vi handlet fra det flytende markedet.

Alle fire var enige om at de gjerne kunne vært et par dager ekstra i Bangkok.

– Både ungene og vi voksne synes alt var kult i Bangkok, og drar mer enn gjerne tilbake. Jeg vil anbefale å reise med relativt store barn, slik at de virkelig kan få med seg alle inntrykk og det som er annerledes fra hjemme. Vi dro hjem med en følelse av at vi gjerne kunne hatt et par dager til i Bangkok. Det er så utrolig mye å se, sier Annette.

Tør du å smake på litt nye ting, kan det fort hende du får noen nye matfavoritter.   Foto: Privat

 

– Jeg vil anbefale alle å smake på noen spennende ting fra matbodene. Ta alltid med masse vann og litt snacks når dere er ute og går, ting tar fort litt lang tid med barn. Og pass godt på i trafikken, men først og fremst – gå sakte og nyt lukter, lyder og inntrykk, er Annettes anbefalinger til familier som ønsker å teste ut en annerledes storby.

Hotelltips i Bangkok

Vurderer dere en storbyreise til Bangkok, bør dere velge et hotell som er tilpasset barnefamilier, som for eksempel hotellet Narai. Det har sentral beliggenhet og har et lite basseng som kan komme godt med på varme dager.

Bangkok er også perfekt i kombinasjon med et annet reisemål hvis du både vil oppleve storbyen og samtidig nyte en badeferie. Hvorfor ikke begynne reisen med noen dager i Bangkok og avslutte med sol og bad på en av Thailands mange fristende strender, som for eksempel i Hua Hin?

Somerset Sukhumvit Thonglor hotell. Bassenget ligger på en utstikker i 9. etasje, mens hotellet har 31 etasjer.  Foto: Privat

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.