Ving
Gå til

VELG OG VRAK: På Kanariøyene kan du oppleve spektakulær natur, strender i verdensklasse og friluftsaktiviteter i fleng. Vi hjelper deg å velge riktig øy!  Foto: Ving

Vet du hvilken kanariøy som passer for deg?

Syv øyer utgjør velkjente Islas Canarias, og flere av dem blir flittig besøkt av oss nordmenn. Gran Canaria er selvfølgelig selve klassikeren, men visste du at La Gomera er perfekt for fotturer, eller at de beste strendene er på Fuerteventura? I vinter kan du fly direkte til Gran Canaria fra både Evenes og Tromsø.

Allerede på 50-tallet fløy reiseglade nordmenn sørover til varmere vær og lysere kvelder, og den dag i dag er det hundretusenvis av oss som velger Kanariøyene når ferien skal bestilles. Forrige vinter sendte Ving over 30 000 soltørste nordmenn til den spanske øygruppen, og Vibeke Skontorp var én av dem.

– Jeg elsker Gran Canaria. Jeg elsker øya for alt den har å by på, og jeg blir nok aldri helt ferdig med den. Det er så lett å kose seg der, sier hun med et smil.

Til daglig jobber Vibeke på Vings hovedkontor i Oslo. Hun forteller at det er flere ting som gjør at hun velger Gran Canaria igjen og igjen.

– Det er værsikkert, mange fine hotell og gode restauranter der, og ikke minst finnes det masse gøy å gjøre. Den fine Amadores-stranden i sør og et besøk i Las Palmas er noen av mine favoritter, tipser hun.

  • Tips! På denne siden kan du se alle charteravgangene fra Tromsø.
  • Tips! På denne siden kan du se alle charteravgangene fra Evenes.

EN AV GRAN CANARIAS BESTE STRENDER: Den fine Amadores-stranden på øyas sørside er en halv kilometer lang og bred som en fotballbane.   Foto: Ving

Las Palmas er hovedstaden i den spanske provinsen Gran Canaria tilhører. Ifølge Vibeke er det lett å glemme at det finnes en storby i lite format i ferieparadiset.

LITEN STORBY: Gran Canarias «hovedstad» Las Palmas byr på en herlig blanding av storby, sjarmerende småby og badeby.  Foto: Ving

LETT Å KOSE SEG: Vibeke Skontorp blir aldri lei av Gran Canaria – selv ikke etter syv besøk.  Foto: Privat

– Jeg anbefaler alle å tilbringe et par dager i Las Palmas. Pass på at du er der på en torsdag, for da er det «la ruta de tapas» i gamlebyen Vegueta. Da går du fra bar til bar og små restauranter og prøvesmaker enkle tapasretter for bare et par euro. Spanjolene selv elsker dette, så her kommer du virkelig tett på lokalbefolkningen.

Lyst på flere tips? Her er 5 ting du kan gjøre på Gran Canaria - helt gratis! 

Vibeke har vært på Gran Canaria både med og uten barn, og begge deler har falt i smak.

– Skulle jeg reist med barn igjen, ville jeg valgt Ocean Beach Club i Playa del Cura eller Sunwing Arguineguín. Sønnen min lærte å svømme på kursene de har på Sunwing, og det var mange andre barn der som han kunne leke med. I tillegg var hotellområdet flott, og det var deilig temperatur i bassenget, så der trivdes vi veldig godt begge to, minnes hun.

SJARMERENDE STED: Ikke gå glipp av Puerto de Mogán, en liten idyllisk strandby på Gran Canarias sydvestkyst.  Foto: Ving

 

Kjærlighet i luften på Lanzarote                   

Omtrent 20 mil nordvest for Gran Canaria ligger Lanzarote. Merete Greenway har et helt spesielt forhold til vulkanøya – det var nemlig der hun møtte mannen i sitt liv.

– I 1997 reiste jeg til Lanzarote for første gang. Jeg likte meg så godt at jeg fikk meg jobb i administrasjonen på et hotell og flyttet ned samme høst, forteller Merete.

FLYTTET TIL LANZAROTE: Merete Greenway møtte mannen sin Chris på Lanzarote, og for noen år siden flyttet de tilbake med datteren Tilde for en kort periode.  Foto: Privat

 

Hun ble boende på øya i ett år, og gjennom windsurfingsmiljøet i Costa Teguise møtte hun Chris, som hun i dag er gift med. De har begge vært tilbake på favorittøya flere ganger, og da datteren Tilde var 3 år tok familien en pause fra hverdagen og flyttet til en liten fiskerlandsby nord på øya. Der ble de i et halvt år.

– Vi hadde noen fantastiske måneder! Vi brukte naturen mye og fant spennende sykkelruter og turstier. Strendene brukte vi til rekreasjon og trening og ofte spiste vi middag der også. Vi kjøpte fersk fisk og grillet den på spyd på en grill laget av lavasteiner, forteller Merete.

Hennes favorittstrand ligger nordøst på øya.

– I mine øyne er «vår» lokale strand, Playa de La Garita, den beste. Den har svart lavasand og bra bølger, og er populær blant lokalbefolkningen. Det er ingen solsenger og parasoller, men du kan spise deilig tapas på strandbaren Chiringuito Beach til en god pris.

Ellers er selvfølgelig de hvite Papagayo-strendene vakre, med sine beskyttede bukter og krystallblått vann, mener Merete.

KONTRASTENES ØY: Lavalandskapet på Lanzarote står i vakker kontrast til sjøen og strendene, og det er alltid en vulkantopp eller et krater i nærheten.  Foto: Ving

 

Nysgjerrig på Lanzarote? Les mer om øya her. 

– Livet går litt saktere på Lanzarote, og jeg får alltid en avslappet følelse av å være der. Øya er ikke overbefolket, og det er mulig å unngå masseturismen hvis man vil, og ha flotte naturopplevelser.

På Lanzarote står lavalandskapet i vakker kontrast til sjøen og strendene, og det er alltid en strand i nærheten, eller en vulkantopp du kan klatre på.

– Vi har flere ganger klatret ned i La Vulcano de la Corona, som ligger nord på øya. Det er spennende og god trim for både voksne og barn. Vi har også syklet mye på kryss og tvers, og det er mulig å finne gode offroad-stier singeltracks for de som liker litt utfordringer.

SPORTY: Merete og mannen har syklet mye på kryss og tvers, og kan tipse både om gode offroad-stier og singeltracks for alle som vil utfordre seg selv.  Foto: Privat

 

VULKANSK FERIE: Det er mange vulkaner som kan utforskes på Lanzarote, og å bestige dem (eller klatre ned i dem) er både spennende og god trim for store og små.  Foto: Ving

Men det aller beste med Lanzarote ifølge Merete er klimaet.

– Det blir aldri altfor varmt fordi det alltid er en bris eller vind om sommeren.

Til tross for at Lanzarote er en godt besøkt turistøy, mener Merete at de har beholdt noe av sitt originale kanaripreg.

– Det finnes mange forholdsvis lave, hvite hus med blågrønne vinduskarmer, særlig i nord. Jeg liker også at øya fortsatt preges av de store kunstneriske vindmøllene til Cesar Manrique. Jeg anbefaler alle et besøk til den gamle hovedstaden Teguise. Det er en flott liten by med hyggelige spisesteder og barer, avslutter Merete.

La Gomera – naturopplevelser i verdensklasse 

La Gomera er en av de mindre kanariøyene, og her er tempoet vesentlig roligere enn på flere av naboøyene. Hit reiser du for å nyte de fredelige omgivelsene og naturen.

Anita Neraal jobber i Ving og oppdaget La Gomera allerede i 1993. Siden den gang har hun vært tilbake på øya utallige ganger, senest forrige vinter. Det er særlig turmulighetene som lokker – igjen og igjen.

– La Gomera er mitt favorittreisemål. Her kan du snøre på deg turskoene og la deg fascinere av de fantastiske omgivelsene alle fjellturene byr på. De beste opplevelsene jeg har hatt på La Gomera har jeg hatt i form av naturopplevelser, forteller Anita.

LA GOMERAS BESTE HOTELL: Jardin Tecina regnes av mange som øyas beste hotell, og er bygget i vakker, klassisk kanarisk stil.  Foto: Ving

 

SENK SKULDRENE: På Jardin Tecina kan du slappe av ved et av hotellets fire basseng, nyte god mat og drikke – og hvorfor ikke unne seg en deilig behandling i hotellets spa?  Foto: Ving

Hotellet Jardin Tecina er en annen grunn til at hun stadig vender tilbake.

– Det er øyas beste hotell og det er bygget i vakker, klassisk kanarisk stil. Det ligger i rolige omgivelser på en odde høyt over havet med en herlig utsikt. Atmosfæren der er virkelig noe helt for seg selv.

Hotellet har også fire basseng og en stor og vakker hage, og de dyrker sine egne grønnsaker, krydderplanter og frukt som brukes i restaurantene. 

– Som regel spiser jeg middag på hotellet, for du kan velge mellom flere gode spisesteder der. Alt fra skikkelig bra a la carte-restauranter til en enklere tapasbodega. Det finnes selvfølgelig flere alternativer utenfor Jardin Tecina også – nede i Playa Santiago er det flere bra fiskerestauranter og andre spisesteder, tipser Anita.

FLOTT NATUR: La Gomera byr på storslagen natur og vakre strender, som denne i Valle Gran Rey.  Foto: Ving

AVSLAPPET ATMOSFÆRE: La Gomera er vakkert, rolig og tilbakelent, og vil du oppleve mer kan du kombinere besøket med en uke på naboøya Tenerife.  Foto: Ving

Hun anbefaler alle som skal til La Gomera å ta en tur til nasjonalparken Garajoney midt på øya. Parken er 40 kvadratkilometer stor og rommer blant annet urskog, klipper og en spennende flora og fauna.

– I tillegg er det interessant å få en omvisning på Jardin Tecinas hotellområde. Det er naturligvis ikke i nærheten av like stort og mektig som nasjonalparken, men det er likevel som en nydelig botanisk hage med utallige blomsterarter, busker og trær, tipser Anita.

Og det er nettopp dette – den flotte naturen og de mange mulighetene for utforske den – som skiller La Gomera fra de andre kanariøyene, mener Anita.

LEI BIL: Hvis du skal til La Gomera anbefales et besøk i nasjonalparken Garajoney midt på øya. Underveis er det mye flott å se på. 

 

Tenerife – opplevelser i fleng

I motsetning til rolige La Gomera er Tenerife stor og livlig – det er faktisk den største og mest folkerike av alle Kanariøyene. Inga Måkestad og Ingrid Skjærseth har begge jobbet på den populære ferieøya og har mange gode tips.

– Noe av det aller beste med Tenerife er kontrastene. Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger, og alt toppet med vulkanen Teides unike månelandskap, sier Inga, som blant annet har vært Vings destinasjonssjef på øya.

Hun synes særlig de naturlige lavastrendene er verdt å få med seg.

NATURLIGE KONTRASTER: Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger – kontrastene er noe av det beste med Tenerife, sier tidligere destinasjonssjef Inga.  Foto: Privat

 

– De finnes over hele øya, men mine favoritter er Playa Benijo og Playa del Bollullo. Begge ligger på den nordlige kysten, og du må gå et lite stykke for å nå dem. Ta med deg litt mat og drikke og bli der en stund, bare sitt der og hør på bølgende som slår innover den kullsvarte sanden.

KJENNER TENERIFE: Ingrid Skjærseth har jobbet på den populære ferieøya og har mange gode tips.  Foto: Privat

Både Inga og Ingrid anbefaler også et besøk på berømte Teide. Vulkanen Teide rager 3718 meter over havet, og veien til toppen byr på vakkert, særegent landskap og spektakulær utsikt. Man kan ta taubanen opp hvis været tillater det (starter på 2356 meters høyde), eller trimme apostelens hester hele veien til topps.

VULKANEN TEIDE: Nasjonalparken som huser den berømte vulkanen Teide er et yndet turistmål på Tenerife.  Foto: Ving

 

– Vulkanen er kjent og verdt et besøk, men nasjonalparken er også et av verdens beste steder for stjernekikking. Det arrangeres blant annet en utflukt der du først får oppleve solnedgangen fra mer enn 3000 moh. og deretter ser på den spektakulære stjernehimmelen i teleskop sammen med astronomer.

Det finnes også mange merkede stier for fotturer på øya, og spesielt i området rundt Teide.

– Byen Vilaflor er utgangspunkt for mange turstier. Ofte går du helt alene, og luften, lydene og lukten er terapi for sjelen. På veien opp mot Teide fra La Laguna finnes det også en zipline-park der du kan slenge seg ut mellom de høye grantrærne, tipser Ingrid.

KOSELIG ATMOSFÆRE: Tenerife er et reisemål som passer for alle – når som helst på året. Det meste er åpent og tilgjengelig hele året.  Foto: Ving

 

Fuerteventura – det ukjente strandparadiset

Fuerteventura er den nest største av Kanariøyene, men atmosfæren er likevel avslappende.

For mange nordmenn er øya ukjent territorium: Hit kommer det færre turister og trafikken er roligere. Aaro Palomäki har besøkt alle de store øyene, men har Fuerteventura som sin favoritt.

Corralejos sanddyner er helt fantastiske og verdt å få med seg når du besøker Fuerteventura. Mindre kjent er kanskje den lille øya Isla de Lobos, som ligger rett utenfor Corralejo. Lobos tilhører et naturreservat, og på øya er det flere fine, små strender med krystallklart vann, tipser Aaro, som har jobbet som Service Manager for Ving på øya.

MÅ OPPLEVES: Corralejos sanddyner er helt fantastiske og verdt å få med seg når du besøker Fuerteventura.  Foto: Ving

 

– Det pleier ikke være så mange mennesker på strendene, og bølgene er mindre her, så det er et perfekt sted for snorkling. Du kommer deg dit med en glassbunnbåt fra Corralejos havn, og turen tar bare 15 minutter.

På Fuerteventura finner du faktisk noen av Europas beste strender. Brede, milelange og gyllengule strekker de seg rundt nesten hele øya. Her er det enkelt å nyte strandlivet i usjenerte omgivelser, men du trenger ikke å ligge på stranden hele dagen om du ikke vil.

COSTA CALMA: Hvis du er glad i strandliv er Costa Calma stedet for deg.  Foto: Ving

 

DRA PÅ OPPDAGELSESFERD: Det er flere koselige småbyer på Fuerteventura, og nesten alle veiene er asfalterte og kjørevennlige.  Foto: Ving

– Vil du oppleve Fuerteventura er en leiebil perfekt. Nesten alle veier er asfalterte, og det er lite trafikk. Likevel sies det at det er flere geiter enn mennesker her, så du bør kjøre litt forsiktig, sier Aaro.

På midten av øya ligger det flere koselige småbyer, som de gamle hovedstedene La Oliva og Betancuria. Det er også noen utsiktsplasser der som byr på en fantastisk utsikt.

Aaros beste Fuerteventura-tips er å bevege seg litt utenfor komfortsonen.

– Gjør noe som du ikke kan gjøre hjemme! Fuerteventura er for eksempel Kanariøyenes beste surfested og det finnes flere bra surfeskoler. Eller bare ta en gåtur til en gammel vulkan, eller besøk en liten lokal gård og klapp et esel.

Skal du til Kanariøyene i vinter? Disse 10 opplevelsene må du ikke gå glipp av. 

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.