Gå til

Eie eller leie – fordeler og ulemper

Det er mange argumenter for og i mot om man skal eie eller leie bolig. Her kommer det noen fordeler og ulemper, slik at du bedre kan vurdere hva som er riktig for deg.

Man kan selvsagt også kjøpe en andelsbolig, noe som jo minner om kjøp av bolig.  Det har sitt eget lille avsnitt til sist i artikkelen.

Alle typer bolig er forskjellige, og det finnes mange fordeler og ulemper. Derfor har vi laget en liten oversikt her. Forhåpentligvis kan alle som overveier om de skal eie eller leie få glede av den, men det er nok spesielt førstegangskjøpere som får mest nytte av den. Man bør alltid overveie fordelene og ulempene grundig før man bestemmer seg. Det er tross alt mange penger det dreier seg om. Hvis man velger feil, kan det fort bli kostbart.

Fordeler ved kjøp av eiendom

Det er mange fordeler ved kjøp av egen leilighet eller hus som bolig. Du kan spare mange penger ved å ta opp det riktige boliglånet i den riktige banken, enten du er førstegangskjøper, pensjonist eller medlem av en gjennomsnittsfamilie. Husleien for samme størrelse vil som oftest være langt dyrere. Hvis du kun skal bo samme sted i noen få år, da lønner det seg nok likevel å leie. Man må huske på at det er en del omkostninger forbundet med salg og kjøp av eiendom, og det kan være vanskelig å oppnå verdiøkning på et kortvarig eierskap. Hvis man derimot blir boende i samme bolig i mange år, er sjansen vesentlig større for at eiendommen stiger i verdi, idet man også har laget en oppsparing i denne. Man skal bare ta med utgifter til eiendomsmegler, advokat og tinglysningsgebyr i det samlede regnskapet.

En av de aller største fordelene ved å eie sin egen bolig, er også selve grunnelementet i boligdrømmen; friheten til å bestemme selv. Som eier av boligen, kan du selv bestemme hvordan det hele skal se ut. Her er det ingen regler for hvordan romfordelingen skal være, og gulvene kan bestå av akkurat det materialet du ønsker. Har du lyst til å dele stua i to for å få plass til et lite kontor, så er det bare å gå i gang. Det er denne følelsen av å være herre i eget hus, som nok er den aller største drivkraften for å ville kjøpe egen bolig. Økonomi er selvfølgelig også en faktor, men man skal huske på at man ikke er garantert en verdiøkning på boligen sin.

Fordeler ved å leie bolig

Som regel skal man betale et depositum når man inngår en leieavtale med huseier. Dette kan man både se på som en fordel og en ulempe. Ulempen er selvfølgelig at man ikke nødvendigvis får hele beløpet igjen, og at det tross alt kan dreie seg om en betydelig sum penger man ikke nødvendigvis har tilgjengelig. Man kan likevel også se på depositum som en egen forsikring. Man kan selvfølgelig være uheldig og lage riper i den nye parketten, eller ødelegge et vindu. Da er det godt å vite at man allerede har innbetalt erstatning for de tingene man kan være uheldig og ødelegge. Hvis man opptar et depositumslån, da kan man også se på avdragene som en innbetaling til en selv. Depositumet man en gang lånte i banken, er nå 100 % eget. Her kan du lese mer om depositumslån.

Når man bare skal leie en bolig, så har man fortsatt friheten sin. Man kan flytte på kort varsel, og ikke bekymre seg om at man fortest mulig skal få solgt huset sitt. Når man leier en bolig betaler man kanskje litt mer enn boligeierne gjør, men til gjengjeld hefter man ikke for stor gjeld. I tillegg er det heller ingen utgifter til advokater, megler, tinglysningsgebyr og banker. Det gjør at man har omtrent full oversikt over økonomien sin hver eneste måned. Et budsjett lager man således med enkelhet, siden man som leietaker ikke risikerer like mange uforutsette utgifter og regninger. Hvis rørene på baderommet plutselig springer lekk, så er det bare å kontakte utleier. Som oftest er en leiebolig også utstyrt med hvitevarer som kjøleskap og ovn på kjøkkenet. Her behøver du heller ikke bekymre deg om det skal investeres i nye etter noen år. Som regel er det huseiers ansvar at de virker.

Hvis du har store økonomiske problemer, så kan man få bostøtte. En bostøtte er en statlig økonomisk støtteordning for dem som er vanskeligstilte på boligmarkedet. Den er laget for å hjelpe personer med lave inntekter og høye boutgifter, til enten å skaffe seg bolig, eller bli boende i boligen de allerede har.

Andelsboliger

Andelsboliger er et kapittel for seg selv. Normalt er de relativt billige å bo i, siden andelsverdien er underlagt maksimalpriser. Derfor fastholder de aller fleste andelsboligforeningene lave boligavgifter.

Det er dessverre også noen ulemper ved kjøp av en andelsbolig. Markedet er veldig følsomt for prissvingninger, og et andelsboliglån koster det samme som et alminnelig boliglån. Likevel kan et kjøp av en andelsbolig være en fantastisk mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet. Det er dessuten veldig sjeldent at man taper penger på et slikt kjøp – til gjengjeld tjener man heller sjeldent noe på slike boligkjøp.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.