Matchbanker
Gå til

Slik evaluerer långiverne din kredittverdighet

Når man skal søke om lån, kan det være en fordel å vite hvordan långivere evaluerer din kredittverdighet.

Ved å vite dette, kan du forbedre dine odds for å få godkjent lånesøknaden din, og på den måten forberede deg mer til en låneprosess. Dette gjelder uansett om du søker smålån eller større lån.

Hvis du er usikker på hvilket lån som passer deg best, kan du bruke den online sammenligningstjenesten Matchbanker.no, og finne det lånet som passer best til dine preferanser. Her er det også nyttig informasjon og tips til deg, om smålån og andre typer lån, for å hjelpe deg med å finne et lån som passer best til dine behov og din økonomiske situasjon.

Inntekt og utgifter

For at långiveren kan danne seg et bilde av sannsynligheten for at du klarer å betale tilbake lånet, ser de på hva du har i inntekt. Dette kan være fra jobb, trygd, investeringer eller andre kilder.

Når långiveren vet hva du har i inntekt, vil de undersøke hva du har av gjeld. Dette er for å undersøke forholdet mellom inntekten og gjelden din.

Långiveren vil også se på hva rådighetsbeløpet ditt er. Et rådighetsbeløp er det du har igjen av penger etter at faste utgifter er trukket fra nettoinntekten din. Rådighetsbeløpet sier noe om hvor mye man har råd til å nedbetale av et lån i måneden. 

Personlig situasjon

En långiver vil også gå inn å undersøke din personlige situasjon. Dette er fordi det skaper et bilde av deg og din livssituasjon.

En stor fordel i en låneprosess, er å eie fast eiendom. Ved å eie eiendom, kan man pantsette dette i en lånesituasjon, noe som øker kredittverdigheten din. Långivere setter stabilitet høyt.

Din ansettelseshistorikk er noe långiveren ønsker å vite noe om. Dette er fordi de gjerne vil danne seg et bilde av stabiliteten i inntekten din. Ofte skal man dokumentere inntekter fra de siste 24 månedene. Om du i denne perioden har hatt perioder som arbeidsledig, kan dette skape problemer for deg i en låneprosess. Det er fordi långiveren ønsker at låntakeren skal ha en stabil inntekt, da dette innebærer mindre risiko for å få tilbakebetalt pengene i tide.

Hvilken familiesituasjon du er i, sier også noe om din kredittverdighet. Hvis man er gift, har sannsynligvis husholdningen to inntekter, noe långivere ser som svært positivt.

Om man også har barn, innebærer det flere utgifter, noe som långiverne også tar i betraktning.

Tilbakebetalingshistorikk

Din tilbakebetalingshistorikk sier noe om hvor flink du er til å betale tilbake penger du skylder. Dette er derfor noe långivere ser på, for å få et bilde av hvordan du tidligere har håndtert å betale tilbake lån eller betale regninger.

Långivere ønsker også å se på din lånehistorikk. Har man tidligere tatt opp mange smålån, svekker dette kredittverdigheten, da det kan signalisere at man har en ustabil økonomi. Bedre er det om du kan vise til få, eller ingen, tidligere lån.

Har man fått betalingsanmerkning, sender dette røde varselsignaler til långiveren, og du vil dermed ikke få lånesøknaden godkjent, uansett smålån eller ei. Det vil rett og slett være for høy risiko knyttet til å låne deg penger.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.