Ving
Gå til

VIKTIG MED FERIE: Alle trenger avbrekk fra en stressende hverdag – en lang ferie gjør susen! Foto: Privat 

Dette gjør ferien med oss

Nesten halvparten av oss føler oss gladere og mindre stresset når vi har ferie, viser en ny undersøkelse om nordmenns reisevaner.

Vings informasjonssjef, Siri Røhr-Staff tror det er flere grunner til at vi er så begeistret for ferie.

– Ideelt sett er ferien en periode hvor vi kobler godt av fra hverdagens rutiner. Vi gjør andre ting, har nye opplevelser og deltar i andre aktiviteter enn ellers.

– Vi trenger gode avbrekk fra en stressende hverdag. På ferie kan vi i større grad nyte tilværelsen, legger hun til.

TRE UKER: Tre ukers fri fra hverdagsstresset er det som skal til for at vi kobler skikkelig av. Foto: Privat 

Livet er bedre på ferie

Vings undersøkelse tyder på det samme. Allerede i 2015 begynte reisearrangøren å se nærmere på nordmenns forhold til ferie, og hva ferie gjør med oss. Da sa nesten halvparten av oss at vi føler oss gladere når vi er på ferie i utlandet.

– I den nye undersøkelsen svarer 61 prosent at de synes livet på ferie er bedre enn i hverdagen, og 63 prosent sier at et lavere stressnivå er det de setter mest pris på i ferien.

Og det er bading, is og tid med familien som er det aller beste med å ha ferie i varmere strøk, mener det yngste feriefolket. Ving har nemlig også gjennomført en egen undersøkelse blant 616 barn, der de ble spurt om deres tanker og følelser rundt temaet ferie.

FERIEMODUS: Kjenner du reisefeberen komme smygende? Foto: Privat 

 

– Vi har jo ofte spørreundersøkelser for voksne, men vi har valgt å sette fokus på våre minste gjester også. Hva liker de å gjøre, hvem vil de helst reise med og hvor vil de reise?

Undersøkelsen viser at det å være sammen helt klart er det viktigste for barna. Mange forteller også at de opplever foreldrene som gladere enn ellers, at de har bedre tid og at de leker mer.

– Vi tenker ofte at hvis barna har det bra, så har vi voksne det bra – men det går også motsatt vei. Om vi voksne har det bra, smitter dette også over på barna, sier Røhr-Staff.

ALLE MÅ HA DET BRA: Vi tenker ofte at hvis barna har det bra, så har vi voksne det bra – men det går begge veier. Foto: Privat  

 

La barna være med på planleggingen

Ifølge Hedvig Montgomery, psykolog og forfatter av boken «Foreldremagi», er det viktig nettopp at barna har en realistisk forventning til ferien.

VÆR ÆRLIG: Barna bør ha en realistisk forventning til ferien, mener psykolog Hedvig Montgomery. 

 

– Barn blir ofte skuffet hvis ferien blir helt annerledes enn de hadde sett for seg, og det kan være lurt å planlegge den sammen. Da kan man glede seg sammen, se på bilder og legge planer. Det lønner seg å legge forventningene til et middels nivå, så barna ikke tror at alt skal være fantastisk morsomt hele tiden.

Hedvigs erfaring er også at barna elsker ferie fordi man ofte bor tett på hverandre, gjerne flere på ett rom.

– Det skaper trygghet og en nærhet vi ikke alltid har i hverdagen. Sånn sett kan en ferie være hvor som helst, det er ikke så viktig for barna. Det er mer en smak- og pengesak. Barn elsker konseptet familie, uansett hvordan familien er satt sammen og om familien er på 2 eller 10 personer. Det å være sammen, være et «oss», er viktig.

Tid med familien

Marthe Eidahl jobber som webmaster i Ving og har vært på mange familieferier med mannen Ronny og de tre barna Felix (9), Mats (6) og Jesper (1,5).

I likhet med flertallet i undersøkelsen reiser de på minst én utenlandsferie i året. De siste årene har familien blant annet vært i Thailand, Spania og Frankrike.

– Det er litt tilfeldig hvor vi reiser, men vi sørger for å velge «trygge» reisemål som passer fint når vi reiser med barn. Det gjør det lettere å senke skuldrene.

UT PÅ TUR: Trebarnsmammaen Marthe er på minst én utenlandsferie i året med mannen Ronny og de tre barna Felix (9), Mats (6) og Jesper (1,5). Foto: Privat  

 

Trebarnsmammaen legger likevel ikke skjul på at det kan være utfordrende å reise på ferie sammen.

– Med tre gutter er det utvilsomt kaotisk til tider, men her er det bare å legge fra seg stressfaktene hjemme og fokusere på at vi endelig skal få tid til å kose oss sammen og dele nye opplevelser. I tillegg til å la de eldste barna ta del i planleggingen pleier jeg også å fortelle dem hva som kommer til å skje i ferien. Min erfaring er at barn ikke liker altfor mange overraskelser, tipser Marthe.

FINN DET SOM PASSER FOR DERE: Den impulsive rundreisen i Thailand ble familien Eidahls feriedrøm. Foto: Privat  

 

Glem hverdagen

Trebarnsmammaen forteller at det å finne noe som passer for alle, er en av deres største utfordringer i ferieplanleggingen, men at de ikke er redde for å prøve seg frem.

– Det er ganske stor aldersforskjell på barna våre, men som så mange andre barn elsker alle tre å bade, så et hotell med basseng er alltid førsteprioritet. Vi er samtidig en ganske rastløs familie, og da vi hadde fire uker i Thailand i fjor reiste vi rundt og bodde på syv forskjellige hoteller. Det var ikke planlagt, men impulsiviteten passet oss så godt og mye bedre enn jeg hadde trodd – og det viste seg å bli den beste ferien vi har vært på, sier hun.

MÅ HA BASSENG: Barna i familien Eidahl elsker å bade, så hotell med basseng er alltid førsteprioritet når familien planlegger ferien. Foto: Privat  

 

Hun understreker at det er viktig å ha nok tid for å reise på en slik ferie for å unngå høy stressfaktor.

– Hvis vi bare har en uke til rådighet er det definitivt hotellfasilitetene som er viktigst for oss. Hverdagen består av matlaging, rydding og fotballtreninger, og mye mas og tjas. Når vi først er på ferie kan vi glemme alt styret og nyte familielivet på en helt annen måte, sier Marthe.

Undersøkelsen om nordmenns reisevaner er utført av YouGov, på vegne av Ving. Den er gjennomført i perioden 21.-27. mars 2018, blant personer mellom 18 og 74 år. Data er innsamlet slik at de utgjør et representativt utvalg av den norske befolkningen.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.