Ving
Gå til

Til Kapp Verde og øya Sal reiser man først og fremst for å koble av og nyte de vakre strendene. 

«No stress» på Kapp Verde

Legg til halvannen time på flyturen til Kanariøyene, og du befinner deg i et ganske så annerledes ferieland – hvor du garantert ikke møter naboen.

Kapp Verde ligger vest for det afrikanske fastlandet, og øygruppen består av ti større og fem små øyer. Ni av disse øyene er bebodde. Sal er Kapp Verdes mest velutviklede turistøy, og den er også kjent for å være en av de mest solrike.

«No stress» er det lokale ordtaket på øya Sal, og er det ett sted du garantert vil få koblet skikkelig av denne vinteren, så er det i dette deilige ferieparadiset!

Det er ikke vanskelig å finne roen i dette ferieparadiset.  

Øya er perfekt for deg som vil ha en varm og solsikker ferie, uten at du trenger å tenke på hverken tidsforskjeller eller jetlag. Tidsforskjellen er nemlig bare to timer, og flyreisen tar ikke mer enn 7-8 timer med Vings charterfly.

Informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff, besøkte Sal i januar og satt igjen med et svært positivt inntrykk.

– Med det samme jeg gikk av flyet på den lille flyplassen senket skuldrene mine seg flere hakk. Det var noe utrolig behagelig og avslappende ved hele øya. En herlig miks av spennende kultur, deilig atmosfære og en serviceinnstilt og hyggelig lokalbefolkning, forteller informasjonssjefen.

Fargeglade hus, hyggelige mennesker og et behagelig og rolig tempo gjør Sal til et annerledes og attraktivt reisemål.  

 

Sal er ingen stor øy, men samtidig har du alt du trenger der, og ifølge Siri er øya et rolig og trygt reisemål.

– Det er vanskelig å beskrive stemningen på øya, men om du tar en del Afrika og blander det med en dæsj Karibia, ispedd litt Europa – da har du Sal. Fargerike hus, glade mennesker og et behagelig og rolig tempo på alt. Jeg elsket det fra første sekund, sier Siri entusiastisk.

Her trenger du ikke bekymre deg for trengsel på stranda.  

 

En strand for deg selv

Til Sal reiser man først og fremst for å koble av og nyte de fine strendene. De er brede, finkornede og gyllengule med turkisblått vann – og de strekker seg rundt hele øya.

Du trenger heller ikke å lete lenge etter din egen lille strand hvis du foretrekker litt privatliv. Det er faktisk mer sannsynlig at det blir utfordrende å finne selskap – hvis det er det du foretrekker.

På Sal skinner solen så mye som 350 dager i året, og det er først om fremst vinteren som er høysesong for turister. Da ligger gjennomsnittstemperaturen på behagelige 24–27 grader, og vanntemperaturen ligger på 23–27 hele året.

Strand og hav så langt øyet kan se.  

 

– Strendene er helt nydelige og vannet er mye varmere enn på Kanariøyene, forteller Siri.

Primært er det bad og sol som lokker turister til Sal, men det er også mer enn nok å finne på om du trenger en liten avveksling fra stranden eller er av den mer sporty typen.

Om du er av typen som gjerne vil oppleve noe mer enn bare sol og bad, har du flust av muligheter på Sal.  

 

– Sal byr på flotte dykkeforhold, og du kan prøve fiskelykken ute på havet med skikkelig dyphavsfiske. Du kan også bli med på katamaranturer eller ta innenriksfly til en av naboøyene hvis du vil oppleve enda mer. Eller – bare legge deg til rette på solsengen og slappe av, som jeg ville gjort, sier informasjonssjefen.

Et annet must er å teste windsurfing om du ikke har prøvd det før. Det finnes flust av kurs og skoler på øya, og mange av hotellene arrangerer egne kurs, så det er ingen grunn til å ikke prøve seg på brettet.

Himmelsk sjømat

Santa Maria er Sals hovedstad og består  hovedsakelig av to brosteinsgater som strekker seg gjennom byen med restauranter, barer og små butikker.

Hovedstaden Santa Maria består av kun noen få gater, men er til gjengjeld svært sjarmerende.  

 

– Store matbutikker og shoppingsentre finnes ikke, så det er lurt å ta med det du trenger av toalettsaker og lignende. Ikke forvent av du får kjøpt så mye der. Til gjengjeld kan du kjøpe spennende lokalt håndverk, som fargerike flettekurver, sjal og smykker.

I Santa Maria spiser du også godt og rimelig, og særlig på de mer lokale spisestedene. Der er porsjonene ekstra store og kaffen ekstra god, ifølge Vings informasjonssjef.

Et herlig hummermåltid på restuaranten til hotellet Odjo d'Agua.  

 

– Det lønner seg nesten alltid å bestille fisk eller skalldyr, for den er som regel dagsfersk og kommer rett fra fiskebåtene som tøffer inn i havnen med fersk fangst hver formiddag. Liker du fisk og sjømat kommer du til å elske maten her. Jeg har aldri sett så store hummere før, og tunfisken er rett og slett himmelsk, sier hun.

På Kapp Verde får du tunfisk i alle varianter. Og selv en sjømat-skeptiker elsket maten her.  

 

Hun anbefaler også en tur på de lokale barene hvor det spilles musikk og danses i gatene.

– Her er det ikke forskjell på hverken lokalbefolkning, turister eller den lokale hotelldirektøren. Alle hygger seg på de samme stedene, og det skal mye til å ikke la seg rive med av den gode stemningen.

Blowing in the wind?

Mange forbinder Kapp Verde-øyene med windsurfing og kiteboarding. De vakre øyene er nemlig kjent for å være et mekka for vannsportentusiaster og kule, langhårede surfere.

– Mange av våre kunder lurer på om det er slitsomt med vinden på Kapp Verde. Da pleier jeg å svare at det er der som på som Lanzarote og andre vindfulle øyer – på noen deler av øya blåser det mer enn andre steder, og det er der surferne holder til, sier Siri.

– Personlig synes jeg ikke at vinden var skjemmende i det hele tatt. Det var egentlig bare deilig og gjorde at ikke varmen ble for intens. Men det er greit å vite at det kan føre til relativt store bølger på stranden enkelte dager, sier hun.

Surfs up! På Sal kan du prøve deg som surfer for en dag eller to.  

 

Velg et hotell som passer for deg

Skal du reise til Kapp Verde og øya Sal, kan du kan velge mellom flere fine hotell.

– Personlig ville jeg valgt et hotell som ligger sentralt i Santa Maria. Det er disse hotellene som er mest autentiske, forteller Siri.

Hun trekker frem eksempler som Odjo d'Agua, med Santa Marias beste strandbeliggenhet og øyas kanskje beste restaurant, og Hotel Morabeza, som ligger midt i sentrum. Et annet bra alternativ er Dunas de Sal eller luksuriøse Hilton Cabo Verde Sal Resort.

Hotellet Odjo d'Agua har en super beliggenhet og en fantastisk restaurant.  

 

Du kan også bo ved Algodoeiro-stranden, som ligger noen kilometer nordvest for Santa Maria. Der ligger større resorter på rekke og rad. Her kan du bo bra på for eksempel Meliá Llana Resort & Spa, der All Inclusive er inkludert.

Melia Dunas Beach Resort & Spa, er også et godt alternativ. Der finnes det også All Inclusive, og hotellet har rom som er spesielt tilpasset barnefamilier.

Meliá Llana Resort & Spa er et lekkert All Inclusive hotell med herlig beliggenhet rett ved stranden nord for øyas hovedstad Santa Maria. 

 

– Uansett hvilket hotell du velger på Sal kan du være sikker på at du bor i nærheten av stranden og at du får en varm, morsom og annerledes solferie, sier Siri.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.