Ving
Gå til

«The House of Blackheads», en av Rigas mest berømte severdigheter. Foto: Ving 

I disse europeiske storbyene får du mest for pengene

Er du lei av å komme hjem blakk fra ferien? Velger du storbyer med lavt prisnivå kan du spare flere tusen uten at det går utover ferieopplevelsen. Dette er tre av de beste byene for en rimeligere storbyferie.

1. Gdansk – perfekt for en rimelig storbytur med vennegjengen

Bare halvannen times flyreise fra Oslo ligger vakre Gdansk med sin spennende historie, fantastiske arkitektur, billige shopping og livlige uteliv.

– Gdansk passer egentlig for alle, og kanskje ekstra godt hvis du skal på en helgetur med gode venner, forteller Merete Strand, som jobber i Ving. Hun og fem venninner reiste til den polske byen i fjor høst.

En helgetur til Gdansk i strålende vær er vel ikke å forakte? Foto: Ving 

Ifølge Merete kan byen med sin ærverdige arkitektur og hyggelig gamleby til tider minne litt om Praha, men med lavere priser. På Forex´ liste over de rimeligste storbyene i Europa ligger Gdansk nå på niende plass.

– Det er relativt billig å shoppe, spise ute og å oppleve ting, og du får generelt sett mye for pengene, sier hun.

Hele gjengen på tur i Amber Sky. En fin opplevelse om man ikke er redd for høyder! Fra venstre: Merete Strand, Toril Sandnes, Christina Kortgaard, Liv Thea Hanestad, Christina Hveberg og Lene Mydland. Foto: Privat 

Shoppingen i Gdansk byr på en blanding av kjedebutikker og mer lokale butikker, med forholdsvis lave priser, og både klær, sko og sminke ble med hjem i jentenes kofferter etter noen timer på kjøpesenteret Galeria Handlowa Madison.

– Stadig flere oppdager hvor fint det er i Gdansk, og det ser du blant annet på restaurantene. Da vi skulle ut og spise på lørdagskvelden, tok det oss ganske lang tid å finne et spisested med ledig bord. Det lønner seg å reservere på forhånd, tipser Merete.

Varm og lun stemning på ett av byens mange flotte torg. Foto Ving 

Hun anbefaler blant annet restauranten Goldwasser, et populært spisested med både tradisjonell polsk mat og internasjonale retter på menyen.

– Også Chleb Wino er verdt et besøk. Det er et koselig sted med god mat og drikke. Det koster ca. 60-70 kroner for en pizza, tipser Merete.

Her kan du lese mer om Gdansk

Jentegjengen rakk også en tur til nabobyen Sopot i løpet av helgen i Gdansk, noe de alle er enige om var verdt turen.

Deilig sandstrand i byen Sopot, som ligger rett utenfor Gdansk. Foto: Ving 

 

– Sopot har en fin sandstrand og er veldig populært i sommermånedene, men det var fint å besøke byen på høsten også. Det tar bare 20-30 minutter dit med taxi eller tog, og her har de blant annet Europas lengste pir bygget av tre, forteller Merete.

Og etter den innholdsrike helgen er Merete overbevist om én ting:

– Gdansk var rett og slett en perfekt by å reise til med jentegjengen. Prisene var lave, byen var koselig og hadde en hyggelig atmosfære, og i sånne omgivelser var det lett å gjøre det som var det viktigste for oss: være sammen, skravle, le og kose oss.

Venninnetur, guttetur eller kjærestetur? Gdansk passer for alle. Foto: Ving 

Kjekt å vite om Gdansk:

  • Gdansk har mange fine severdigheter, blant annet Museum of the Second World War og det store pariserhjulet AmberSky, og gratis turistattraksjoner som den gotiske porten Golden Gate og fontenen Fountain of Neptune.
  • Tar du en taxi fra Gdansk til Sopot kan du regne med å betale 30-40 zloty (70-80 kroner). De fleste taxiene opererer med faste priser per kilometer, men sjekk med taxisjåføren for sikkerhets skyld.

LES OGSÅ: Slik sparer du penger før og under ferien

2. Krakow – vakker by på budsjett

Med sin majestetiske arkitektur og sine mange severdigheter havner Krakow ofte på topplisten over Europas vakreste byer. Maren Johnsen reiste til Krakow på venninnetur og ble mektig imponert over byen, som er Polens tredje største.

– Krakow er gammel, men fremstår veldig ren og pen – og fylt med nydelige blomster. Det er historie bokstavelig talt over alt, men samtidig er det en kul og moderne by med spennende restauranter, barer og butikker, foreller Maren.

Torget Rynek Glowny er Krakows hjerte og et naturlig samlingspunkt. Foto: Ving 

Hun og venninnene reiste på et lavt budsjett, men fikk oppleve at de kunne unne seg det aller meste likevel. De bodde på et flott hotell, var på spa og spiste og drakk godt hele helgen.

– Man får veldig mye for pengene der. Vi hadde et budsjett på 8000 kroner per person, og det inkluderte fly, hotell, spa, litt lommepenger og et par middager.  Vi ble faktisk ikke kvitt alt, selv om vi følte at vi ikke sparte på noe som helst – tvert imot, sier Maren.

Herlig med jentetur i Krakow. Fra venstre: Maren Johnsen, Mona Johansen og Hanne Nysveen. Foto: Privat 

I Krakow spiser du nemlig både bra og rimelig. Her er det mange gode restauranter og massevis av kafeer og barer – fra små og koselige til store og trendy. Torget Rynek Glowny er byens hjerte og et naturlig samlingspunkt.

– Start gjerne med en deilig kaffe på en av uteserveringene her før du drar på sightseeing blant de over hundre kirkene, de mange vakre bygningene fra middelalderen og slottene med sine spiralformede tårn, tipser Maren.

Gode restauranter er ikke vanskelig å finne i denne byen. Rimelig er det også. Foto: Ving 

 

– Besøk også Krakows usedvanlig vakre gamleby, Stare Miastro, som omfatter bebyggelsen rundt Rynek Glowny, Wawelborgen og den jødiske bydelen Kazimiers. På Rynek Glowny ligger også St. Marias kirke som er en opplevelse i seg selv.

Og er du klar for litt shopping blir du heller ikke skuffet. I Krakow er det mange butikker av alle slag, fra suvenirer til eksklusive merkebutikker. Det finnes også fine kjøpesentre i den nyere delen av byen.

Det er ikke foruten grunn at Krakow er kåret til en av Europas vakreste byer. Foto: Ving 

Venninnene fra Oslo tok også den ca. 70 kilometer turen til konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

– Vi hadde bestemt oss på forhånd at vi ønsket at et besøk der skulle være en del av turen, og vi fikk virkelig et brutalt innblikk i den forferdelige historien. Det var grusomt, men jeg er veldig glad vi gjorde det også. Jeg følte jeg skyldte de menneskene som var der å sette seg inn i det forferdelige som skjedde – og ikke glemme. Det er faktisk ikke spesielt lenge siden, sier Maren.

Den minnerike helgen ble avsluttet på The Piano Rouge Restaurant, hvor de spiste mat og hørte på musikk før ferden gikk videre til Kazimierz, det nydelige jødiske kvartalet, med flust av koselige kafeer og barer.

– Krakow er en perfekt by for å bare tusle rundt, nyte livet og kose seg, uansett om du reiser med venner, familie eller kjæresten, avslutter Maren.

Her kan du bo i Krakow:

Rubinstein Hotel: Et lite og veldig sjarmerende hotell i kulturbeskyttet bygning fra 1400-tallet, beliggende i den pittoreske bydelen Kazimierz. En hotellperle for gourmeter!

Hotel Kossak: Sentralt beliggende designhotell ved elven Vistula, med gangavstand fra de mest sentrale delene av Krakow.

Best Western Krakow Old Town: Et sentralt beliggende 3-stjerners hotell, innen promenadeavstand fra markedstorget og Wawel-fjellet og med utsikt over en grønn park.

Husk! Kredittkort på storbytur kan være skumle saker, men det kan også være supernyttig. Les mer om Vings kredittkort MyHoliday Card. 


3. Riga – luksus som ikke koster skjorta

– Jeg ble positivt overrasket over Riga, forteller Lén Kongerud i Ving. Hun og moren Marianne var på helgetur i den latviske hovedstaden tidligere i år, og ble møtt av en sjarmerende by med lavt prisnivå og mange spennende opplevelser å by på.

FANTASTISK BYUTSIKT: Fra tårnet i Peterskirken har du flott utsikt over Riga, og du ser blant annet de fire store hallene som huser byens store matmarked. Foto: Privat 

I løpet av helgen var de på spa, spiste middag på en av Rigas beste restauranter – alt til en rimelig penge.

– Riga er fantastisk koselig, og du kan unne deg det meste uten at det gjør nevneverdig stort innhugg på kontoen, sier Lén.

Her kan du lese mer om Riga

SJARMERENDE GAMLEBY: Rigas gamleby er full av koselige torg, smågater og spisesteder. Foto: Ving 

Hun synes spabesøket på ESPA, et av byens beste spa, var noe av det beste med helgen i Riga.

– Vi forhåndsbestilte en pakke med flere behandlinger, blant annet kroppsskrubb, Hot Stone-massasje, ansiktsbehandlinger og håndmassasje, og betalte bare rundt 1600 kroner pr. person for alt sammen. Inkludert en to-retters lunsj!

Etter spabehandlingene tok Lén og moren heisen opp til Skyline Bar i 26. etasje på Radisson Blu Latvija-hotellet som ligger rett rundt hjørnet.

GÅ INNOM RÅDHUSPLASSEN: På Rātslaukums ligger «The House of Blackheads», en av Rigas mest berømte severdigheter. Foto: Ving 

 

– Og kommer du før kl. 21.00 slipper du å betale inngangsavgiften på 5 euro som de har fra torsdag til søndag, tipser Lén.

For en spennende, lokal og skikkelig rimelig matopplevelse bør du sette kurs for Centraltirgus – Rigas store mathaller nede ved elven Daugava.

– De fire store hallene har hvert sitt spesialområde, og du kan velge og vrake blant alt fra latviske søtsaker til ostefylte småpaier. Det er ikke så lett å skjønne hva alt er, men når det meste koster under en tier pr. stk. har du råd til å prøve å feile litt, sier Lén.

LOKAL MAT: Sett kurs mot Centraltirgus – Rigas store mathaller – for spennende og skikkelig rimelig mat. Foto: Privat 

 

FRISTENDE SØTSAKER: De fire store mathallene har hvert sitt spesialområde, og du prøve alt fra latviske søtsaker til ostefylte småpaier. Foto: Privat 

I andre enden av prisskalaen ligger restauranten Vincents, en eksklusiv restaurant som lenge har tronet øverst på Tripadvisors liste over de beste restaurantene i Riga.

– Vi ble tipset om Vincents en stund før vi dro og bestilte bord i god tid, men vi visste ikke helt hva vi skulle forvente utover veldig god mat, sier Lén.

Da hun og moren satt seg til bords, var det på hver sin side av en stor dekorasjon formet som et minimalistisk løvtre.

– Da vi skjønte at løvbladene var hjemmelagede potet- og parmesanchips som skulle spises, da forsto vi virkelig at dette kom til å bli en spennende matopplevelse.

Og det ble det. Mellom hver rett disket personalet opp med den ene spennende mellomakten etter den andre, uten ekstra kostnader.

– Vi hadde bestilt angusbiff til hovedrett, men før vi kom så langt ble vi blant annet servert en stor kule av is – en iglo – på en suppetallerken. Vi så bare forvirret på hverandre først, men så tok servitøren frem en liten brenner og smeltet hull i overflaten – og avslørte to kunstneriske matbiter med krabbekjøtt og avokado på innsiden, forteller Lén.

SPEKTAKULÆR RESTAURANT: På restauranten Vincents får du en matopplevelse utenom det vanlige. Begge foto: Privat 

 

Hun anbefaler både restauranten og Riga på det varmeste.

– Maten på Vincents var utrolig god, og det er fantastisk artig å besøke en by hvor du kan gå på restauranter som denne uten å grue deg til regningen. Når vi skulle dra fra Vincents, ble vi til og med kjørt tilbake til hotellet av en privatsjåfør, på restaurantens regning. Hvor ofte opplever man det? Riga er definitivt et godt valg hvis du vil ha skikkelig valuta for pengene, avslutter Lén.

SPIS GODT: Den fine hotellrestauranten Neiburgs har både raw food, og mer tradisjonelle retter som andesalat, på menyen. Foto: Privat 


 

Flere bra spisesteder i gamlebyen:

Fat Pumpkin. Uformell og avslappet vegetarisk og vegansk restaurant. Prøv gresskarsuppen eller blomkåltempuraen. Husk kontanter, her tar de ikke kort!

OGLE. Kul grill- og pizzarestaurant med spennende menyinnslag som steinovnsbakt pitabrød med rødbethummus. Fra 9 euro for en pizza.

Neiburgs. Lekker hotellrestaurant (men åpen for alle) med både tradisjonelle retter og raw food på menyen. Hovedretter koster fra 13 euro.


Har du aldri vært på ferie utenfor Norges grenser? Nå har du sjansen! TV 2 søker deltagere til nytt reiseprogram. Les mer her. 

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.