Annonse fra Ving
Gå til

Kanariøyene: Slik velger du riktig øy

I 2016 reiste over 400 000 norske turister til Kanariøyene*, og trenden fortsetter også i år. Ving har reiser til Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, Fuerteventura og Lanzarote, og du kan fly direkte til Gran Canaria fra både Tromsø og Evenes – men hvordan vet du hvilken kanariøy som passer best for deg?

Gran Canaria – klassikeren med noe for enhver smak

Kanariøyene består av syv forskjellige øyer, men Gran Canaria er selve klassikeren.

Allerede på 50-tallet fløy reiseglade nordmenn sørover til varmere vær og lysere kvelder, og den dag i dag er det tusenvis av oss som velger Gran Canaria når ferien skal bestilles. Vibeke Skontorp har vært der 7 ganger – sist forrige vinter.

– Jeg elsker øya for alt den har å by på, og jeg blir nok aldri helt ferdig med den. Det er så lett å kose seg der, sier hun med et smil.

• Tips! Her kan du se alle charteravgangene fra Tromsø og Evenes

LETT Å KOSE SEG: Vibeke Skontorp blir ikke lei av Gran Canaria og alt øya har å by på.  

 

Til daglig jobber Vibeke på Vings hovedkontor i Oslo. For henne er det flere ting som gjør at hun velger Gran Canaria igjen og igjen.

– Det er værsikkert, mange fine hotell og gode restauranter der, og ikke minst finnes det masse gøy å gjøre. Den fine Amadores-stranden i sør og et besøk i Las Palmas er blant mine favoritter, tipser hun.

GRAN CANARIAS BESTE STRAND? Anfi Beach med sin lyse sand og klare badevann regnes som en av øyas beste strender.  

 

Las Palmas er hovedstaden i den spanske provinsen Gran Canaria tilhører. Ifølge Vibeke er det lett å glemme at det finnes en storby i lite format i ferieparadiset.

– Jeg anbefaler alle å tilbringe et par dager i Las Palmas. Pass på at du er der på en torsdag, for da er det La ruta de tapas i gamlebyen Vegueta. Da går du fra bar til bar og små restauranter og prøvesmaker enkle tapasretter for bare et par euro. Spanjolene selv elsker dette, så her kommer du virkelig tett på lokalbefolkningen.

SJARMERENDE SMÅBYER: Gå heller ikke glipp av en tur til Puerto de Mogán, en idyll på Gran Canarias sydvestkyst.  

–  Restauranten Novillo Precoz i Las Palmas er også verdt et besøk. Det er et bitte lite spisested, nærmest et hull i veggen, så her må du reservere på forhånd for å være sikret plass ved et av de få bordene. De har fantastisk biff, skikkelig mør og smakfull. Sørg for å være sulten når du kommer, for her er det ikke snakk om små porsjoner, tipser Vibeke.

Vibeke har vært på Gran Canaria både med og uten barn, og begge deler har falt i smak.

POPULÆRT FAMILIEHOTELL: Sunwing Arguineguín Seafront på Gran Canarias solkyst er et av Vings mest populære familiehotell. 

 

– Skulle jeg reist med barn igjen ville jeg valgt Ocean Beach Club i Playa del Cura eller Sunwing Arguineguín. Sønnen min lærte å svømme på kursene de har på Sunwing, og det var mange andre barn der som han kunne leke med. I tillegg var hotellområdet flott og det var deilig temperatur i bassenget, så der trivdes vi veldig godt begge to, minnes hun.

Har du lyst på flere tips? Her er 6 ting du kan gjøre på Gran Canaria – helt gratis!

(* Kilde: Estimering fra Spanias Turistkontor, basert på tall fra FRONTUR, utviklet av det Spanske Statistikkinstituttet)

NYE NATUROPPLEVELSER: Gran Canaria byr på dramatiske vulkanlandskap, dype daler og storslagne utsiktssteder – og fantastiske turstier som lar deg oppleve det hele.  


La Gomera – rolig golfparadis

La Gomera er en av de mindre Kanariøyene, og her er tempoet vesentlig roligere enn på naboøya i øst. Hit reiser du for å nyte de fredelige omgivelsene og naturen.

Marie-Anne Zachrisson har tatt med familien til den lille øya flere ganger.

– Det er én grunn til at La Gomera stadig kommer opp når vi planlegger feriene våre, og det er at vi har hatt noen av våre beste ferieuker her, forteller hun.

FAMILIEPARADIS: Marie-Anne Zachrisson har reist til La Gomera med mann og barn flere ganger. Der har de hatt noen av sine beste ferieuker. 

Golfbanen Tecina besøker de alltid når de er på øya.

– Den er virkelig spektakulær med utsikt over Atlanterhavet. Når været er klart ser man tydelig den ruvende vulkanen Teide på naboøya Tenerife. Det tar bare noen minutter å rusle hit fra hotellet Jardin Tecina, og på veien passerer du både bananplantasjer og avokadotrær.

GLAD I GOLF: La Gomera er en avslappet liten øy med fine golfanlegg, og på banen Tecina har du flott utsikt over Atlanterhavet. 

Noe av det Marie-Anne liker aller best er å ta med seg en god bok og ta heisen ned gjennom fjellet til strandpromenaden, saltvannsbassengene og

strandklubben Club Laurel som tilhører Vings eneste hotell på øya.

– Etter noen avslappende timer i solen pleier vi å gå til det lille sentrumsområdet Playa de Santiago, kanskje ta en is og rusle rundt i havnen. Sist vi var på La Gomera fikk vi med oss niste fra hotellet og gikk til en strand et godt stykke unna. Der ble det salte bad og lunsj på en helt øde steinstrand, minnes Marie-Anne.

I POSE OG SEKK: I tillegg til å være golfentusiastenes mekka har La Gomera storslagen natur og vakre strender, som denne i Valle Gran Rey.  

Ifølge henne er La Gomera helt annerledes enn de andre Kanariøyene.

– Hvis du elsker sandstrender, shopping og uteliv er ikke dette rett ferieøy. Men landskapet er fantastisk vakkert med høye fjell, dype raviner, trolske skoger og grønne daler. Om bord på katamaranen som tar deg over til La Gomera fra Tenerife får du oppleve øyas dramatiske formasjoner og spesielle natur, og er du heldig ser du kanskje delfiner.

Vil du oppleve rolige La Gomera i kombinasjon med de mer fartsfylte øyene anbefaler Marie-Anne å gjøre begge deler på samme ferie. 

– Ving tilbyr kombinasjonsreiser som gjør at du for eksempel kan tilbringe en uke på La Gomera og deretter en uke på Tenerife, eller omvendt, så hvorfor ikke si som Ole Brumm: Ja takk, begge deler?

AVSLAPPET ATMOSFÆRE: La Gomera er vakkert, rolig og tilbakelent, og vil du oppleve mer kan du kombinere besøket med en uke på naboøya Tenerife.  

Tenerife – opplevelser i fleng

Tenerife er den største og mest folkerike av Kanariøyene. Inga Måkestad og Ingrid Skjærseth har begge jobbet på den populære ferieøya og har mange gode tips.

– Noe av det aller beste med Tenerife er kontrastene. Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger, og alt toppet med vulkanen Teides unike månelandskap, sier Inga, som er Vings destinasjonssjef på øya.

LOS GIGANTES: Et sjarmerende og hyggelig badested på Tenerifes mest solsikre kyst, som har klart å beholde sin kanariske sjarm. 

Hun synes særlig de naturlige lavastrendene er verdt å få med seg.

– De finnes over hele øya, men mine favoritter er Playa Benijo og Playa del Bollullo. Begge ligger på den nordlige kysten, og du må gå et lite stykke for å nå dem. Ta med deg litt mat og drikke og bli der en stund, bare sitt der og hør på bølgende som slår innover den kullsorte sanden.

Med sitt skiftende landskap passer Tenerife for alle typer feriegjester, og du kan få med deg alt fra ziplines til lokale, kulturelle innslag. Inga anbefaler leiebil for å få med seg så mye som mulig.

– Kjører du langs vestkysten kommer du etter hvert opp i høyden og til byen San José de los Llanos. Der venter en spennende kulturell opplevelse. El Risco Asociación Cultural er et lite skur av en restaurant hvor det lages enkel og smakfull mat av råvarer fra området. Dra innom på en søndag, da har de livemusikk med lokale musikere på den lille scenen utenfor. Intimt og koselig, og litt hippievibber. En helt annerledes opplevelse, tipser hun.

LEI BIL: Tenerife har høye fjell, dype daler og svarte strender, og den beste måten å oppleve mest mulig på er å kjøre rundt på øya. 

Ingrid jobbet som destinasjonssjef på Tenerife fra 2015 til og med i år, og anbefaler blant annet hvalsafari.

– Det er ikke alle som vet at det lever hundrevis av pilothvaler og delfiner mellom Tenerife og La Gomera. Området trafikkeres også av spekkhuggere, knølhval, hvithval og andre hvalsorter, og blir du med på en båttur for å kikke etter disse er du nesten garantert å møte på pilothvalene og delfinene. Er du skikkelig heldig får du se noen av de større hvalsortene også, sier hun.

Både Inga og Ingrid anbefaler også et besøk på berømte Teide. Vulkanen Teide rager 3,718 meter over havet, og veien til toppen byr på vakkert, særegent landskap og spektakulær utsikt. Dere kan ta taubanen opp hvis været tillater det (starter på 2356 meters høyde), eller trimme apostelens hester hele veien til topps.

KAST DEG UT I DET: Tenerife passer godt for de eventyrlystne. Hva med et besøk i ziplineparken på vei opp mot vulkanen Teide?  

 

– Vulkanen er kjent og verdt et besøk, men nasjonalparken er også et av verdens beste steder for stjernekikking. Det arrangeres blant annet en utflukt der du først får oppleve solnedgangen fra mer enn 3000 moh. og deretter ser på den spektakulære stjernehimmelen i teleskop sammen med astronomer. 

Det finnes også mange merkede stier for fotturer på øya, og spesielt i området rundt Teide.

NOE FOR ENHVER: Med sitt skiftende landskap passer Tenerife for de fleste. Sydsiden domineres av imponerende Teide og karrig lavalandskap, mens Orotavadalens frodige natur regjerer i nord. 

– Byen Vilaflor er utgangspunkt for mange turstier. Ofte går du helt alene, og luften, lydene og lukten er terapi for sjelen. På veien opp mot Teide fra La Laguna finnes det også en zipline-park der du kan slenge seg ut mellom de høye grantrærne, tipser Ingrid.

Vil du lese mer om Tenerife? Her får du flere ferietips.

Psst! Er du ute etter en klassisk kanarieuke? Eller passer det bedre å være borte 5, 10 eller 16 dager? Reiser du med Ving til Kanariøyene kan du velge mellom charter til de mest populære reisemålene – eller ruteflypakker med valgfri avreisedag og reiselengde. Valget er ditt.

GROTTEUTFLUKT: De høye klippene i Los Gigantes sørger for en flott og dramatisk innramming, og du kan dra på oppdagelsesferd i grotter som denne.  


Lanzarote – en smak av luksus

Vulkanøya Lanzarote er kanskje den mest undervurderte av de kanariske øyene. Reiseblogger og journalist Vibeke Montero mener øya har rustet seg opp til å bli den lekreste i søskenflokken.

– Forvandlingen har skjedd i det stille, og nå er øya både stilfull og elegant, sier hun.

På Lanzarote kan du ikke unngå å se lava, og det ser nesten ut som om Timanfayas store utbrudd skjedde i forrige uke – ikke for nesten tre hundre år siden. I dag er det lavaen som gir øya identitet, mye takket være øyas store kunstnersønn César Manrique, som har skapt spektakulære installasjoner i den ville naturen.

PAPEGØYESTRANDEN: Playa de Papagayo på Lanzarotes sørspiss regnes som stranden over alle strender på øya.  

– Damer som er glade i å pynte seg i ferien, kan glede seg til Lanzarote. Her får du brukt kjolene dine, uansett om du vil drikke deilig avkjølt vin direkte fra bodegaen i Geriadalen, eller om du skal på restaurant og smake på de prisvinnende ostene fra landsbyen Uga. Eller hva med å supplere smykkesamlingen med en ekte olivin, en smykkesten som finnes på nordsiden av øya, tipser Montero som trekker frem Lanzarote som sin favorittøy.

Montero mener det aller beste stedet å ha base er i Playa Blanca i sør, med mindre du vil ut og feste natten lang.

– Her er det rolig, og fantastiske forhold enten du ferierer med familien eller kjæresten. Det beste er at øyas aller beste strender ligger her, forteller hun.

UNDERVURDERT: Reiseblogger og journalist Vibeke Montero mener Lanzarote har rustet seg opp til å bli en av de lekreste i den kanariske søskenflokken.  

Playa de Papagayo regnes nærmest som stranden over alle strender på Lanzarote. Papagayo ligger på sydspissen av øya i naturreservatet Los Ajaches, skjermet av klipper. Her kan du slappe av i solen på fin, hvit sand, svømme i krystallklart vann og snorkle.

Playa Dorada, også kalt Golden Beach, ligger også i Playa Blanca-området og er en klar turistfavoritt. Og som seg da hør og bør kan du selvfølgelig leie tråbåter, kjøre bananbåt eller teste jetski. Eller rett og slett ligge rett ut i solen og høre bølgene klukke over skjell og grovkornet sand. Det ligger flere kafeer her, blant annet en litt i høyden med fin utsikt.

SOL OG BAD: Du finner fine strender flere steder på Lanzarote, som denne – Playa Matagorda – på øyas østside.  

Fuerteventura – det ukjente strandparadiset

Fuerteventura er den nest største av Kanariøyene, men atmosfæren er likevel avslappende.

For mange nordmenn er øya ukjent territorium: Hit kommer det færre turister og trafikken er roligere. Aaro Palomäki har besøkt alle de store øyene, men har Fuerteventura som sin favoritt.

FUERTEVENTURA ER FAVORITTEN: Aaro Palomäki har besøkt alle de store Kanariøyene, men foretrekker Fuerteventura.  

Corralejos sanddyner er helt fantastisk og verdt å få med seg når du besøker Fuerteventura. Mindre kjent er kanskje den lille øya Isla de Lobos, som ligger rett utenfor Corralejo. Lobos tilhører et naturreservat, og på øya er det flere fine, små strender med krystallklart vann, tipser Aaro, som jobber som Service Manager for Ving på øya.

– Det pleier ikke være så mange mennesker på strendene, og bølgene er mindre her, så det er et perfekt sted for snorkling. Du kommer deg dit med en glassbunnbåt fra Corralejos havn, og turen tar bare 15 minutter.

SPEKTAKULÆRT SYN: Las Dunas, sanddynene i nærheten av den lille fiskerlandsbyen Corralejo er vel verdt et besøk når du er på Fuerteventura.  

På Fuerteventura finner du faktisk noen av Europas beste strender. Brede, milelange og gyllengule strekker de seg rundt nesten hele øya. Her er det enkelt å nyte strandlivet i usjenerte omgivelser, men du trenger ikke å ligge på stranden hele dagen om du ikke vil.

STRANDPARADIS: Nasjonalparken Las Dunas består av 30 km² med fantastiske strender og enorme sanddyner. 

– Vil du oppleve Fuerteventura er en leiebil perfekt. Nesten alle veier er asfalterte, og det er lite trafikk. Likevel sies det at det er flere geiter enn mennesker her, så du bør kjøre litt forsiktig, sier Aaro. 

På midten av øya ligger det flere koselige småbyer, som de gamle hovedstedene La Oliva og Betancuria. Det er også noen utsiktsplasser der som byr på en fantastisk utsikt. Ifølge UNESCO har Fuerteventura den største ørkenen i hele Europa. Ingen bygninger, bare natur.

PÅ OPPDAGELSESFERD: Lei en bil og utforsk Fuerteventuras koselige småbyer, som Betancuria.  

Aaros beste Fuerteventura-tips er å bevege seg litt utenfor komfortsonen.

– Gjør noe som du ikke kan gjøre hjemme! Fuerteventura er for eksempel Kanariøyenes beste surfested og det finnes flere bra surfeskoler. Eller bare ta en gåtur til en gammel vulkan, eller besøk en liten lokal gård og klapp et esel.

Tips! Når du reiser med Ving til Fuerteventura reiser du med rutefly. For å finne priser må du søke etter avreise på lørdager.

• Skal du til Kanariøyene i vinter? Disse 10 opplevelsene må du ikke gå glipp av.               

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.