Annonse fra Sparebank1 Nord-Norge
Gå til

Dette kan gjøre unge til bedre sjåfører

Endelig noe som kan gjøre bilkjøring tryggere og morsommere på samme tid.

Det er ingen spøk å få seg førerkort, noe de fleste av oss vet. Det krever presisjon, ro og flyt, i tillegg til at man må huske på en rekke ulike regler. Derfor var det ikke så rart at Tiril Kræmer Kufaas var litt nervøs da vi møtte henne dagen før oppkjøringen.

NY SJÅFØR: Tiril Kræmer Kufaas fikk gode råd og tips fra Ole Jørgen Ørjavik i Sparebank1 Nord-Norge.  

– Jeg er veldig glad i å kjøre bil og har hatt mopedlappen siden 2015. Likevel er jeg selvfølgelig spent. Det kan jo hende man gjør noen feil når man først kommer til oppkjøringsdagen, sier Kufaas.

Liker ikke «børning»

Den unge sjåføren fikk sammen med Ole Jørgen Ørjavik, leder for forsikring i Sparebank 1 Nord-Norge, teste ut den splitter nye applikasjonen SPINN som er en del av bankens smarte bilforsikring.

MÅLER KJØRINGEN: Ved hjelp av SPINN kan du få billigere forsikring ved kjøp av bil.  

Poengsummen går opp til 100 og tallet svinger gjennom dagen ut fra kjøringen.

– SPINN er lur å bruke for alle, uansett alder, for å bli bevisst på hvordan kjører, men passer kanskje spesielt godt for unge som ikke har kjørt så lenge. Formålet er at man skal bli en mer bevisst sjåfør og kjøre med flyt. Den liker ikke «børning» for å si det sånn, sier Ørjavik.

Se mer om den her:

Skjerpes

Med en gang vi startet å kjøre kjenner Tiril at hun blir mer bevist på hvordan hun beveger seg i trafikken. I starten bremset hun litt hardt og lå på 84 poeng, men derfra og ut steg resultatet.

– Man blir jo veldig bevisst på hvordan man kjører når du vet at det er noe som måler hva du gjør. I tillegg skjerper jeg meg og merker at jeg vil gjøre det bra. Det kjennes nesten ut som man spiller et spill.

SOM ET SPILL: Tiril ønsket å gjøre det best mulig da hun ble målet.  

Ørjavik skryter også av måten hun håndterer bilen på.

Her kan du lese mer om Smart Forsikring.

–  Hun er virkelig flink og tar hensyn til omgivelsene rundt seg. Dersom flere benytter seg av SPINN kan den potensielt føre til færre ulykker og mindre skader i trafikken, i tillegg til lavere forsikringspremie for unge sjåfører.

Til øvelseskjøring

Mats Wang jobber som trafikklærer ved Tromsø Trafikkskolesenter. Han har selv ikke prøvd SPINN, men etter det han har lest om den er han positivt innstilt.

– Jeg tror absolutt denne applikasjonen vil hjelpe på, ettersom man får gevinst dersom man kjører mykere. Den vil være et godt verktøy og hjelpemiddel både under øvelseskjøring og etter man har fått førerkortet, sier Wang.

Unge gutter mellom 18-23 kolliderer nesten dobbelt så mye som jenter i samme aldersgruppe, derfor er det lurt for de «yngre» å benytte seg av SPINN slik at de kan legge til seg gode kjørevaner fra starten av

GODT VERKTØY: Kjørelæreren opplever SPINN som en lurt ting, både for unge og de eldre.  

– De unge sjåførene er statistisk sett de med høyest risiko i trafikken, men vi ser at det stadig blir færre og færre av disse og en økning blant de mellom 45 og 55 år. Derfor mener jeg at denne kan være gunstig for alle, ikke kun for de unge, sier Wang. 

Godt resultat

Det er derfor bra at hele familien kan bruke SPINN, slik at alle får gode kjørevaner. Applikasjonen måler hvordan bilen brukes til enhver tid, også dersom smarttelefonen som er koblet opp mot bilen ikke er med i bilen.

FIKK LAPPEN TIL SLUTT: Tiril har nå førerkortet, om det hadde noe å gjøre med vår lille tur dagen før oppkjøringen vites ikke.  

– Jeg har selv to sønner som jeg prøvekjører med og som bruker applikasjonen. Slik kan både jeg og de følge med på hvordan vi kjører sier Ørjavik.

Og Tiril, hun endte den lille turen med et svært godt resultat – hun fikk totalt 98 poeng av hundre mulige. Det var kanskje derfor ikke tilfeldig at hun dagen etter møtet med oss kunne meddele en god nyhet.

Jeg fikk lappen


Her kan du lese mer om Smart Forsikring.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.