Annonse fra Ving
Gå til

6 storbyer du ikke må gå glipp av i vår

Våren er høysesong for storbyreiser, så vi har samlet eksperttips fra Lisboa, London, Barcelona, Reykjavik, New York og Roma til deg. Bla ned til din favoritt – eller la deg inspirere til nye opplevelser!

Med dagens hyppige flyavganger og lave priser er det lettere enn noen gang å dra på korte, innholdsrike storbyturer.

Norges største reisearrangør Ving samarbeider med flere kjente flyselskap som SAS, Norwegian og KLM og det betyr at du kan velge og vrake blant mer enn 50 storbyer.

Lisboa er en av de storbyene som vokser mest i popularitet denne våren og sommeren. Vi har nesten doblet veksten (+81 prosent) fra samme tid i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Hun trekker frem det lave prisnivået og 300 soldager i året som to av mange gode grunner til å besøke den portugisiske hovedstaden.

For Maria Kristin Svendsen i Ving var Portugal lenge et mystisk reisemål – for hva befinner seg egentlig i nabolandet til feriefavoritten Spania? Hun tok med seg kjæresten Martin til Lisboa for å få svar.

– Jeg må si at Lisboa imponerte meg. Det er så mye å gjøre der! Bydelen Bairro Alto med sine små trange gater, koselige restauranter og masse folk.er min favoritt. En ettermiddag ble vi tipset om A Tasca Do Chico, en liten bar hvor relativt ukjente musikere spiller og synger fado, en tradisjonell portugisisk musikktype. Det var en utrolig fin opplevelse, forteller Maria.

PORTUGISISK FOLKESANG: I Lisboa kan du høre fado på restauranter, kafeer og i gatene, gjerne akkompagnert av gitarspill. Som så mange andre musikksjangre er det ofte kjærlighet det synges om, med både sjel og innlevelse. Foto: Maria K. Svendsen   

Senere samme kveld gikk paret til utkikkspunktet i Bairro Alto og slo seg ned på gresset sammen med portugiserne.

– Vi var der midt på sommeren og det varmt selv om solen hadde gått ned. Vi kjøpte noen drinker i den lille baren som ligger der, og det var så god stemning. En perfekt kveld i Lisboa, forteller Maria.  

Den eldste bydelen Alfama er også verdt et besøk. Store deler av Lisboa ble ødelagt av et jordskjelv på 1700-tallet, men i Alfama er fortsatt de små husene, kirkene og torgene intakt. Fra borgen Castelo São Jorge får du fantastisk utsikt over byen.

NY STORBYFAVORITT: Stadig flere ønsker seg på storbytur til Lisboa. Portugals hovedstad er bygget på syv høyder, og går du inn i riktig gate råder det en gammeldags, nesten skjør stemning med stilige gamle kafeer og barer, frisørsalonger og skopussere. Foto: Ving 

– Det er veldig enkelt å komme seg rundt i Lisboa. Kollektivtilbudet er bra, og både trikker og t-baner går støtt og stadig. Og ikke glem å ta de små, søte trikkene minst én gang i løpet av besøket, tipser Maria.

Bli med på oppdagelsesferd med trikk i Lisboa!

Marias beste Lisboa-tips

– Jeg elsker å gå rundt i storbyer og bare henge, spise god mat og titte. Sette meg i en park og spise en is. Derfor vil jeg si, bruk tid på å oppleve de vakre gatene. Ta beina fatt og gå rundt. Det finnes svært få rette gater i Lisboa, og bakkene går enten opp eller ned – husk gode sko!

SPENNENDE UTFLUKT: Fra Lisboa kan du dra på dagstur til UNESCO-byen Sintra (40 min. unna) og utforske flere slott, f.eks. kongefamiliens tidl. sommerslott (t.v.), eller Quinta da Regaleira (t.h.) – bygget av en mann som bare ville ha sitt eget slott med labyrinter og tårn. Foto: Maria K. Svendsen 

Ta med barna til London

Nordmenn elsker London, og den britiske hovedstaden troner øverst på listen over reisemål flest av oss skal besøke denne våren og sommeren. Vings finansdirektør, Åse Næss Frengstad og mannen Bjørn-Einar tok med barna på en vårtur til den engelske hovedstaden, og for Brage (7), Elise (10) og Gard (12) ble det tre dager fylt med spennende opplevelser og mye moro.

– For barna var London Zoo, Madame Tussauds og lekebutikken Hamleys i Regent St. klare høydepunkter. Hamleys er en av verdens største lekebutikker, med hele syv etasjer og alt fra pop up-bøker til modelltog i hyllene. Barna syntes selvfølgelig det var kjempestas, og selv jeg syntes butikken var helt fantastisk, forteller Frengstad.

GRØNNE LUNGER: Åse anbefaler at du bor i nærheten av en park i London. En tur i parken er et perfekt avbrekk fra den hektiske storbypulsen, både for barn og voksne. Foto: Åse Næss Frengstad 

Hun nøler ikke med å anbefale London til andre barnefamilier.

– Det er veldig greit å ha med seg barn til en storby som London. Det er mye å se og gjøre overalt, og det er spennende bare å gå rundt i gatene og se på de historiske bygningene og alle omgivelsene. Hvis du reiser med mindre barn er et besøk på den fantastiske lekeplassen Diana Memorial Playground i Kensington Gardens et must.  

Åses beste London-tips

– Bo sentralt! Det gjør alt mye enklere, og særlig hvis du reiser med barn. Vi bodde på Best Western Mornington Hotel som ligger i Bayswater, like ved Hyde Park. Fint hotell med perfekt beliggenhet og kjempegod frokost, anbefaler Åse.

Disse London-tipsene har du ikke hørt om før!

TA MED BARNA PÅ STORBYTUR: Ta dere tid til å spasere i gatene, se på de fantastiske bygningene og å gå over London Bridge, tipser Åse. Foto: Ving 

Laidback i Barcelona

Barcelona, den spanske storbyen i Catalonia er også blant storbyfavorittene. Reiseekspert og blogger Erik Valebrokk forelsket seg i Barcelona for mange år siden. Han vet ikke lenger hvor mange ganger han har vært der, men tipper at det nærmer seg 40 besøk.

– Det er noe med stemningen der som tiltrekker meg. Alt er veldig laidback i Barcelona, samtidig som du ser utrolig mye kreativitet og skapende kraft, i alt fra mat og drikke til kultur og design. Menneskene her er tradisjonsbundne på en måte som gjør at de ikke virker bakpå og konservative, men heller fremtidsrettede og innovative. De utvikler hele tiden arv og tradisjon - med respekt for det som har vært og nysgjerrighet overfor det som skal komme.

Barcelona er en av Vings mest populære storbyer, og selvsagt må du besøke La Sagrada Familia – den eksentriske multikunstneren Antoni Gaudís ufullendte kirke som ble påbegynt allerede i 1882. Foto: Ving 

Erik har mange gode minner fra Barcelona, men ett av de beste er fra et uventet møte med lokalbefolkningen på den lille restauranten El Racó del Mariner.

– Restauranten tilhører det lokale fiskermiljøet og lå tidligere nede i den mer industrielle delen av havneområdet. Her ser du absolutt ingen turister og min kone og jeg kom gående bak to eldre lokale herrer som ikke fikk bord. De så på oss og himlet med øynene – som om vi skulle få bord når de ikke fikk det – og da de var vel avvist og vi presenterte oss ble vi med et vennlig smil vist rett til bordet til deres store forbauselse. Der har du for å bestille bord på forhånd!

ELSKER BARCELONA: Reiseekspert Erik Valebrokk har vært i Barcelona flere ganger enn han kan huske og kjenner byen godt. Akkurat nå er det Vermut som gjelder på barfronten i den spanske storbyen. Foto: Helle Øder Valebrokk 

Har du besøkt Barcelona de siste årene har du kanskje fått med deg at gin har vært det store på barfronten. Ifølge Erik har brennevinet nå blitt erstattet av en sterkvin.

–  Akkurat nå er vermut det som gjelder. Nå har alle barer med respekt for seg selv sine egne vermuter, og det popper opp vermuteriaer overalt. Perfekt som en aperitif med litt ansjoser og oliven.  

Eriks beste Barcelona-tips

– Ikke vær redd for lommetyver! Barcelona har et ufortjent dårlig rykte i så måte. Det er ikke verre her enn veldig mange andre steder, men du må jo bruke huet og passe på også. Ikke glem at du er i en storby med alt det innebærer.

Her får du flere Barcelona-tips!

Eksotisk storbyhelg på Island

Reykjavik er kanskje ikke det første som faller deg inn når du tenker på storbyreiser, men Islands hovedstad har vært i vinden i flere år. Malin Tengheden Løken jobber i Ving og var fem dager på sagaøya i fjor. Besøket falt i smak – hos både store og små.

– Vi ønsket oss et spennende alternativ til sol og bad, et sted hvor vi kunne kombinere vakker natur, med byliv og spennende utflukter, og et mer perfekt reisemål kan jeg nesten ikke tenke meg.

UT PÅ TUR: Malin tok med familien til Reykjavik og utforsket Island med leiebil. Det ble en familieferie de sent vil glemme. Foto: Malin T. Løken 

Familien bodde på hotell i Reykjavik, og i løpet av ferien fikk de utforsket både badeland og shoppingmuligheter.

– Reykjavik er en liten by, men shoppingmulighetene er overraskende gode. Det er ingen kjedebutikker, kun små lokale designere og spennende interiørbutikker. Utrolig spennende utvalg for den som liker klær, design og interiør, tipser Malin.

Island er kjent for sin eventyrlige natur, så familien benyttet sjansen til å dra på dagsutflukter fra Reykjavik med leiebil.

– Det var så lett å ta seg rundt med bil, og det var fint å se barnas reaksjoner på den spektakulære naturen og hvordan de syntes alt var spennende. Noen av Islands fineste severdigheter ligger i «The Golden Circle», et område som omfatter blant annet Gullfoss, geysirområdet og Tingvalla (Thingvellir). Den ca. 30 mil lange rundreisen gjør du lett på en dag.

EVENTYRLIG FAMILIEFERIE: For barna i familien Løken var fossefallene og geysirene en ny ferieopplevelse, og et klart høydepunkt i løpet av dagene på Island. Foto: Malin T. Løken 

Ifølge Malin var det særlig de store fossefallene og geysirene barna på 6 og 7 syntes det var mest gøy å se. Minstemann fikk et overraskende møte med en av de sprutende kildene.

– Han gikk litt for nære og fikk seg en skikkelig dusj. Han ble rett og slett søkkvåt! Heldigvis hadde vi med skift, så det som kunne blitt en kald og trist opplevelse ble raskt et morsomt ferieminne. 

Malins beste Reykjavik-tips

Dra på hvalsafari. Det går flere turer daglig fra havnen og det er stor sjanse for å få se hval. En halvdagstur varer i ca. 3-3,5 time og koster rundt 7-800 kroner pr. voksen.

Ekstraordinære opplevelser i New York

– Jeg husker da jeg skulle til New York for første gang. Kunne det virkelig være så mye kulere der enn i andre byer? Vel, svaret var ja. Atmosfæren der er helt spesiell. New York har alt, sier Ann-Renée Degnes, avdelingsleder og salgskoordinator i Ving.

BYEN SOM ALDRI SOVER: New York er en av verdens kuleste storbyer, og ekstra hyggelig er det å besøke byen om våren når trærne i Central Park blomstrer. Foto: Ving 

Etter det første besøket har det blitt flere turer til en av verdens mest berømte storbyer.

– New York er en massiv storby, men det er utrolig enkelt å bli kjent og å ta seg rundt på Manhattan. T-banen er lett å forstå, og det er raskt og rimelig. Taxi kan være litt vanskelig å få tak i til tider, og for den vågale er sykkeltaxi en mulighet. Det er imidlertid ikke noe jeg anbefaler, for jeg trodde vi skulle krasje 50 ganger på den korte turen, forteller Degnes.

SKEPTISK FØRST: Ann-Renée var usikker på om New York ville leve opp til ryktet. Storbyen leverte, og Ann Renée har reist tilbake flere ganger siden det første besøket. Foto: Ann-Renée Degnes 

I New York har alt sin egen unike energi, og i de mange forskjellige bydelene på Manhattan finner du restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Ann-Renée anbefaler Tao, en asiatisk fusion-restaurant du finner både i Chelsea og i nærheten av Central Park.

– Tao er en av mine favorittrestauranter, det er hipt, stilig og populært. De har fantastisk god mat som dim sum og hummer, og servicen er utrolig bra. Det er ikke spesielt billig, men atmosfæren, maten og hele opplevelsen gjør det verdt det. Men husk for all del å bestille bord, og gjerne før du drar hjemmefra, anbefaler hun.

Og har du fulgt godt med i Sex og singelliv-serien kjenner du deg kanskje igjen på Tao: Det er nemlig her jazzmusikeren og restauranteieren Ray King flørter med Carrie Bradshaw.

Visste du at du kan dra på stranden i New York?

Ann-Renées beste New York-tips

  • Hvis du er i New York for første gang er Central Park, Empire State Building, Flatiron Building og Times Square obligatorisk. For viderekomne er et besøk i Harlem og Brooklyn å anbefale.

USLÅELIG UTSIKT: Det er et must å besøke en skybar i New York, for eksempel den på toppen av Gansevoort Hotel eller The Standard. Foto: Ann-Renée Degnes 


Kulturfråtsing i Roma

Den evige byen har noen av verdens mest imponerende severdigheter. Da Marianne Kongerud og familien besøkte Roma i fjor var det nettopp disse som sto på programmet.  

– For oss var det et «must» å oppleve Roma og verdenskjente steder som det enorme amfiteatret Colosseum, det gamle tempelet Pantheon og Vatikanstaten. Den majestetiske Peterskirken var definitivt et høydepunkt, sier hun.

Peterskirken ligger i Vatikanet, pavens suverene område i Roma og verdens minste selvstendige stat. Kirken er en av verdens største og huser kunstverk som Michelangelos kjente skulptur Pieta fra 1500-tallet og Filaretes bronsedører, for å nevne noe.

VERDENS STØRSTE: Peterskirken i Roma er verdens største kirke, og med en guidet omvisning får du mest mulig ut av besøket. Foto: Ving 

– Selve kirken er helt enorm, så jeg vil anbefale en guidet omvisning. Vi bestilte på forhånd en omvisning i Vatikanet som endte i Peterskirken, og da slapp vi de lange billettkøene og lærte mye som vi sikkert ikke hadde fått med oss ellers, tipser Marianne.

For øvrig er det ikke bare i Vatikanet du kan se kunstverk av de store mesterne – i en liten gate ved Piazza Navona ligger Basilica de San Agostino. Der kan du gå inn helt gratis og beundre et barokkmaleri av selveste Caravaggio. Rundt Piazza Navona ligger det mange trivelige fortauskafeér hvor du kan nyte et annet «must» i Roma: italiensk mat.

– Jeg ELSKER pasta, så det er nok ingen overraskelse at det italienske kjøkkenet er min favoritt. Et godt restauranttips er å unngå turiststrøkene, der er det ofte dyrt og ikke nødvendigvis best. Se etter mindre restauranter med mange italienere, da er du sikker på at maten smaker som den skal. Og prøv en bellini eller to, kombinasjonen av prosecco og ferskenpure smaker ekstra godt etter en lang dag med mye gåing og mange inntrykk, tipser Marianne.

KULTURELLE OPPLEVELSER: Roma er et «must» for alle kulturinteresserte, og da Marianne Kongerud og familien reiste til Roma sto severdigheter som Colosseum og Pantheon på programmet. Foto: Marianne Kongerud 

Mariannes beste Roma-tips

– Forsøk å finne et hotell i nærheten av Trevi-fontenen, Colosseum eller Spansketrappen. Disse tre severdighetene ligger i nærheten av hverandre, og bor du ved en av dem har du gangavstand til de andre. Da slipper å bruke tid på å reise frem og tilbake.

Les også: Dette er turistfellene du trygt kan gå i
 

Kjekt å vite om storbyreiser med Ving

  • Ving har reiser til over 50 storbyer blant annet i Europa, USA, og Asia.
  • Alle storbyreisene finner du på ving.no/storbyferie
  • Du er dekket av pakkereiseloven, og Ving tar var på deg hvis uhellet er ute.
  • Du kan fly direkte fra flere norske avreiseflyplasser.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.