Annonse fra Cermaq
Gå til

Cermaqs nyeste våpen i kampen mot lusa

Cermaq tar nå i bruk temperert sjøvann – en såkalt Optilicer – i kampen mot lakselusa. Cermaq har en forebyggende fiskehelsestrategi, og fokus på fiskevelferd er viktig for å kunne tilby et produkt med topp kvalitet til kundene.

Som et ledd i den preventive strategien, kommer Cermaq i år til å sette ut rognkjeks og luseskjørt på seks anlegg i Nordland og fem anlegg i Finnmark for å forebygge lusepåslag på fisken. Det kommer både fisken i anlegget og miljøet rundt til gode.

- Vi har evaluert ulike løsninger for ikke-medikamentell lusebehandling i Cermaq, men har kommet til at Optilicer er den beste løsningen for oss, sier Gunnar Gudmundsson, regiondirektør for Cermaq i Finnmark.

Optilicer er et avlusingssystem basert på temperert sjøvann; fisken som skal avluses blir tatt opp fra merden via en pumpe, og føres inn i et behandlingskammer hvor den blir eksponert for temperert sjøvann i ca 30-35 sekunder, før den føres ut i merden igjen.

Stort fremskritt
- Vi har stor tro på at dette skal bli et stort fremskritt for oss i kampen mot lusa. Optilicer er en lusebehandling som er mer skånsom for fisken sammenlignet med andre lusebehandlingsmetoder, og det er også bra for miljøet, sier Gudmundsson.

- Målet vårt er å kunne holde lusa borte med ikke-medikamentelle metoder. Da er Optilicer et viktig tilskudd i verktøykassen vår.

Dette er Optilicer:
Optilicer er utviklet og bygget i samarbeid med OptimarStette på Sunnmøre. Den består blant annet av to separate tanker (behandlingskammer), som samlet har en kapasitet på 200 tonn i timen. Etter at laksen har blitt behandlet med sjøvann og ført ut i merden igjen, kjøres vannet i tankene gjennom et filter, der lusa blir skilt ut og destruert. Når utstyret går optimalt vil det si at vi kan behandle en hel merde i løpet av 2 til 5 timer.

I disse dager får Cermaq på plass ny servicebåt. «Polar Viking» er utstyrt med helt ny teknologi i arbeidet med å bekjempelakselus. - Med Polar Viking og Optilicer kan vi behandle enkelt-merder i stedet for hele anlegget, sier regiondirektør Gunnar Gudmundsson (innfelt). 

 

Installert på nye «Polar Viking»
Optiliceren skal brukes av Cermaq i både Nordland og Finnmark, og er installert på den splitter nye servicebåten Polar Viking. Polar Viking er 28 meter lang, og er bygget av Aas Mekaniske Verksted på Vestnes. Cermaq leier båten av Marine Supply. Polar Viking er i disse dager på vei fra verftet utenfor Molde, til Nordland, hvor utstyret skal innkjøres og tilpasses før den kan settes i full ordinær drift.

- Vi gleder oss til å få Polar Viking i full drift. Med dette verktøyet har vi også mer fleksibilitet i avlusingsarbeidet vårt. Vi ser at det ofte er forskjell fra en merd til en annen på ett og samme anlegg når det gjelder antall lus. Med Polar Viking og Optilicer kan vi behandle enkelt-merder i stedet for hele anlegget, sier Gudmundsson.

Cermaq region Finnmark:

- 28 lisenser
- 4 R/D-lisenser (forskningskonsesjoner)
- 25 lokasjoner, 14-17 operative lokasjoner
- Operasjoner spredd over 200 kilometer i fem kommuner
- Slakteri i Rypefjord i Hammerfest med en kapasitet på 180 tonn laks per skift
- 210 ansatte
- Årlig produksjon på 30.000 tonn laks

Visjon:
Cermaq Norway er en av Norges største matvareprodusenter, med en daglig produksjon på 1,5 millioner porsjoner sunn og bærekraftig laks. Vår laks nytes årlig av mennesker i over 20 land verden over. Vi har en visjon om å bidra til langsiktig, bærekraftig verdiskapning og arbeidsplasser i lokalsamfunnene langs kysten av Nordland og Finnmark.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.