Annonse fra Delticom
Gå til

Hvordan forbedre bilens drivstoffeffektivitet

En av de største påvirkningene bilen har både på lommeboken og miljøet er drivstofforbruket.

Prisene på drivstoff har økt jevnt og trutt de siste årene, og med stadig nye avgifter og skatter ser ikke denne trenden ut til å snu. Det har dessuten blitt mer og mer fokus på miljøvennlighet den siste tiden, og stadig flere sjåfører velger mest mulig miljøvennlige biler.

Det er imidlertid ikke slik at man nødvendigvis trenger å vrake bilen og kjøpe el-bil for å spare miljøet og unngå å bli ruinert. Med noen enkle steg kan man nemlig til en stor grad redusere bilens drivstoffeffektivitet.

Mens noen av tiltakene man kan gjøre er helt kostnadsfrie, er det enkelte som krever at man bytter ut noen bildeler. Hos for eksempel 12bildeler.no og motoroljer.no finner man alt som trengs av utstyr for å forbedre kjøreøkonomien.

Bytt luftfilter og motorolje

Bilens luftfilter bør kontrolleres jevnlig. Et tett luftfilter mister evnen til å rense luften som går inn til motoren, noe som fører både til slitasje og økt drivstofforbruk.

Filteret er som regel enkelt tilgjengelig på toppen av motoren, og bør kontrolleres regelmessig. Hvis luftfilteret ser skittent eller tett ut, bør det byttes umiddelbart. Utover dette bør filteret byttes i henhold til tidsplanen som er angitt i bilens instruksjonsbok.

En annen måte for å redusere drivstofforbruket er å benytte riktig type motorolje. Jo tykkere oljen er, jo mer krefter trengs for å pumpe den, noe som fører til økt drivstofforbruk. Det er derfor viktig å bruke den motoroljen som bilprodusenten anbefaler.

Kontroller dekktrykket

Noe av det viktigste når det kommer til å redusere drivstofforbruk er å kjøre med riktig dekktrykk. Dekktrykket bør kontrolleres jevnlig, og minst én gang i måneden.

Spesielt viktig er denne kontrollen ved dekkbytte, og man finner enkelt riktig dekktrykk i bilens instruksjonsbok. For lite luft i dekkene gjør at kjøretøyet forbruker mer drivstoff enn nødvendig. Faktisk er det slik at dekk med undertrykk på 1 bar gir omtrent 6 prosent økt drivstofforbruk.

I tillegg vil for lavt dekktrykk redusere dekkenes holdbarhet, gi mindre presise styreegenskaper, øke bremselengden og øke risikoen for vannplaning. Dette kan i verste fall føre til farlige situasjoner i trafikken.

Kjør motoren optimalt

Et av de viktigste aspektene når det gjelder drivstofføkonomi er å kjøre motoren mest mulig optimalt. Forskjellen i forbruk mellom gode og dårlige sjåfører kan være på flere titalls prosent.

De fleste er klar over at det koster ekstra mye drivstoff å endre bilens hastighet. Dette er noe som kan være vanskelig å kontrollere på en effektiv måte, både på grunn av annen trafikk og på grunn av at sjåfører ikke klarer å styre dette på en perfekt måte manuelt.

Derfor kan det være lurt å benytte seg av cruise control, hvis bilen er utstyrt med dette. Dette gir gjerne en besparelse i drivstoff på mer enn 10 prosent.

Det er dessuten viktig å kjøre med så høyt gir som mulig. Ved 60 km/t benytter bilen 25 prosent mer drivstoff i tredje gir sammenlignet med femte gir. Kjører man ved høye hastigheter i lave gir vil man dermed forbruke mye mer drivstoff enn nødvendig.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Altaposten.nos redaksjon, men av Altaposten.nos markedsavdeling.

Altaposten.no er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på altaposten.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.