Avsluttet fjoråret med å fjerne restavfallscontaineren

Stadig flere bedrifter i Alta tar ansvar for miljø og bærekraft. En av bedriftene som har tatt steget med å bli Miljøfyrtårnsertifisert, er Vernesenteret.

foto
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

Vernesenteret begynte arbeidet med å bli Miljøfyrtårnsertifisert våren 2021. For å bli sertifisert som Miljøfyrtårn må bedriften gjennom en rekke kriterier for å kartlegge miljøavtrykket.

- I forbindelse med Miljøfyrtårnsertifisering har vi jobba særlig med kildesortering. Det var der vi så vi hadde størst potensial, forteller Veronika Johansen ved Vernesenteret.

Underveis i sertifiseringsprosessen, viste det seg at å endre kildesorteringsvanene var en overkommelig jobb.

- Det meste sitter i rutiner og innstilingen, sier Veronika.

Flere sorteringsdunker

Et av grepene som Vernesenteret gjorde, var å tilrettelegge med flere sorteringsdunker på forskjellige avfallsstasjoner rundt om i lokalene sine. Dette reduserte andelen restavfall betraktelig.

Som følge av endring i rutinene og flere tilgjengelig avfallsdunker, kunne Vernesenteret kvitte seg med restavfallscontaineren før jul.

- Restavfallscontaineren har stått tom siden tidlig i høst. Så vi kunne sikkert ha kvitta oss med den etter sommerferien, men vi lurte på om vi var klare for det steget. Vi måtte være sikre, men når behovet ikke er der og den står tom bestemte vi oss for å kvitte oss med den, sier Veronika.

Tar ansvar for miljøet

Vernesenteret sorterer i dag plast, papir, papp og biologisk, i tillegg til restavfall. Noen ting må nemlig gå som restavfall.

- Det kan være vi får inn et par sko som skal kasseres, det må definitivt gå som restavfall. Utover det er det småting av plast og sånn som ikke går som plastemballasje, sånne ting havner særlig i restavfall. Også tekstilbiter, forteller Veronika.

Hun er veldig stolt av kollegaene sine på Vernesenteret som tydelig tar ansvaret som Miljøfyrtårnsertifiseringen bærer med seg.

- Det blir jo sånn at vi gjerne sitter og diskuterer hvordan man løser ting, hva slags materiale er det laget av og i hvilken dunk skal det kastes. Vi setter oss så mye inn i det, også tar man det jo med seg hjem og det blir til at nesten alle sorterer i større grad hjemme også, så det er vinn-vinn for alle parter, avslutter Veronika.

foto

Vefas Retur leverer avfallsløsning til Vernesenteret. De tok kontakt med salg- og markedsansvarlig i Vefas Retur, Rune Berg, da Vernesenteret startet jobben med å få på plass kildesortering.

– Vi merket ganske fort at det var en entusiastisk gjeng med et genuint ønske om å få sorteringen på stell. Vi kom med forslag om hvordan de skulle sortere og ble enige om at de skulle ta kontakt når de var kommet godt i gang. At de da ringer og sier de ikke trenger restavfallscontainer i det hele tatt var overraskende, men veldig hyggelig, forteller Rune.

Vefas Retur AS la til rette for at Vernesenteret AS kunne sortere all sitt avfall som optisk avfall, det vil si fargede poser. De har fortsatt restavfall, men det sorteres nå sammen med fargede poser, og det betyr en container mindre til avfall hos Vernesenteret.

- Det er artig når man har kunder som Veronika og Vernesenteret, som går «all in» når de først bestemmer seg. De er også med på å gjøre det lettere for andre å ta steget. Til syvende og sist er det miljøet som tjener på dette. Det som kan gjenvinnes blir gjenvunnet, avslutter Berg.