Vinekspert Toril liker ikke vinsnobberi – nå har hun laget et uformelt digitalt vinkurs for nybegynnere. Her kan du delta!

Det er lett å miste selvtilliten hvis man møter på vinsnobberi, men et møte med vinens verden kan være veldig morsomt. Toril Fagerheim i Nordavin har tatt en av verdens mest anerkjente vinutdanninger og sammen med Mediehuset Altaposten har hun laget to digitale vinkurs som skal gjøre vinsmaking usnobbete og morsomt.

foto
EKSPERT: Toril Fagerheim er eneste i Nord-Norge med vinutdanning fra WSET og hennes vinkurs blir raskt utsolgt
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

– Jeg kaller det karaokefølelsen! Det er mye snobberi rundt vin, så er det så lett å bli satt ut og miste selvtilliten. Du kan få følelsen av at man gjør noe feil. Men slik skal det ikke være! Vin skal være morsomt, sier Toril Fagerheim i Nordavin.

Usnobbet er stikkordet for to digitale vinkurs som Nordavin og Mediehuset Altaposten har laget.

Onsdag 3. juni lanseres nybegynnerkurset. Det er et lite basiskurs der man skal smake på to hvitviner og to rødviner og man lærer litt om druer og får et lite innblikk i hvordan vin lages.

– Man kan si at jeg hater vinsnobberi. Med nybegynnerkurset ønsker jeg å ufarliggjøre vinsmaking, for i bunn og grunn kan man ikke gjøre noe feil – det handler om å smake seg fram til hva man selv liker. Vin skal være gøy og det er mye spennende å lære om vinens forunderlige verden, sier hun.

Raskt utsolgt

Toril Fagerheim er utdannet vinkjenner gjennom London-skolen Wine & Spirit Education Trust (WSET), og det regnes som den mest anerkjente vinutdanningen i verden. Det er en utdanning som går mer i dybden enn vinkelnerutdanninger og i Norge er det i dag kun rundt 60 personer som har utdannet seg via WSET. Toril Fagerheim er eneste i Nord-Norge med denne utdanningen. Siden 2016 har Fagerheim hatt selskapet Nordavin og bare i fjor holdt hun over 35 vinkurs – alle utsolgt. De to vinkursene hun skal holde på Amtmandens i Tromsø nå i juni, ble utsolgt på en dag.

Ved å ha digitale vinkurs håper hun å nå ut til flere som er nysgjerrige på vin og som kan sitte og smake og teste hjemme i sin egen stue.

– Jeg ønsker at de som tar disse kursene skal kunne lære seg å kjenne på hva de selv liker. Jeg har møtt folk som sier at de ikke liker hvitvin eller at de får vondt i hodet av rødvin. Det ser jeg på som ei utfordring og jeg tror det finnes en vin for alle, sier Fagerheim.

Ved å lære litt mer om hvordan vin lages og hvorfor vinene er så ulike, er det lettere å finne vintyper som du selv liker.

Og det er ikke slik at det kun er dyr vin som er god.

–  Vin smaker forskjellig til ulike typer mat, så da hjelper det ikke om den er dyr. Det er ikke bare dyr vin som er god, for det finnes utrolig mange gode rimelige viner. Vi er veldig heldig her i Norge som har utvalg av vin fra hele verden, sier Fagerheim.

Slik åpner du musserende vinflasker

I det andre kurset, som lanseres onsdag 10. juni, lærer man om musserende viner. Her får du blant annet lære hvordan du skal åpne ei flaske med bobler og i tillegg skal man smake på tre ulike typer musserende viner.

– Mange har ei oppfatning av at musserende vin enten er Champagne og at den er dyr eller at det er Prosecco og at det er rimelig. Men det finnes så utrolig mye mer! I det digitale kurset skal vi blant annet smake på en musserende vin fra Sør-Afrika, sier Fagerheim.

Så hva gjør man for eksempel når man er på restaurant og en kelner kommer bort og spør hvilken vin man skal ha?

– Da spør man om en anbefaling. Hvis du har lært deg hva du liker – for eksempel friske viner eller søte viner, så kan man ha en dialog og da får man som regel veldig gode tips, sier Fagerheim.

Dette bør du ikke gjøre før du skal smake på vin:

  • Pusse tennene

  • Drikke kaffe eller spis sterkt krydret mat

  • Ikke ha på mye parfyme eller after shave, det forstyrrer nesen

Slik foregår det digitale vinkurset:

  • Kjøp billett

  • På billetten som du får tilsendt på e-post får du en lenke til kurssiden. Der står det hvilke viner og tilbehør som du må handle inn før du ser kurset. Vinene er i basisutvalget og skal finnes på alle vinmonopol.

  • På nettsiden får du også tilgang til videoen med kurset – og det kan du se når du vil og så mange ganger du vil.

Her kjøper du billett til nybegynnerkurset.

Her kjøper du billett til kurset om musserende viner.