Livet er lokalt: Korsfjorden

Høsten 2019 har markedsavdelingen jobbet med en rekke lokale historier. Vi har gravd i fortiden og tatt pulsen på lokalmiljøene i Alta. Her kan du lese sakene fra Korsfjorden.

foto
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

Per Christians hyttedrøm

En av de som har hytte ute i Korsfjorden er den kjente skuespilleren Per Christian Ellefsen. Helt tilfeldig, kan han fortelle.

- Det var gjennom min gode venn og hyttekollega Tove Pettersen. Jeg var oppe i Alta i forbindelse med et revyprosjekt for noen år siden, Nordlysrevyen, da vi fant ut at vi skulle ta turen innom vakre Korsfjorden. Da vi kom utover dit ble jeg meget positivt overrasket, det var jo rett og slett et paradis.

foto
IDYLL: Utsikten fra verandaen kan Per Christian Ellefsen ikke klage på.

Har planer

Per Christian eier nå opptil flere hyttetomter i Korsfjorden, og har begynt å legge planer om et turist-prosjekt:

- Jeg har en drøm om å komme igang med reiselivssatsing der ute. Jeg har noen tomter i Korsfjorden som jeg har lyst å få leid ut til turister, både fra Norge og utlandet. Jeg vet at Nord-Norge og Finnmark er veldig fasinerende for turister, helt fra Japan, hvor de vil komme å få med seg nordlyset og det aktiske mørketidslyset.

Potensiale

Ellefsen ser mulighetene i flotte Korsfjorden, og er på utkikk etter samarbeidspartnere:

- Jeg ser et veldig stort potensiale i dette prosjektet og i Korsfjorden, det er en veldig idyllisk plass med muligheter både sommer og vinter. Men det kommer jo litt an på om jeg klarer å få til et mulig samarbeid med investorer.

Karakteristisk arkitektur

Per Christian har lagt sin elsk på gammel arkitektur, og har lyst å bygge noe med et gammelt og spesielt særpreg som ikke man finner så mange andre steder.

foto
HYTTEKOS: Nytrukket småsei ved hyttevinduet er en sikker vinner for Per Christian Ellefsen.

- Jeg er veldig opptatt av arkitektur og gamle bygninger, og synes det er fantastisk flott, så jeg vil få til å bygge mindre hytter med en spesiell og karakteristisk arkitektur som er noe for seg selv.

Positivt med flere aktører

Ellefsen har fått med seg at det finns andre aktører innenfor reiseliv i Altafjorden.

- Årøya har allerede en tursime-satsing som er i øverste klasse, en god indikator på at slike prosjekter er det bruk for. Jeg tror at hvis det allerede finnes en slik satsning, er det større sjanse for at det kan gå bra med en til i samme område. Det er jo ikke nødvendigvis bare konkurranse, men også en grunn til å få folk dit ut, sier Per Christian Ellefsen.

Juleinnspurt på Nyvoll

Den koselige gårdsbutikken i fjorden er det Inger Johanne Larsen og Monika Hansen som står for. De tilbyr hjemmelaget mat av lokale råvarer som har fått skryt av mange hold.

Nå står juleinnspurten for tur og dermed øker arbeidsmengden betraktelig.

- Vi har masse arbeid nå før jul. Det er nå vi har hele produksjonen vår. Hektiske og lange dager for å komme i havn så folk får julematen i hus før jul. Det er også veldig mange bedrifter som kjøper julegaver fra oss, så julen er alltid en god inntekstperiode for oss. Og produktene er godt innarbeidet hos befolkningen, som kjenner sin besøkelsestid:

- Alle produktene våre selger godt.

foto

Pinnekjøtt, lammerull, fenalår, fenabog, boknalår, saltet og tørka skank. Hele spekteret av det vi lager går under julemat, så det er nok grunnen til det. Folk unner seg noe ekstra i jula.

Kunder fra hele Norge

Gardsbutikken har kunder fra hele landet, og ikke kun fra nærområdet.

- Selv om folketallet har gått drastisk ned i bygdene våre her ute de siste årene, har det egentlig ikke hatt noe å si for vår butikk. De fleste kundene har vi i selve Alta og Hammerfest. Ellers har vi kunder i hele Norges land. Folk flytter men fortsetter å handle hos oss likevel. Og folk setter pris på god, lokalprodusert julemat:

- De som bestiller og kjøper varer hos oss er folk som er glad i god tradisjonell mat, som er laget på gammelmåten. Det er ofte vi får høre at maten vår vekker gode minner fra barndommen. For vår lammerull smaker akkurat som bestemor sin.

Feirer 15 år

Damene fra gårdsbutikken ser lyst på framtiden:

- Det går veldig bra med vår bedrift. Vi har 15 års jubileum til neste år, og har godt innarbeidede rutiner. Kundene er trofaste, og de fleste av kundene vi hadde da vi startet har fortsatt å handle julematen hos oss. Noe vi setter veldig stor pris på.

foto
I RUTE: Inger Johanne Larsen lover at fenalåret er klart i god tid til jul.

Og det er ingen grunn til å tro at dette vil endre seg i nærmeste fremtid. De har nemlig troen på at det konseptet de har er nettopp grunnen til at det går så bra som det gjør.

- Vi har et visst antall lam vi produserer hvert år. Det å ikke bli for stor gjør at vi klarer å holde på den produksjonsmetoden vi alltid har brukt. Det er viktig for oss at det ikke blir endret på. Legger vi om driften for å produsere kjempestore kvantum vil det gå utover smaken på produktene.

Inger og Monika føler at det er behov for en slik butikk i bygda, og setter pris på de faste kundene sine.

- Vi tror at vår bedrift har en positiv virkning på lokalmiljøet her ute. At det er noe som skjer og skaper liv. Det viser at det går an å starte opp med noe og få det til. De fleste som bor her handler hos oss til jul og det setter vi umåtelig stor pris på. Det gir oss energi til å stå på videre.

Hyttegrenda Korsfjord

En liten times fergetur så får man møte et lite ferie- og hytteparadis. Korsfjorden er en bygd som ennå har glansen i behold.

Det er ikke like mange som bor permanent i Korsfjorden, men det stopper ikke livet i bygda. Tove Pettersen er født og oppvokst i Korsfjorden. For henne betyr bygda enormt mye, og det at det fortsatt er liv der mener hun er veldig positivt.

foto
OVERTOK GRENDEHUSET: Den gamle skolen er det nå bygdelaget som vedlikeholder og disponerer.

- Jeg har hytte selv der ute, og drar så ofte jeg kan. Noen ganger hver helg om jeg har mulighet. Korsfjorden er et herlig, fredelig sted, og jeg merker at de som har hytter her ute stortrives.

Gjør sitt for felleskapet

- Vi har blitt et trivelig lite samfunn her ute, og har et så flott felleskap. Vi har et eget bygdelag der vi arrangerer festlige lag, f.eks. sånn som nå i desember når vi skal ha julebord, og vi blir over 50 stykker. Vi har alle bidratt til å bake og lage mat på eget initiativ for felleskapet. Vi har også fått laget oss en egen gapahuk, med utedo til og med, ler Pettersen.

foto
Året rundt: Også om høsten er det fint i Korsfjorden.

- Der møtes vi og koser oss og er sosiale. Jeg kan ikke tenke meg at noen føler seg ensomme her ute.

Støtter butikken

- Vi er nå så mange her ute at den gamle handelen til Sten åge Torsteinsen enda klarer å gå rundt. Det er jo tydelig at folk velger å gjøre storhandelen her istedet for å ta den før man kommer utover. Det er fordi vi ønsker å støtte opp om butikken slik at den enda kan gå, noe jeg synes er veldig viktig for at bygda skal bestå. Det er klart, har vi ikke handelen eller slippen så hadde situasjonen vært en helt annen, sier Pettersen.

Har alt

Fjorden byr på en masse aktviteter, både fordi det er et nydelig naturområde, men også fordi folket sammen har skapt enda flere muligheter.

foto
SLAPPER AV: I Korsfjorden er det lett å finne roen, sier Tove Pettersen.

- Vi har jo egentlig alt her ute, både fjellene på vinteren med ski- og scooterløyper, og om sommeren er det fiske- og bademuligheter. Og ikke minst, at vi også har et fristed hvor man bare kan slappe helt av. Grendehuset har bygdelaget i Korsfjord og Komagfjord overtatt fra kommunen og sammen sørger de for at det blir tatt i bruk.

- Vi har ofte møter der for å planlegge ting, og vi arrangerer blant annet basar hver påske samt små aktiviteter jevnlig. Det er der vi skal ha julebordet i år, så det er et ypperlig møtested for oss i bygda, sier Tove Pettersen.