Dette koret står på scenen sammen med Ole Edvard

I år skal det lokale kammerkoret GMO-Group delta på Desemberstemninger i Nordlyskatedralen mandag 25. november.

foto
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

Her kan du kjøpe billetter til Desemberstemninger.

Koret ledes av dirigent Grethe Marit Olsen.

Bakgrunnen til koret stammer tilbake fra 2014. Grethe Marit skulle ta eksamen i 2-årig korledelse ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Hun spurte venner og bekjente i kormiljøet i Alta om de ville delta i hennes øvingskor, og dermed bidra på hennes eksamenskonsert.

- For oss var det artig å bli spurt om å være med på dette prosjektet. Vi er jo med i kor, som i utgangspunktet har mye å gjøre. Så vi måtte jo tenke gjennom om vi hadde tid og anledning. Men det var jo såklart en ære å bli spurt, forteller Helene Thoresen.

- Og en utfordring, medgir Jon Steinar Skoglund.

- Det var jo et kammerkor, hvor vi er tre på hver stemme. I et stort kor er det mange flere stemmer. Det forventes akkurat det samme av deg, men det hviler et mye større ansvar når det er så få stemmer. Musikkfaglig og personlig er det en større utfordring. Du kan ikke akkurat gjemme deg i mengden, ler Helene.

Eksamenskonserten ga mersmak

GMO-Group er et supplement til de andre korene. Alle kormedlemmene har bakgrunn fra kor eller er med i et av de lokale korene. Med GMO-Group får kammerkoret gjort ting de ikke får gjort i sitt lokale kor.

- Det var jo også noe av bakgrunnen til GMO-Group. For å få gjort vanskeligere stykker, måtte jeg ha folk som kunne jobbe på egenhånd og som er teknisk gode, forteller Grethe Marit.

foto
SPENTE: Helene Thoresen, Jon Steinar Skoglund og Grethe Marit Olsen gleder seg til Desemberstemninger 25. november i Nordlyskatedralen.

Eksamenskonserten i 2014 gikk over all forventning og alle medvirkende var enige om at det kunne ikke bli med bare denne ene gangen.

- Det var jo en utfordring å øve inn noen av stykkene som Grethe Marit hadde plukka ut, men det ble en fin konsert. Og den ga mersmak og vi hadde lyst å gjøre mer av det, sier Helene.

- Det er jo som Helene sier; vi kunne ikke slutte etter eksamenskonserten. Det er jo en vitamininnsprøyting. Og det har aldri vært snakk om å gå på akkord og gjøre det vanskelig å delta i de lokalene korene. Det var hele tiden et supplement til de andre korene, noe det fortsatt er, sier Grethe Marit.

Stor opplevelse

I forkant av Desemberstemninger kan kormedlemmene fortelle om spenning knyttet til konserten.

- Klart vi har nerver, men det blir jo en stor opplevelse bare det å være med på denne konserten, sier Jon Steinar.

I utgangspunktet skulle GMO-Group synge et par stykker på konserten. Men nå er det klart at de også blir med i flere deler av konserten, som en del av orkesteret.

Grethe Marit er til vanlig dirigent i Alta Kammerkor.

- Det er fantastisk artig med de ukentlige øvelsene og å følge med på utviklinga til hvert enkelt medlem, men i GMO-Group jobber vi på en helt annen måte. Vi er alle aktive i mange settinger innen kultur, så folk må øve en god del selv før vi i fellesskap arbeider det sammen, forteller hun.

Trygge på hverandre og dirigenten

I forkant av konserten mandag 25. November, skal de bare ha noen timer øvelse med Ole Edvard.

- Han stoler fullt på at vi kan det her, og selvfølgelig skal vi fikse det. Samtidig er det veldig deilig på den her måten, og å kjenne på tryggheten vi har. Men det er klart vi er spente og gleder oss, sier Grethe Marit.

- Vi er selvfølgelig spente, og det bør man være, som i alle andre idrettssammenhenger, smiler Jon Steinar.

Helene forteller at hun har høy puls når hun skal inn på scenen med lyskasterne rettet mot seg.

- Vi er jo bare vanlige mennesker som skal inn og synge den peneste tonen vi kan. Det er ganske mange oppgaver du har der du står. Men det er jo et samarbeid med dirigenten og vi liter jo veldig på Grethe Marit som står der og skal geleide oss gjennom det, sier hun.

I løpet av konserter kan de selv bli berørt av teksten eller musikken, og det er stor spenning knyttet til formidlingen. Likevel er kormedlemmene trygge på hverandre og dirigenten.

- Koret er jo instrumentet mitt, og uten dem er jeg som dirigent ingen ting, ler Grethe Marit.

Desemberstemninger avholdes mandag 25. November i Nordlyskatedralen. Billetter kjøpes her.