Edvard (28): Utrolig enkelt å betale elbil-laderen over strømregningen

Edvard Sagelv grep sjansen da han fikk den: – Det er både enkelt og praktisk å få elbil-lader gjennom strømselskapet Ishavskraft.

foto
NY LADER: Edvard Sagelv og familien fikk installert elbil-lader gjennom Ishavskraft i fjor vår. De er fornøyde med hastigheten på laderen, siden det går mye raskere enn via vanlig stikkontakt som de brukte tidligere.
Annonsørinnhold produsert av Altaposten.nos markedsavdeling

Familien Sagelv kjøpte hybridbil i oktober 2019, og de første månedene ladet de fra en vanlig stikkontakt. Edvards svigerfar, som er elektriker, begynte å spørre om de ikke skulle få en ordentlig elbil-lader.

– Samtidig som vi tenkte på å få en elbil-lader i garasjen, dukket det opp en e-post fra Ishavskraft. Der tilbudte de elbil-lader og installasjon til 349 kroner i måneden i fire år, ingen utgifter utover det. Det fristet mye mer å spre kostnaden utover enn å betale hele beløpet i én fei. Den totale prisen ville vært den samme om jeg hadde kjøpt alt i ett eller betale over fire år, sier Edvard Sagelv som bor sammen med samboer og to barn i Hamna i Tromsø.

For tiden har Ishavskraft ekstra tilbud på ladepakke til elbil på 349 kroner måneden - totalt 16 752 kroner. Det er ingen renter eller gebyrer i tillegg.

foto
LADEBOKS: Easee Home-laderen er plassert inne på garasjeveggen og tar liten plass.

Sertifisert elektrofirma

Da tilbudet dukket opp fylte Sagelv ut et skjema, kort tid etter tok et elektrofirma kontakt for å avtale installering.

– Det er gjort ordentlig arbeid, og det er selvfølgelig kjekt at dette er et firma som er sertifisert og har alle papirer i orden. Det er ikke minst viktig dersom vi skal selge huset og dermed også elbil-laderen.

foto
TROFAST KUNDE: Edvard Sagelv har vært kunde hos Ishavskraft i mange år. Jeg ønsker å støtte lokalt, og de er også konkurransedyktig mot andre strømselskaper.

Plugger inn og ut

Ishavskraft tilbyr laderen Easee Home, som er en elbil-lader utviklet og testet for norske værforhold.

– For en vanlig person som ikke kan noe om strøm, er dette veldig praktisk og enkelt. Man gjør ikke noe annet enn å plugge inn og ut, forteller Edvard.

– Vi kjører for det meste i Tromsø, og setter bilen på lading når vi kommer hjem. Rekkevidden er god nok til at vi klarer å kjøre fram og tilbake på el, sier Sagelv.

Rasker og tryggere lading

Med en ordentlig elbil-lader går det raskere tid å lade enn ved å bruke vanlig stikkkontakt. I tillegg er det selvfølgelig langt mer brannsikkert.

Både elbilforeningen og myndighetene anbefaler at du installerer en hjemmelader der du lader til daglig.

– Det kan oppstå varmegang ved bruk av en vanlig stikkontakt. Bilen bruker mye strøm for å lade som fører til kraftig økt belastning på strøminntaket. Hvis du vurderer eller har elbil-lader, men ikke har 3-fase strøminntak til boligen din, bør du snarest sjekke el-installasjonen din.

– Hovedsikringene som ofte står på loftet/mørkeloftet i eldre hus blir sjelden kontrollert for varmgang ved montering av elbil-lader. Vi opplever stadig oftere branntilløp på grunn av dette, sier montasjeleder Odd-Arild Henriksen i Arva AS.

Sparer penger

Siden familien installerte elbil-lader i mai 2020 mener Sagelv at de har spart inn den månedlige utgiften som elbil-laderen koster dem.

– Før tanket vi hybridbilen én gang i uka, men nå tanker vi hver 5-6 uke og vi kjører like mye. Jeg har regnet på det, og det koster 8 kroner per oppladning, og da kan vi kjøre 3-4 mil. Det er veldig artig å følge med på, sier familiemannen.

De har familie i Balsfjord og kjører av og til på langtur dit. Da rekker ikke elmotoren, og bensinmotoren slår inn den siste etappen.

– Det gjennomsnittlige forbruket er likevel lavt, og totalt sett matcher vi en gjennomsnittlig dieselbil på mila.

foto
ENKELT: Edvard Sagelv plugger alltid i strømkabelen når han kommer hjem fra jobb om ettermiddagen.

Økonomisk kjøring

Selv om familien er svært fornøyd med hybridbilen, mener Sagelv at den neste bilen er helelektrisk.– Vi er opptatt av miljø, men hovedgrunnen til å kjøre elektrisk er at det er rimeligere med strøm enn tradisjonelt drivstoff. Det økonomiske med elbil vekter høyere, men det er positivt at det bidrar til et bedre miljø.

Han mener at Ishavskrafts tilbud om å betale elbil-laderen over strømregninga også gjør at en trygg elbil-lader er økonomisk tilgjengelig for mange.

– Undersøkelser viser at det fortsatt er mange som ikke har elbil-lader. Dette er en kjempebra løsning som gjør det tilgjengelig for mange. Spesielt nå som strømprisene er så lave, merker vi ikke noe på regninga. Vi har autogiro og beløpet trekkes automatisk. Det er veldig enkelt og praktisk.

foto
FORNØYD KUNDE: Edvard Sagelv anbefaler ladepakken til elbil fra Ishavskraft.

Egen app for laderen

Med Easee Home-laderen følger det også en egen app til telefonen. Her kan du se status på ladingen, starte eller avslutte lading, styre ladeeffekten og sette på tidsstyring.

– Det er artig å følge med på appen. Jeg kan blant annet sette på hvor mye strøm den skal trekke, forteller Sagelv.

Han anbefaler gjerne Ishavskrafts ladepakke til andre som trenger å lade bilen sin hjemme.

Trenger du elbil-lader? Ishavskraft har ladepakke til 349 kroner måneden (totalt 16 752), inkludert installering. 100 prosent rente- og gebyrfri nedbetaling over strømregninga.