Landslagstreneren fikk trøbbel med seg selv da han vraket den olympiske mesteren

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum fikk søvnløse netter før uttaket av laget til tremila i VM.

Eirik Myhr Nossum (t.h.) prioriterte løpere som Johannes Høsflot Klæbo (t.v.) foran Simen Hegstad Krüger (i midten) til tremila i VM.  Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

langrenn

SJUSJØEN: Simen Hegstad Krüger falt i starten, kom seg på beina, stakk fra alle og tok OL-gull. Det er 12 måneder siden.

For en knapp uke siden ble han vraket til det norske laget som skal kjempe om VM-gull i Seefeld. Smått utrolig, men slik er norsk langrenn.

Eirik Myhr Nossum tok over det norske allroundlandslaget denne sesongen. Det var han som måtte fortelle Krüger om at han ikke fikk gå VMs første distanserenn. Han hadde vraket den olympiske mesteren som han vet kunne være i stand til å ta medalje.

Har ikke plass til alle

Norge har flere enn fire medaljekandidater på 30 km med skibytte, men har bare fire plasser i VM.

Eirik Myhr Nossum (t.v.) er den første til å si at å vrake gode skiløpere til VM ikke er spesielt hyggelig. Til høyre landslagssjef Vidar Løfshus.  Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Simen Hegstad Krüger

Født: 13. mars 1993

Fra: Oslo

Bor: Oslo

Klubb: Lyn Ski

Meritter: OL-gull på 30 km med skibytte i Pyeongchang, OL-gull på stafetten i Pyeongchang. 3 NM-gull, 1 gull fra U23-VM.

Verdenscupen: Har startet 53 ganger, 1 seier og 6 pallplasser

– Det var ekstremt tøft. Det var en beslutning og en prosess som jeg trodde jeg skulle forholde meg steinhard, pragmatisk til og se svart og hvitt på. Både jeg og min kone var overrasket over hvor personlighetsforandret jeg ble i den perioden. Hun hadde aldri sett meg så emosjonelt forstyrret som i disse dagene, forteller Nossum.

Simen Hegstad Krüger trente sammen med resten av landslaget på den siste samlingen før de reiser til Seefeld. Han ble skuffet, men hadde en viss forståelse for at han ble vraket til tremilslaget.   Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

Den 33 år gamle treneren fra Trøndelag innrømmer at det har vært tøffe dager. Han hadde søvnløse netter før han tok telefonen til Krüger og fortalte ham fasiten. Det er Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen som går tremil i VM. Ingen Krüger og ingen Didrik Tønseth.

Dagen etter Nossum hadde gitt beskjed, ble han med på en rolig og lang treningstur sammen med den vrakede løperen.

– Vi møttes og det første han vel sa var «unnskyld», sier Simen Hegstad Krüger.

Laguttakene

Dette er uttakene av lagene til de fire første VM-distansene:

Sprint menn: Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh

Sprint kvinner: Maiken Caspersen, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad og Mari Eide (Norge har fem plasser inkludert tittelforsvarer Falla)

30 km med skibytte menn: Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Emil Iversen

15 km med skibytte kvinner: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

Han mener fortsatt at han er god nok til laget, men har forståelse for at minst én måtte ut.

– Jeg skulle vært med, men det er veldig vanskelig å si hvem som da skulle ha blitt vraket, innrømmer 25-åringen fra Lyn Ski.

Skulle prestert bedre

Samtidig er Krüger klar på at han også har seg selv å takke.

Simen Hegstad Krüger var i bedre humør etter hvert. Her fra pressetreffet på Sjusjøen tirsdag.  Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

– Jeg hadde en dårlig følelse etter NM. Det er det som irriterer meg mest. At jeg ikke klarte å gjøre det bedre på den tremila i NM.

Han ble nummer fire på distansen bak tre av dem som nå er tatt ut til å gå i VM. Han var bare 1,1 sekund fra seieren.

– Hadde jeg gjort de riktige valgene der og da og vært et par plasser høyere, ville jeg også vært inne på laget.

Nå må den olympiske mesteren i verste fall vente til VMs siste dag før han får gå 50 km. Han er førstereserve til tremila og vil forberede seg til den. Og han har et lite håp om å være aktuell for en tredjeetappe på stafettlaget, men litt resignert innser han at det fort blir med det ene rennet på VMs siste dag.