Denne helga gikk Beaskádas 300 av stabelen i Alta. Konkurransen som tidligere het Alta 2-dagers har start og mål i Gargia.

Sliten debutant

En av deltakerne i 8-spannløpet var Diana Sarková fra Slovakia. Til vanlig jobber hun på Jotka fjellstue, men denne helga har hun prøvd seg som hundekjører for første gang – med god hjelp fra handlere Lisa og Steinar Kristensen.

– Det var sjefen sin idé, sier en sliten Sarková.

Hun er en time inn i den obligatoriske hvilepausen på Suolovuopmi, og når Altaposten snakker med henne ligger hun på en 13. plass i løpet.

– Ja, det var vel vår idé, humrer Steinar Kristensen som svar.

Lite trening

Kristensen, som har deltatt i Finnmarksløpet flere ganger, forteller at Sarková og en venn jobber på Jotka fjellstue og at det var slik de kom på ideen.

KLARE: Hundene i 8-spannet var mer enn klare til å sette ut fra Suolovuopmi etter tre timers hvile. Foto: Ingrid Schmidt Holst

– Hun har bare trent siden august, sier han stolt.

For tre år siden kom Sarková på besøk til Jotka fjellstue. Hun besøkte en venn sitt søskenbarn som jobbet der.

– Når de ville tilbake til Slovakia, bestemte jeg og en venn at vi ville til Alta, og siden har vi vært her, forteller hun.

– Det beste med opplevelsen er å bruke tid med hundene ute. Det å kjøre tur i ingenmannsland, det er helt fantastisk, legger hun til.

Nytt i år

Det er fire klasser i denne konkurransen, nemlig 9-14-spann 280 kilometer, 8-spann 220 kilometer, 6-spann 2x50 kilometer og junior.

– Nytt fra i år er at vi har lagt inn obligatorisk hvilepause i Suolovuopmi med veterinærsjekk, sier Rita Hallvig som er arrangøransvarlig.

– Vi er veldig fornøyde så langt med årets løp. Første 14-spann kom inn halv to på lørdag, sier hun videre.

Myklevoll og Walseth til topps

Det ble Vidar Myklevoll som tok seieren i 8-spannklassen. Han kom inn til Gargia 14:26 på lørdag med syv hunder. Helene Gran Øverli ble nummer to og Maja Sellevoll nummer tre.

Bernt Walseth tok førsteplassen i storspann 280 kilometer og kom inn til Gargia lørdag kveld. Andreplassen gikk til Magne Storstein, mens May Conny Johansen ble nummer tre.

I juniorklassen var det June Viktoria S. Mikkelsen som kom inn først, med Maria Jøraholmen på andre og Jan-Tore Olsen på tredjeplass.

Victor Halvorsen vant 2x50 kilometer-klassen foran Berit Seljestokken og Daniel Hansen.